Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Κουφάρια αεροσκαφών “διηγούνται” την ιστορία τους(Φωτο)

Ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό σε αεροπορικά ατυχήματα παλαιότερων ετών και στις απίστευτες ιστορίες που όλες τους έχουν ένα κοινό: πιλότοι και επιβάτες κατάφεραν και ξεγέλασαν το θάνατο...

Ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό σε ξεχασμένα συντρίμμια αεροσκαφών, σε παλιές ιστορίες φρικιαστικών, σε πρώτη ανάγνωση, ατυχημάτων που όμως δεν κατέληξαν σε τραγωδίες, δημοσίευσε ο διάσημος φωτογράφος Dietmar Eckell.


Το άλμπουμ, με τον τίτλο Happy End, φιλοξενεί ορισμένες πραγματικά απίστευτες ιστορίες και τις αντίστοιχες φωτογραφίες αδιάψευστους μάρτυρες.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Γερμανός φωτογράφος, αυτές οι φωτογραφίες είναι το αποτέλεσμα ερευνών και ταξιδιών του επί σειρά ετών, ενίοτε και σε περιοχές “απαγορευμένες” από στρατιωτικές ή πολιτικές αρχές. Όπως ισχυρίζεται ο χερ Eckell, κάθε μία από τις φωτογραφίες του αποτυπώνει ένα μικρό ή μεγαλύτερο “θαύμα”, μια ιστορία θάρρους και επιδεξιότητας των πιλότων, μια ιστορία τύχης, γενναιότητας και επιμονής. Μια ιστορία από την οποία κανείς τελικά δεν έχασε τη ζωή του...

Ο φωτογράφος πέρασε τα τελευταία έξι χρόνια ταξιδεύοντας συνολικά σε 15 χώρες, αποτυπώνοντας στο φακό του συντρίμμια αεροσκαφών από την Παπούα Νέα Γουινέα ως την Αρκτική. Τα κουφάρια των αεροπλάνων που απαθανάτισε φτάνουν σε ηλικία ακόμα και τα 70 χρόνια.

1. Μεταξύ των φωτογραφιών – και των ιστοριών – που ξεχωρίζουν είναι αυτή ενός μεταγωγικού C-47, της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που συνετρίβη το 1950 στο ορεινό πέρασμα Haines Junction, στο Yukon του Καναδά. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο έπαιρνε μέρος σε μια γιγαντιαία έρευνα διάσωσης των θυμάτων μιας προηγούμενης συντριβής αεροπλάνου, όταν παρουσίασε βλάβη και αναγκάστηκε σε προσγείωση εκτάκτου ανάγκης. Χάρη στις ικανότητες των πιλότων και οι 10 επιβαίνοντες στο C47 βγήκαν σώοι από την περιπέτεια αυτή.



2. Ανάλογη είναι και η ιστορία του 'Swamp Ghost', του “φαντάσματος του βούρκου”, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι στην Παπούα Νέα Γουινέα, τα συντρίμμια του κολοσσιαίου αμερικανικού βομβαρδιστικού B24D που έπεσε σε μια περιοχή με βούρκο στα μέσα του 1943. Και τα 9 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. 



3. Από βλάβη στη μηχανή έπεσε και το Curtiss C-46 Commando κοντά στο αεροδρόμιο Churchill, στη Μανιτόμπα του Καναδά. Ο πιλότος προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να το προσγειώσει και τελικά το κατέβασε μόλις μισό μίλι από το ξεκίνημα του διαδρόμου προσγείωσης. Όλοι οι επιβάτες πάντως σώθηκαν χωρίς καν τραυματισμούς! 



4. Αυτό το Grumman Albatross βρίσκεται κοντά στο Puerto Escondido στο Μεξικό. Σύμφωνα με τους ντόπιους το αεροπλάνο αυτό ουσιαστικά καταρρίφθηκε το 2004 από τα πυρά δύο πολεμικών αεροσκαφών της μεξικανικής αεροπορίας που κυνηγούσαν λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Επιβάτες και πλήρωμα διασώθηκαν και το αξιοσημείωτο είναι πως κανείς δεν μπορεί μέχρι σήμερα να πει με σιγουριά κατά πόσον όντως στο αεροσκάφος βρέθηκαν ποτέ ναρκωτικά!



5. Αυτό το Curtiss C-46 Commando έπεσε στην πόλη Thompson, στη Μανιτόμπα στον Καναδά. Επρόκειτο για μεταγωγικό αεροσκάφος που αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σύρθηκε πάνω σε δέντρα το 1977. Οι δύο πιλότοι διασώθηκαν. 



6. Αυτό το μικροσκοπικό Cessna 310 συνετρίβη στην Αυστραλία το 1993, λόγω ενός γενικευμένου μπλακ αουτ στα όργανα πλοήγησης. Κανείς από τοςυ 4 επιβάτες του δεν έπαθε το παραμικρό.



7. Αυτό το Douglas R4D8 του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται από το 1973 στο Vik της Ισλανδίας. Έπεσε χτυπημένο από βλάβες στα ηλεκτρονικά του. Όλο το πλήρωμα διασώθηκε.



8. Αυτό το Corsair της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται στο βυθό της... Χονολουλού από το 1948. Ο πιλότος του κατάφερε να το προσθαλασσώσει και στη συνέχεια να κολυμπήσει με ασφάλεια ως την κοντινή ακτή του νησιού Oahu. Μάλιστα αυτός ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται ακόμα εν ζωή κι έχει επισκεφθεί δύο φορές τον “υγρό τάφο” του παλιού του μαχητικού.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου