Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Και η Γερμανία στον «πόλεμο» Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Τη δική της παρέμβαση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν, με αφορμή την έκθεση του πρώτου για τα λάθη που έγιναν στην ελληνική διάσωση, κάνει η Γερμανία.

Με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ ότι το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης δεν ήταν σωστό για την Ελλάδα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία του στην Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, δεν το εφάρμοσε όπως έπρεπε.


Η Γερμανία απαντά και στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή της διάσωσης. Η αναδιάρθρωση ήταν μια δύσκολη και πρωτοφανής για την Ευρώπη, που απαιτούσε χρόνο, λέει η ανακοίνωση.

Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν τίθεται ζήτημα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοικτό  μόνο το ενδεχόμενο μιας μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, εφόσον η Αθήνα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

"Ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει σωστός", τονίζει.

Η «κόντρα» ανάμεσά στην Κομισιόν και το ΔΝΤ ξέσπασε έπειτα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου και την παραδοχή των λαθών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί «θεμελιωδώς» με κάποιες από τις θέσεις του ΔΝΤ και χαρακτήρισε «λανθασμένο και αβάσιμο» τον ισχυρισμό του Ταμείου ότι η Ε.Ε. δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά “εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς” με αυτή τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Ο'Κόνορ και εξήγησε ότι τέτοιο, θα έθετε σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης το σύνολο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.

Ερωτηθείς σχετικά με το «mea culpa» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι είπε ότι απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την τεράστια, όπως είπε, δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει.

Σημειώνεται ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή του για τη χώρα μας, το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος. Κάνοντας λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», το Ταμείο ομολογεί ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία, ενώ επικρίνει έντονα τους ευρωπαίους εταίρους, χρεώνοντάς τους καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Telegraph: Ο Ρεν πρέπει να παραιτηθεί για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας


Να παραιτηθεί ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, ζητά ο γνωστός αρθρογράφος της Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard.

“Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα καταστροφικά λάθη που έκανε η τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, όπου η νεανική ανεργία μόλις άγγιξε το 58,3%.

Κανείς δεν έχει παραιτηθεί, δεν έχει χάσει έστω ένα ημερομίσθιο και δεν έχει αντιμετωπίσει την οποιασδήποτε μορφής λογοκρισία από ένα εκλεγμένο όργανο”, εξηγεί ο αρθρογράφος.

Και τονίζει πως το χειρότερο όλων είναι ότι τα λάθη πολιτικής που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έχουν διορθωθεί.

Κάνοντας ελάχιστες μόνο αλλαγές, η Ευρωζώνη επιμένει στο ίδιο μείγμα των αποτυχημένων υφεσιακών πολιτικών, γράφει.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου