Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Φόρμουλα ΕΕ για Αμμόχωστο - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Λευκωσία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Λευκωσίας και Άγκυρας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της Αμμοχώστου. Στην αποκάλυψη προέβη σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Αποκάλυψε ακόμη ότι απ'ότι φαίνεται, η Τουρκία έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι αυτό είναι πιθανό. «Ουδέν σχόλιο», η απάντηση του Προεδρικού...

Το ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε ο κ. Κασουλίδης, θα μπορούσε να προωθηθεί παράλληλα, αμέσως μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.


Σε ότι αφορά τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία.

Πρόσθεσε ότι η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία, πρέπει να εμπλέκει και την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μόνο την εμπλοκή των δύο κοινοτήτων.

Με τη διάσταση αυτή, συνάδει και η απόφαση για διορισμό συνομιλιτή, ο οποίος δεν θα έχει θεσμική σχέση με όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε λακωνικά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί περαιτέρω δημόσια συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Συνεπώς, ουδέν σχόλιο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο η είδηση ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται φόρμουλα για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Το ΑΚΕΛ ζητεί την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από την κινητικότητα που παρατηρείται για το θέμα της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι πιθανή επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ότι στηρίζει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ανάλογα, όπως πρόσθεσε, στηρίξαμε τη σχετική πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης στα πλαίσια του γνωστού «τρίπτυχου», με βάση την οποία προβλεπόταν επιστροφή των Βαρωσίων με ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα της ΕΕ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Λουκαΐδης σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με πρόθεση διασύνδεσης του ζητήματος της επιστροφής της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε πάντως, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι μόνο, απέρριπτε μια τέτοια διασύνδεση κάτω από οποιαδήποτε μορφή. ΄

Σε ότι αφορά το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, ως προς το ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει η Επιτροπή. «Σε κάθε περίπτωση δεν προσεγγίζουμε αρνητικά, ως θέμα αρχής, την όποια ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ουσιαστικό είναι το ποιες είναι οι δικές μας θέσεις γύρω από το ζήτημα», πρόσθεσε.


Το ΔΗΚΟ αποφεύγει να διασυνδέσει το θέμα της Αμμοχώστου με οποιοδήποτε άλλο θέμα ή να μπει στη λογική δημόσιας συζήτησης περί ανταλλαγμάτων, προτού το θέμα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι η επαναφορά στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο του θέματος της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σε διασύνδεση με το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της ΕΕ πυροδοτεί διάφορες συζητήσεις προτού καν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

«Το ΔΗΚΟ, που πρωτοστάτησε στην εξασφάλιση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, παραμένει σταθερό στη θέση του ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ένα βήμα που παράλληλα θα αποκαλύψει και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», συμπλήρωσε. Υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της, με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι τουρκικές προθέσεις δεν θα εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς, αλλά θα είναι ειλικρινείς. Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «τυχόν διευθέτηση του ζητήματος της Αμμοχώστου δεν σημαίνει λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν διακήρυξε την πρόθεση της να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης για την Αμμόχωστο.

«Ωστόσο, όλες οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς αποδείχτηκε ότι αποσκοπούσαν σε επικοινωνιακά οφέλη. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πως οποιαδήποτε ενέργεια με άξονα την Αμμόχωστο, πρέπει να σέβεται τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, πρόσθεσε, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο επιστροφής της πόλης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και όχι υπό τουρκική κατοχή.

Ταυτόχρονα, είπε ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί «η επανεγκατάσταση και ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου με τίποτα περισσότερο από το άνοιγμα του λιμανιού, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκή Ένωσης και των δύο κοινοτήτων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνες οι ιδέες που κυκλοφορούν για αναγνώριση του αεροδρομίου της Τύμπου ή για άνοιγμα κεφαλαίων που έχει παγώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας».

Η Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε ακόμη ότι στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε ζητήσει ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, για το θέμα της Αμμοχώστου και η απάντηση ήταν ότι οι Τούρκοι θεωρούν «πολύ μεγάλο δώρο» την επιστροφή της Αμμοχώστου και δεν ήταν διατεθειμένοι να το συζητήσουν.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου