Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νέοι εκβιασμοί από την τρόικα

Νέοι εκβιασμοί από την τρόικα
Ζητούν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα για να παίρνουν 3.2 δις το χρόνο - Μονιμοποιούνται τα χαράτσια και η έκτακτη εισφορά μέχρι το 2017...και βλέπουμε - Ούτε το ΦΠΑ στην εστίαση δεν αφήνουν την κυβέρνηση να μειώσει.
Στο ίδιο έργο θεατές με τη δόση των 3.3 δις ευρώ του Ιουνίου να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της τρόικας και να τίθενται προαπαιτούμενα προκειμένου να εγκριθεί. Προαπαιτούμενα που δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τους Έλληνες πολίτες αφού συνιστούν μία ακόμα δέσμη εκβιασμών που συνδέεται με φοροεισπρακτικά μέτρα.
Στο στόχαστρο της τρόικας πάλι τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Η κυβέρνηση θέλησε να αποφύγει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης εξαίρεσης των αγροτών και δεν θα εντάξει τα αγροτεμάχια των κατ΄επάγγελμα αγροτών στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αυτό όμως δημιουργεί μία μαύρη τρύπα στα 3.2 δισ. ευρώ που απαιτεί να εισπράττονται, σε ετήσια πλέον βάση, η τρόικα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η τρύπα αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από μία νέα επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα που θα προκύψει μέσα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και την καθιέρωση ενός αφορολογήτου-κοροϊδία της τάξης των 50.000 ευρώ, και αν ισχύσει και αυτό γιατί και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις από τους τροϊκανούς. Ακόμα όμως και να ισχύσει οι ωφελούμενοι θα είναι ελάχιστοι.
Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αγγίξει ακόμα και το 60% ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις για όλα αυτά αλλά και για το ακριβές περιεχόμενο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα γίνουν άμεσα από τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα αφού η τρόικα πιέζει να κλείσει άμεσα το ζήτημα.
Παρατείνεται επίσης και η έκτακτη εισφορά μέχρι το 2016, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι θα επεκταθεί και για το 2017 αφού τα νούμερα και οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Άλλωστε και το χαράτσι στα ακίνητα, μία φαεινή ιδέα του κ. Βενιζέλου για να εξευμενιστεί η τρόικα και να επιστρέψει στην Ελλάδα, θα είχε διετή μόνο ισχύ. Τώρα καθίσταται μόνιμο, διαλύοντας μαζί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ότι έχει απομείνει από την αγορά ακινήτων.
Ο απόλυτος παραλογισμός όμως είναι η φορολόγηση των αγροτοτεμαχίων, εκτός σχεδίου. Γονικές κληρονομιές που πολλοί δικαιούχοι δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται αποτελούν τα περισσότερα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.
Ούτε καλλιεργούνται και αποφέρουν εισόδημα ούτε μπορούν να πουληθούν.
Και όμως όχι μόνο θα φορολογηθούν αλλά θα υπάρξει και αύξηση των αντικειμενικών αξιών τους, για να μπορέσει να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.2 δις ευρώ που θέλουν κάθε χρόνο οι δανειστές από τη φορολογία ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει ούτε τον Φ.Π.Α στην εστίαση με την τρόικα να απειλεί ότι σε περίπτωση που προχωρήσει, μονομερώς, η κυβέρνηση σε μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, τότε θα πρέπει να πάρει μέτρα το Σεπτέμβριο για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.
Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σεμέτα που έρχεται σήμερα στην Αθήνα και ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός σε οποιαδήποτε μείωση φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου