Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κυριολεκτικά η έξυπνη σκόνη ανοίγει δρόμο μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή για την «παρακολούθηση του μυαλού σου»

Μετάφραση από το activistpost Άγνωστος R , Επιμέλεια κειμένου Αφύπνιση συνείδησης

Κάποιοι θα έχετε ακούσει για την ''Έξυπνη Σκόνη'' :


 Νανοσωματίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δίκτυα αισθητήρων για ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντολογικών ή εφαρμογών ασφαλείας. 

Τώρα όμως κυριολεκτικά η έξυπνη σκόνη για το μυαλό προτείνεται σαν το επόμενο βήμα για την δημιουργία διασύνδεσης μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή. 

Αυτό το σύστημα επίσημα αποκαλείται «νευροσκόνη» και χρησιμεύει για την «παρακολούθηση του εγκεφάλου εκ των έσω». 

Οι Εφευρέτες προσπαθούν να ξεπεράσουν την δυσκολία του να εμφυτεύουν αισθητήρες οι οποίοι θα μένουν για ολόκληρη την ζωή κάποιου.

 Ερευνητές στο τμήμα μηχανικής του Μπέρκλεϋ πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο να το επιτύχουν αυτό: 

Αυτό το έγγραφο ερευνά τους συμβιβασμούς του σχεδιασμού του συστήματος και το ύστατο βάρος, την δύναμη, και τα όρια κλιμάκωσης του εύρους των νευρωνικών συστημάτων καταγραφής. 

Ένα δίκτυο από μικροσκοπικούς εμφυτευόμενους αισθητήρες μπορεί να λειτουργήσει σαν Τομογραφία μέσα στον εγκέφαλο, καταγράφοντας δεδομένα σε κοντινούς νευρώνες και αναμεταδίδοντας τα προς τα έξω. Όλα τα σωματίδια της έξυπνης σκόνης θα περιέχουν έναν υπερβολικά μικρό CMOS αισθητήρα ικανό να καταμετρά ηλεκτρική δραστηριότητα στους κοντινούς νευρώνες. 

Οι Ερευνητές οραματίζονται ένα πιεζοηλεκτρικό υλικό που θα υποστηρίζει τον αισθητήρα CMOS ικανό να μετατρέπει υπερηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα. Το σύστημα θα λειτουργεί και αντίστροφα, επιτρέποντας στην σκόνη να ακτινοβολεί δεδομένα μέσω υψηλών συχνοτήτων ηχητικά κύματα. 

Η νευροσκονη θα είναι επίσης καλυμμένη με πολυμερικό υλικό. (πηγη)

Η επένδυση στην νευροεπιστήμη έχει πάρει υπόσχεση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ομπαμα Μπρειν (εγγεφαλος) Προτζεκτ, ενώ η Ευρώπη έχει δεσμεύσει 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή πανομοιότυπο του εγκεφάλου με έναν εξίσου λεπτομερή και κατανοητό τρόπο όπως το πρόγραμμα ανθρωπίνου γονιδιώματος αντιστοιχισμένου DNA. 

Παράλληλα υπάρχουν σημαντικότατες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας από την Εθνική Πρωτοβουλία Νανοτεχνολογίας στρατηγικού σχεδίου 2011

Αυτό το 60σελιδο έγγραφο περιγράφει ένα προβλεπόμενο μέλλον «για την κατανόηση και τον έλεγχο της ύλης» για την διαχείριση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής μέσα από το παρακολουθούμενο ματριξ του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας. 
Συμμετέχουν εικοσιπέντε αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

 Η έννοια της «έξυπνης σκόνης» έχει εφαρμογή ή προτείνεται να χρησιμοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους, για να αναφέρουμε μερικούς:  

  • Νανο-αισθητήρες για χρήση στην γεωργία, όπου θα καταμετρούν τις καλλιέργειες και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.  
  •  Εγκαταστάσεις ανίχνευσης βομβών που χρησιμοποιούν αναδιαμορφωμένο DNA για να βρίσκουν εκρηκτικά και βιολογικούς παράγοντες.  
  •  Κόκκοι «έξυπνης σκόνης» που θα μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες για θερμοκρασία, φως και κίνηση. (αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εντοπισμό χαρτονομισμάτων) 
Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα σχέδιο για την εφαρμογή έξυπνης σκόνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα (αν γίνει ποτέ) για να είναι αυτό εφικτό. 

Μία πτυχή που είναι ενδιαφέρουσα να σημειωθεί, είναι ότι μόλις αυτά τα σωματίδια σταλθούν στον εγκέφαλο, αρκεί ένας υπέρηχος για να ενεργοποιήσει την πλήρη παρακολούθηση. 

Αυτή η πτυχή έχει ερευνηθεί και από την DARPA σαν μια μέθοδος ελέγχου του εγκεφάλου.

 Η ιδέα είναι να πασπαλίσουν με ηλεκτρονικούς αισθητήρες στο μέγεθος σωματιδίων σκόνης μέσα στο φλοιό και να τους ανακρίνουν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας υπερήχους. Οι υπέρηχοι μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν με ενέργεια αυτή την αποκαλούμενη νευρόσκονη.

Κάθε σωματίδιο της νευρόσκονης αποτελείται από τυποποιημένα κυκλώματα CMOS και αισθητήρες που μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα σε κοντινή απόσταση… 

Η νευρόσκονη χειρίζεται από ένα άλλο εξάρτημα τοποθετημένο κάτω από την κλίμακα αλλά τροφοδοτούμενο απ’ έξω από το σώμα. Αυτό παράγει τους υπερήχους που τροφοδοτούν την νευρόσκονη και τους αισθητήρες που περιμένουν να ακούσουν την ανταπόκριση τους, σαν ένα RFID σύστημα. 

Το σύστημα είναι επίσης αδέσμευτο/ασύρματο – οι πληροφορίες συλλέγονται και αποθηκεύονται έξω από το σώμα για μετέπειτα ανάλυση. (πηγή MIT

Διάβασε το αδέσμευτο σαν ασύρματο: H τηλεχειριζόμενη ανάλυση του ανθρωπίνου εγκεφάλου, έτσι ανοίγοντας την πόρτα (θεωρητικά) για τον έλεγχο του νου εξ’ αποστάσεως.

Όπως έχω επισημάνει προηγουμένως, αυτό είναι κάτι αμφίδρομο – κάποιοι θα αισθάνονται ικανοποίηση, για παράδειγμα, που θα μπορούν να στείλουν τις πληροφορίες του εγκεφάλου τους στον γιατρό για εξέταση, αλλά αυτό το δικτυακό σύστημα θα μπορεί να στείλει και πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο, όπως γίνεται παραδεκτό εδώ:

 Για αυτό Seo και co έχουν επιλέξει τους υπερήχους για την αποστολή και λήψη δεδομένων. Υπολογίζουν ότι η ισχύς που απαιτείται για τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κλίμακα θα δημιουργήσει καταστροφικές ποσότητες θερμότητας, επειδή το ποσό της ενέργειας που το σώμα απορροφά και τις ανησυχητικές σήματος προς θόρυβο αναλογίες σε αυτή την κλίμακα. Αντίθετα, οι υπέρηχοι είναι μια πολύ πιο αποτελεσματικοί και επιτρέπουν την μετάδοση τουλάχιστον 10 εκατομμύρια φορές παραπάνω ενέργεια από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σε αυτή την κλίμακα. 

Σε περίπτωση που κάποιος πιστεύει ότι αυτό έχει μικρή πιθανότητα επιτυχίας, το MIT τονίζει ότι ένας από τους συντάκτες της έρευνας το έχει ήδη επιτύχει αυτό με ένα τηλεκατευθυνόμενο σκαθάρι. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαφώς τεράστιας, ίσως άπειρης, πολυπλοκότητας - και αυτό χωρίς καν εισάγοντας έννοιες όπως «το μυαλό» ή «την ψυχή». Παρ 'όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι αναγωνιστές κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να «λύσουν τον εγκέφαλο" – μετρώντας τον, χαρτογραφώντας τον και κατανοώντας τον. 

Μπορούμε λοιπόν να πιστέψουμε ότι «ο έλεγχος του» έχει μείνει έξω από την λίστα για λόγους ηθικής; Εε μάλλον ΟΧΙ!


ΠΗΓΗ awakengr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου