Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πλώρη για τις 960 μονάδες το Χ.Α

Του Βασίλη Γεώργα από το capital.gr

Τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών καταγράφει το ελληνικό Χρηματιστήριο με σωρευτική πτώση 15,77% από τα υψηλά της 20ης Μαΐου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, και ενώ οι εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αδυναμία της αγοράς, απορροφώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις υπόλοιπες μετοχές.

Εμφανής η διστακτικότητα τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς ένα βήμα πάνω ή ένα βήμα κάτω από εδώ σηματοδοτεί και νέα βραχυπρόθεσμη δυναμική για το Χ.Α προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.


Οι πωλητές σήμερα δείχνουν να παίρνουν το πάνω χέρι από νωρίς, οδηγώντας για πρώτη φορά εδώ από τις αρχές Μαΐου κάτω από τις 970 μονάδες τον Γενικό Δείκτη, που όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο ισχυρής στήριξης προς τις 960-962 μονάδες. Οι απώλειες, συμπληρώνοντας μια ώρα συνεδρίασης, έχουν διευρυνθεί στο  1,07% με χαμηλό τις 966,5 μονάδες, ενώ ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος των μόλις 7 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα συνεδρίασης και η αριθμητική υπεροχή των μετοχών που κινούνται πτωτικά (56 έναντι 19), αποτυπώνει ευκρινώς την επιφυλακτικότητα των επενδυτών αλλά και την διαρκή αποστράγγιση ρευστότητας από την ευρύτερη αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές η συσσώρευση των τελευταίων συνεδριάσεων στα όρια του κατά 50% επιπέδου διόρθωσης δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη πυθμένα, αλλά αντιθέτως, η καθήλωση της αγοράς κάτω από την περιοχή των 1025-1030 μονάδων συντηρεί το ρίσκο διατήρησης της διορθωτικής κίνησης.

Σημείο καμπής αποτελούν για τον Γενικό Δείκτη οι 960 μονάδες όπου εντοπίζεται ο εκθετικός μέσος όρος των 100 ημερών, ενώ λίγο χαμηλότερα στις 936 μονάδες βρίσκεται το κατά 61,8% επίπεδο διόρθωσης. Αρνητικά εξακολουθούν να παραμένουν και τα σήματα από τον δείκτη RSI ο οποίος διατηρεί το σήμα πώλησης που δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της 20ης Μαΐου. Οι αυξημένες συναλλαγές στην αγορά παραγώγων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην την οποία ο όγκος ξεπέρασε τα 11.500 συμβόλαια στον FTSE Large Cap ενώ διευρύνθηκαν οι υποτιμήσεις σε σχέση με τη spot, ενδεχομένως προετοιμάζουν την επόμενη ισχυρή κίνηση του Χ.Α. Η μάχη αγοραστών πωλητών βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβασή της.

Η συσσώρευση παράλληλα βοηθά να κερδηθεί χρόνος μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και από Δευτέρα μπαίνουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές και τα warrants της Alpha Bank, ενώ από Τρίτη επανέρχεται αναπροσαρμοσμένη η μετοχή της Πειραιώς και ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα την ερχόμενη Πέμπτη είναι και η καταληκτική ημερομηνία εξάσκησης του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, η διαπραγμάτευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα.

Η μετοχή της μεγαλύτερης πλέον σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένης εταιρείας, δέχεται εκ νέου πιέσεις για δεύτερη συνεδρίαση υποχωρώντας μέχρι και 2,5% στα 4,32 ευρώ κοντά πλέον στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Το δικαίωμα δε τείνει σήμερα να μηδενίσει καθώς στο άνοιγμα υποχωρούσε ως και 52% στα 0,0640 ευρώ για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 0,09 ευρώ με απώλειες 32% και περίπου 4 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια.

Υπό συνεχόμενες ρευστοποιήσεις και η μετοχή της Alpha Bank που ενώ επιχείρησε αρχικά σήμερα να κρατηθεί σε  θετικό πεδίο,  πιέζεται ως και 3%. Στις 328 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης FTSE Large Cap 25 με απώλειες ως και 1% με την Τέρνα Ενεργειακή, τη Folli Follie, τη ΜΕΤΚΑ, τον ΟΤΕ, τη Βιοχάλκο, τη MIG και τα Σωλ. Κορίνθου να πιέζονται περισσότερο. Στον αντίποδα ισχυρά κέρδη με ελάχιστο όγκο για τον ΟΛΠ (+3%) και οριακό θετικό πρόσημα για ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο δείκτης FTSE Mid Cap υποχωρεί κατά 1,13% με τη Eurobank να είναι η μόνη μετοχή σε θετικό πρόσημο και τις ΕΒΖ, Άβαξ, Σαράντη, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης να διολισθαίνουν χαμηλότερα με απώλειες άνω του 2%.

Από την ευρύτερη αγορά ξεχωρίζει με σημαντικές απώλειες κατά 24% στα 10 λεπτά, η μετοχή της Dionic που υποχωρεί ως και μετά την εξαγγελία επαναληπτικής γενικής συνέλευσης στις 28/6 με θέμα τη την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τη λήψη απόφασης για reverse split και τη δημιουργία αποθεματικού για τον συμψηφισμό ζημιών.

 
GD 969.290-0.78%
ΟΓΚΟΣ: € 14,944,169.615



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου