Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: 42 νεκροί υποστηρικτές του Μόρσι από πυρά αστυνομίας και στρατού

Ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία άνοιξαν πυρ σε καθιστικήδιαμαρτυρία οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι - Σε εξέγερση καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν σήμερα τα ξημερώματα να διαλύσουν δια της βίας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

"Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν πυρ εναντίον του κόσμου", δήλωσε ένας μεταξύ αυτών και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές.


Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. "Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές" που δήλωσαν χθες ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ' αόριστον, πρόσθεσε.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Ο αιγυπτιακός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι "ομάδα τρομοκρατών" αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ενας αξιωματικός σκοτώθηκε και 40 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατονομάζει ως υπεύθυνο για τη «σφαγή» τον Φάταχ αλ Σίσι. Σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Facebook, υποστήριξε μάλιστα ότι ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων θέλει να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια τύχη παρόμοια με εκείνη της Συρίας.

Η στρατιωτική αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στον τόπο του συμβάντος.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου για να προασπίσουν τη "νομιμότητα" του πρώην αρχηγού του κράτους, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο στρατός απομάκρυνε από την προεδρία τον Μόρσι έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο. Μετά οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στελεχών της ισχυρής αδελφότητας φυλακίζοντας πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου