Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η Ελληνική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου


Δείτε  και εδώ usa.greekreporter

20 στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου ! 
 Από το sguide


Η καταγωγή του ήταν όντως από την Γένοβα όπως υποστηρίζεται ή ήταν Χιώτης ;;;

Οι μελετητές , μέχρι και στις μέρες μας, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις ρίζες του γεγονός που εγείρει ερωτήματα.
Στη γενοβέζικη εκδοχή που είναι και η πιο διαδεδομένη, ο Κολόμβος ήταν γιος ενός αγράμματου κλωστοϋφαντουργού. Πολλοί όμως ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξαν δύο άτομα που έζησαν στην ίδια περίπου εποχή, είχαν το ίδιο όνομα και επίθετο, αλλά ήταν γόνοι διαφορετικών οικογενειών και ασχολούνταν με τελείως διαφορετικά πράγματα !

Παρά λοιπόν, τα όσα λέγονται σχετικά με την καταγωγή του Κολόμβου από την Γένοβα, υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία ότι ο τεράστιος αυτός θαλασσοπόρος διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με την Χίο, την επισκεπτόταν συχνά και μάλιστα είχε σπίτι εκεί !
1. Ο Κολόμβος ήταν αριστοκράτης, καλλιεργημένος, με αρκετές γνώσεις και μιλούσε αρκετές γλώσσες, γεγονός σχεδόν ακατόρθωτο για γιο ενός φτωχού υφαντή, αλλά σύνηθες για γόνο καλής οικογένειας από τη Χίο.
2. Απίστευτα δύσκολο, για έναν υφαντή κατώτερης κοινωνικής τάξης να βρίσκεται σε βασιλικούς κύκλους και να έχει τη δυνατότητα να τον ακροασθεί η βασίλισσα της Ισπανίας.
3. Ο Κολόμβος είχε κόκκινα μαλλιά και λευκή επιδερμίδα, αριστοκρατικό παρουσιαστικό και μπλε μάτια, χαρακτηριστικά που απαντώνται στην Χίο.
4. Πολλές φορές αποκαλούσε τον εαυτό του “Κολόμβο της Κόκκινης Γης”, πράγμα που παραπέμπει στο κόκκινο χρώμα που απαντάται στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια.
5. Ήταν άπταιστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας !
6. Δεν άφησε κανένα ημερολόγιο και σύγγραμμα γραμμένο στα ιταλικά !
7. Στο περιθώριο των ημερολογίων του, οι σημειώσεις του ήταν γραμμένες στα ελληνικά !
8. Στο αγαπημένο του βιβλίο “Imago Mundi” είχε κρατήσει σημειώσεις γραμμένες στα ελληνικά !
9. Υπολόγιζε τις αποστάσεις που έκανε σε ελληνικές λεύγες.
10. Η υπογραφή του είναι Ελληνο-λατινική ( Xpo-Ferens ) όπου Ferens είναι η λατινική εκδοχή του ελληνικού “Φέρων”.
11. Το ακρωτήρι Μαίσι στην Κούβα, το ονόμασε με τα ελληνικά γράμματα Α και Ω !
12. Έμεινε για πάρα πολύ καιρό στην Χίο ! Το σπίτι του βρίσκεται στο Πυργί κοντά στην κεντρική πλατεία !
13. Το όνομά του είναι σκαλισμένο στην πέτρα πάνω από το κατώφλι κάποιων σπιτιών στο Πυργί και τις κοντινές περιοχές !
14. Το “Κολόμβος” είναι ένα επίθετο που φέρουν αρκετοί Χιώτες !
15. Είχε τραπεζικές συναλλαγές με την Τράπεζα του Αγίου Γεωργίου στη Γένοβα την οποία χρησιμοποιούσε και η Μαόνα της Χίου.
16. Μεγάλο μέρος του πληρώματός του αποτελούνταν από Χιώτες ναυτικούς, που από τότε ήταν γνωστοί θαλασσοπόροι και κυβερνήτες στόλων.
17. Στα γραπτά του είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ο μόνος ναύαρχος στην οικογένειά του και ότι οι πρόγονοί του είχαν πάντα ακολουθήσει τη θάλασσα, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της καταγωγής του από οικογένεια εμπόρων και κατασκευαστών υφασμάτων.
18. Ο γιος του και βιογράφος του Φερδινάνδος, δήλωσε στο βιβλίο του ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει πουθενά συγγενείς του πατέρα του από την Γένοβα παρά το ότι προέβη σε εξονυχιστική έρευνα.
19. Ο Κολόμβος είχε έναν ξάδελφο, μέλος της οικογένειας των Παλαιολόγων, τον Γεώργιο Δυσίπατο Παλαιολόγο, ο οποίος ήταν γνωστός ως Κολόμβος ο νεότερος με τον οποίο συνηπηρέτησαν στο γαλλικό Ναυτικό μετά την πτώση της Πόλης.
20. Ο ξάδελφος αυτός έγινε αργότερα γνωστός ως “Γεώργιος ο Έλληνας” ( George le Grec ) !
Εφόσον όμως ήταν Έλληνας τι εμπόδιζε τον Χριστόφορο Κολόμβο να παραδεχτεί την καταγωγή του ;
Ο Χριστόφορος Κολόμβος έζησε σε μία εποχή όπου οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί και ειδικά οι ευγενείς που είχαν καταφύγει στην Ευρώπη ήταν υπό διωγμό από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Καθολική Εκκλησία.
Υπό αυτό το δυσμενές κλίμα, ο Κολόμβος ( κατά άλλους Κολοβός ) έκρυβε την ταυτότητά του για να προστατέψει εαυτόν και οικογένεια.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ήταν θαλασσοπόρος, γεγονός που ταυτίζεται με το ναυτικό προφίλ των Χιωτών και τις ικανότητές τους.
Επιμέλεια : Sguide Team

ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ;
Από το apodimos

Όλοι οι Έλληνες έγιναν απόδημοι από την πατρίδα τους, για διάφορους λόγους που έχουμε αναφερθεί σε άλλο άρθρο μας και τώρα θα πρέπεί να αναφερθούμε για ένα ιστορικό πρόσωπο που υπήρξε μεγάλος εξερευνητής που είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος που έφυγε από την πατρίδα του και πολλοί εικάζουν είναι η Ελλάδα. Για αυτό τον παρουσιάσουμε στους επισκέπτες – αναγνώστες του Apodimos.com μια Συνέντευξη του voanews.com/greek της από τον έχοντα ελληνικές ρίζες κ. Τζιμ Μαρκέτος, ο οποίος πιστοποιεί με στοιχεία ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Έλληνας.

Ιστορικές πληροφορίες για τον Χριστόφορος Κολόμβο
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν εξερευνητής και έμπορος που διέσχισε τον Ατλαντικό ωκεανό και έφθασε στην Αμερική στις 12 Οκτωβρίου του 1492 με τη σημαία της Καστίλης. Θεωρώντας η ιστορία ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της άφιξής του στην Αμερική το 1492, αποκαλεί την ιστορική περίοδο πριν την άφιξή του προ Κολόμβου ή προκολομβιανή περίοδο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις προκολομβιανής επαφής της Αμερικής με άλλες ηπείρους και είναι θέμα συζήτησης αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «ανακαλύπτει» μια ήπειρο η οποία κατοικείται ήδη από γηγενείς ή μη λαούς, ο Κολόμβος συχνά πιστώνεται με την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς το ταξίδι του σημείωσε την έναρξη ενός βίαιου αποικισμού της Νέας Γης, όπως αποκαλείτο εναλλακτικά η αμερικανική ήπειρος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το ότι ο ίδιος ποτέ δεν έφτασε στον κορμό της Ηπείρου, αλλά σε νησιά διάσπαρτα κοντά σε αυτή. Πιθανώς καταγόταν από την Γένοβα, αν και ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως είναι πιθανό να είχε γεννηθεί αλλού. Το βασίλειο της Αραγκόν, το Βασίλειο της ισπανικής Γαλικίας, η Πορτογαλία και το ελληνικό νησί της Χίου είναι ορισμένοι από αυτούς που διεκδικούν την καταγωγή του.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιοδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης. Τρία χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Σεβίλλης και το 1537 στον Καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου στο νησί Εσπανιόλα. Μαζί μεταφέρθηκε και η σορός του γιου του Ντιέγκο. Το 1795, η Ισπανία παραχώρησε το νησί Γαλλία και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι έγινε λάθος κατά την μεταφορά, δεδομένου ότι το 1877 ανακαλύφθηκε τυχαία στον Άγιο Δομίνικο ένας τάφος, στον οποίο υπήρχε η επιγραφή: «Ο Διαπρεπής και Εξέχων, Δον Κριστόμπαλ Κολόν».
Στοιχεία και πληροφορίες για τον Χριστόφορος Κολόμβο, από την συνέντευξη με τον Τζιμ Μαρκέτ
Στις ΗΠΑ γιορτάστηκε η Ημέρα του Χριστόφορου Κολόμβου, του τολμηρού και αινιγνατικού αυτού εξερευνητή που το 1492 που ανακάλυψε το Νέο Κόσμο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου με επικρατέστερη αυτή που τον θέλει να κατάγεται από φτωχή οικογένεια της Γένοβας. Πρόσφατα όμως, εδώ στην Ουάσιγκτον, ένας Ελληνο-Αμερικανός μελετητής της ιστορίας του Κολόμβου παρουσίασε μια ακόμη, ελάχιστα γνωστή μέχρι σήμερα, θεωρία βασισμένη σε μελέτη των αρχών του 20ου αιώνα.
Ο Τζιμ Μαρκέτος, δικηγόρος και πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, στην Ουάσιγκτον,
παρουσίασε το βιβλίο του Κωνσταντινοπολίτη συγγραφέα, διανοούμενου και ιστορικού, Σεραφίμ Κανούτα, με τίτλο «Χριστόφορος Κολόμβος: Ένας Έλληνας Ευγενής». Ο Σεραφίμ Κανούτας μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1905 και μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το θέμα του Κολόμβου, οπότε και έγραψε το σχετικό βιβλίο. Έγραψε επίσης σειρά άλλων βιβλίων με θέμα την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα.
Σύμφωνα με πολλούς μελετητές και βιογράφους του Χριστόφορου Κολόμβου ο εξερευνητής του 15ου αιώνα είχε πει ότι «κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια» και ότι ταξίδευε «επί πολλά χρόνια» με κάποιον «διάσημο άνδρα της οικογένειας του» που κατονομάζεται σαν «Κολόν ο Νεώτερος». Η θεωρία του Κανούτα, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Μαρκέτο, επικεντρώνεται σε μελέτες Γάλλων ιστορικών στα τέλη του 19ουαιώνα, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο «Κολόν ο Νεώτερος» δεν είναι άλλος από τον Γεώργιο Παλαιολόγο-Δισύπατο, τον Βυζαντινό πρίγκιπα της οικογένειας των Παλαιολόγων που μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης υπηρέτησε στον Γαλλικό στρατό καθώς και στην Γαλλική αυλή.
Η θεωρία αυτή του Σεραφίμ Κανούτα, λέει ο Τζιμ Μαρκέτος, εξηγεί με λογική συνέπεια πολλά συμβάντα στη ζωή του Χριστόφορου Κολόμβου. «Ο Κολόμβος θα πρέπει να είχε σχέση με τους ευγενείς», επισημαίνει ο κ. Μαρκέτος. «Γιατί αλλιώς δεν θα είχε παντρευτεί μέλος της Πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας τόσο γρήγορα και δεν θα μπορούσε να υποβάλλει το εξερευνητικό του σχέδιο όχι μόνο στον Βασιλιά και την Βασίλισσα της Ισπανίας, αλλά και στους βασιλείς της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας».
Όμως αν όντως ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε αριστοκρατική καταγωγή, τότε πως εξηγείται το ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σ’ αυτήν, ούτε άλλοι βιογράφοι και μελετητές της ζωής του έχουν ποτέ αναφέρει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Μαρκέτος σημειώνει ότι η μυστικότητα του Χριστόφορου Κολόμβου για την καταγωγή του είναι ένα απ’ τα αινίγματα της ιστορίας, αλλά η σχέση του με τον Γεώργιο Παλαιολόγο- Δισύπατο ενδεχομένως να εξηγεί την έλλειψη διάθεσης από μέρους του να μιλήσει για την καταγωγή του. «Η καταγωγή του τον συνέδεε στενά με την Γαλλική βασιλική οικογένεια και την Γαλλική αυλή» σημειώνει ο Τζιμ Μαρκέτος. «Η σχέση αυτή δεν θα τον βοηθούσε καθόλου στις προσπάθειες του να προσεγγίσει την Ισπανική βασιλική οικογένεια. Δεν μιλούσε για την καταγωγή του, για να μπορέσει να επιτύχει στην Ισπανία».
Πάντως ακόμη και αν δεχτεί κανείς τα επιχειρήματα του βιβλίου του Σεραφίμ Κανούτα για την Βυζαντινή καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, ένα σημείο παραμένει, ότι δεν υπάρχει δεύτερη πηγή, πέραν απ’ τους ιστορικά κατοχυρωμένους ισχυρισμούς του ίδιου του Κολόμβου, που να επιβεβαιώνει την σχέση του με την αριστοκρατία και δεν είναι γνωστό αν αυτή η σχέση ήταν όντως συγγενική.
Συνεπώς για άκομη μια φορά στην προσπάθεια τους οι ιστορικοί να αποκρυπτογραφήσουν τον Χριστόφορο Κολόμβο, καλούνται να αγνοήσουν ορισμένα κενά στην αφήγηση της ιστορίας του. Σύμφωνα με τον Τζιμ Μαρκέτο, όμως, η θεωρία του Σεραφίμ Κανουτά φέρνει στο φως νέα στοιχεία που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης απ’ τους μελετητές. «Ο Κανουτάς μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες και μια πολύ λογική θεωρία. Τώρα εξαρτάται απ’ τους μελετητές να εξετάσουν τα στοιχεία που έχουμε και να προσπαθήσουν να βρουν ποια ήταν πραγματικά η σχέση του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Γεώργιο Παλαιολόγο- Δισύπατο», καταλήγει ο κ. Μαρκέτος.
Εμείς σαν Apodimos.com πιστεύομε ότι με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίου του Σεραφίμ Κανούτα για την Βυζαντινή καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, αυτός μεγάλος εξερευνητής ίσως να είναι Έλληνας και οποιαδήποτε τα στοιχεία να βρεθούν στο μέλλον δεν αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ήταν Απόδημος από το μέρος που γεννήθηκε και ευχόμαστε να είναι η Χίος που γέννησε πολλούς επιφανείς Απόδημους Έλληνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου