Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τι προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου στην Ισπανία(Βίντεο)


2
Επτά ημέρες πένθους στη Γαλικία κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας αυτής της βορειοδυτικής Ισπανίας, η οποία συγκλονίστηκε από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα χθες βράδυ.
«Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία της Γαλικίας», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τη γενέτειρά του, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπων και τον τραυματισμό 179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.


Ο Ραχόι μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους.

Παράλληλα ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe, στο στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία μόλις είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί» .

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την "πλήρη αλληλεγγύη" της χώρας του στην Ισπανία, μετά την "φοβερή σιδηροδρομική καταστροφή" στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στις ισπανικές αρχές μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας ενώ συμπάσχει στα δεινά των οικογενειών των θυμάτων", αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Στους 179 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου στην Ισπανία
Ανάμεσα στους τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα  είναι υπήκοοι διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένων ενός υπηκόου της Βρετανίας καθώς και πολιτών των ΗΠΑ, δήλωσε πριν από λίγο η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας αυτής.
Συνολικά σε νοσοκομεία διακομίστηκαν μετά το δυστύχημα 179 άνθρωποι.

Εξ αυτών, οι 95 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 36, ανάμεσά τους 4 παιδιά, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε η ίδια, προσθέτοντας ότι όλοι οι τραυματίες έχουν αναγνωριστεί.

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εκτροχιασμό της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Κατά την ίδια αξιωματούχο, η αμαξοστοιχία είχε δύο μηχανοδηγούς, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Διπλή έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στην Ισπανία

Διπλή προανακριτική εξέταση για να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας με τον εκτροχιασμό του τρένου έχει διατάξει η υπουργός Δημοσίων Έργων Άννα Παστόρ. Για την υπόθεση έχει ενεργοποιηθεί ένα ανεξάρτητο σώμα εξειδικευμένων αναλυτών που καλείται βρει τι προκάλεσε το δυστύχημα.

Οι ειδικοί, πάντως, έχουν δύσκολο έργο, αφού καλούνται να αναλύσουν το μαύρο κουτί, να πάρουν καταθέσεις από τους επιβάτες και να εξετάσουν όλα τα πιθανά κι απίθανα σενάρια.
Ένα νέο στοιχείο που πιθανώς να εξηγεί την επιλογή του οδηγού να πηγαίνει με την διπλάσια από το επιτρεπόμενο ταχύτητα στην πιο κλειστή στροφή του δρομολογίου Μαδρίτη – Φερόλ, είναι ότι το τρένο τη στιγμή του εκτροχιασμού θα έπρεπε να βρίσκεται στο σταθμό της Κομποστέλα. Είχε δηλαδή, πέντε λεπτά καθυστέρηση, χρονικό διάστημα που είναι μέσα σε επιτρεπτά όρια.
Την ίδια στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος έχουν φτάσει 16 ειδικοί από τη Μαδρίτη προκειμένου να βοηθήσουν να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τα 53 από τα 80 θύματα και σήμερα το βράδυ στις 23.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα των νεκρών.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου