Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στην τελική ευθεία η παραπομπή του Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Με την «συντριπτική» πλειοψηφία 234 βουλευτών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής να προσθέσει το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που ακολούθησε της συζήτησης επι της σχετικής προτάσεως 54 βουλευτών της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχε ως εξής: Ψήφισαν 265 βουλευτές, ΥΠΕΡ 234, ΚΑΤΑ 21, παρών δήλωσαν 7 ενώ άκυρα/λευκά 4.


Στην απολογητική του τοποθέτηση, πριν την ψηφοφορία ο κ. Παπακωνσταντίνου «είδε» παντού εχθρούς, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι το «εξιλαστήριο θύμα» ενός πολιτικού συστήματος που αναζητεί ενόχους.  Με διάτρητα επιχειρήματα και νομικίστικα ερωτήματα εππιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες για τη μη αξιοποίηση και απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ιωάννη Διώτη. «Με την παραπομπή μου, κάποιοι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι θα κάνουν την κοινωνία να ξεχάσει το γεγονός ότι εφαρμόζουν σε πιο σκληρή εκδοχή αυτά που μέχρι τις περυσινές εκλογές κατήγγειλαν» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε νέα πρόταση για επέκταση των ερευνητικών αρμοδιοτήτων της επιτροπής προκειμένου να ελεγχθεί και ο κ. Βενιζέλος.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή έλεγαν: Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι όμως πολύ θλιβερό αμυνόμενος να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ  ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες.


Στην τελική ευθεία η προανακριτική
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση της Ολομέλειας εντάσσει στις αρμοδιότητες της προανακριτικής την τεκμηρίωση του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Βέβαια, αυτή σε ικανοποιητικό νομικά βαθμό έχει τεκμηριωθεί από το αποκαλυπτικό έγγραφο που απέστειλαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές και αποδεικνύει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε αυθεντικό CD επίσημα και για φορολογικό έλεγχο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της προανακριτικής αναμένεται να λάβουν το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του πρώην υπουργού που διεγράφησαν από την λίστα την Δευτέρα 10.6.2013. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους ελεγκτές να έχουν εντοπίσει «μαύρη» τρύπα 1,85 εκατ. ευρώ και αν επιβεβαιωθούν τότε το τελικό πόρισμα εκτός από το αδίκημα της απιστίας θα περιλαμβάνει και αυτό της νόθευσης σε βαθμό κακουργήματος.
Να σημειωθεί ότι εφόσον το πόρισμα του ΣΔΟΕ παραδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, τότε την επόμενη θα ξεκινήσει η εξέταση των τεσσάρων συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου . Πρόκειται για τους κ.κ. Ανδρέα Ρωσσώνη , Συμεών Σικιρίδη και της εξαδέλφες Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου. Τελευταίος μάρτυρας της προανακριτικής θα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να δώσει νέα μικρή παράταση στις εργασίες της επιτροπής έως την 25η.6.2013 (η προηγούμενη λήγει στις 17.6.2013)

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου