Λεμεσός: Συνελήφθησαν το μεσημέρι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης, για να αφεθούν λίγο αργότερα ελεύθεροι υπό περιοριστικούς όρους. Τα εντάλματα σύλληψης εξέδωσε το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, σε σχέση με το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή τους στην Ελλάδα, για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο γιος του παρουσιάστηκαν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις Αρχές.
Λίγο πριν τη μια το μεσημέρι παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης. Οι δύο άνδρες συνοδεύονταν από τους δικηγόρους τους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, είπε ότι αν ο κ. Μιχαηλίδης και ο γιος του συνεναίσουν στην εκτέλεση των ενταλμάτων για έκδοσή τους στην Ελλάδα, τότε το θέμα τελειώνει εκεί.
Σε περίπτωση άρνησής τους, τότε το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει εντός 60 ημερών για την έκδοσή τους στην Ελλάδα.
Εάν αποφασιστεί έκδοσή τους, κατέληξε, τότε οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εντός ενός μηνός.
Η ακρόαση για το αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση των δύο ανδρών στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει στις 18 Ιουλίου, στις 11 το πρωί για τον Ντίνο Μιχαηλίδη και στις 12 το μεσημέρι για τον γιο του, Μιχάλη.
Στη σημερινή διαδικασία οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης ενημερώθηκαν για ελληνικά εντάλματα, αλλά και για το δικαίωμά τους να συγκατατεθούν στην έκδοσή τους για να δικαστούν μόνο για τα αδικήματα για τα οποία ζητήθηκε η έκδοσή τους.
Επικεφαλής της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τους δύο είναι ο Ευστάθιος Ευσταδίου.
Το Δικαστήριο ανέφερε επιγραμματικά ότι εναντίον των δύο διρευνώνται αδικήματα που αφορούν νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, αδικήματα τα οποία έγιναν σύμφωνα με το κατηγορητήριο μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου 1997 και 20 Ιουλίου του 2001. Το συγκεκριμένο δίκημα αποτελεί ένα από τα 32 αδικήματα για τα οποία επιτρέπεται η έκδοση προσώπου, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Και στους δύο επεβλήθηκαν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι, δηλαδή η παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, η υπογραφή εγγύησης ύψους 200 χιλιάδων ευρώ και η παρουσία τρεις φορές τη βδομάδα στον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας μεταξύ 8-10 το πρωί.
Μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων, ο επικεφαλής των δικηγόρων των δύο ζήτησε να προβεί σε δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου, κατά την οποία ανέφερε ότι η άρνησή τους να συγκατατεθούν στην έκδοσή τους στην Ελλάδα, δεν αποσκοπεί στο να αποφύγουν δικαιοσύνη, αλλά θέλουν να δώσουν την ευκαιρία να δικαστούν στην Κύπρο, γιατί στο ελληνικό δίκαιο υπάρχει πρόνοια για 18μηνη προφυλάκιση, κάτι το οποίο δεν θα τους επιτρεψει να ετοιμάσουν την υπεράσπιση και τις μαρτυρίες.
Ο δικηγόρος τους ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμοι να δικαστούν «για να λάμψει η αλήθεια», ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε το παράπονο ότι υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και αρχηγοί κομμάτων με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, καλούν το Δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση των πελατών του, κάτι που θεωρεί ως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της δικαστικής διαδικασίας. Ζήτησε παράλληλα από το Δικαστήριο να διαβιβαστεί το παράπονό του στον πρόεδρο του Ανωτάτου, αλλά και να επιληφθεί του θέματος ο Γενικός Εισαγγελέας.
Η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, απέρριψε τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ευσταθίου, γιατί όπως είπε, η Γενική Εισαγγελία θεωρεί ότι δεν υπάρχει παραβίαση κανενός δικαιώματος.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου