Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Επιτεύχθηκε Συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας-Απειλούν με δολοφονία το Σέρβο πρωθυπουργό

Ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, έκλεισε την Παρασκευή με την υπογραφή συμφωνίας, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών  Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι.


Η είδηση ανακοινώθηκε από την Ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Catherine Ashton.
Επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα από τον Bekim Çollaku, σύμβουλο του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι.

Η Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, το κείμενο έχει μονογραφηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς.

«Θέλω να συγχαρώ τόσο για την αποφασιστικότητα όσο και το θάρρος που είχαν τα δύο μέρη κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Είναι σημαντικό να βλέπουμε να γίνει ένα βήμα μακριά από το παρελθόν και δύο βήματα πιο κοντά στην Ευρώπη», τόνισε η Άστον, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.


Η Συμφωνία περιλαμβάνει αναλυτικά δεκαπέντε σημεία και το κλείσιμο των κύριων ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την εξομάλυνση των σχέσεων.
Σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών, και αιτία διακοπής των διαπραγματεύσεων ήταν το άρθρο 14, το οποίο αναφερόταν στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και το θέμα των αστυνομικών στις σερβικές κατοικημένες περιοχές.

Στις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν επίσης παρόντες υψηλή αντιπροσωπεία  της Βορειο –Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει De Juro αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ακριβώς το αντίθετο, τονίζοντας ότι όλες οι απαιτήσεις της Σερβίας τηρήθηκαν και ότι αλλάζει μόνο το άρθρο 14 που έχει να κάνει με την έκθεση του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή ατζέντα, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό ‘Ιλλυρία’.




Απειλούν με δολοφονία το Σέρβο πρωθυπουργό



Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχουν λάβει πολυάριθμες απειλές τιμωρίας για τη συμφωνία που υπέγραψαν με το Κοσσυφοπέδιο.


Σε πολλά γραπτά μηνύματα, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Ντάτσιτς και ο Βούτσιτς απειλούνται με δολοφονία.

Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι το σχέδιο συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο που υπεγράφη στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και δήλωσε ότι «κάθε ένα δευτερόλεπτο δέχομαι απειλητικά μηνύματα».

 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ  echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου