Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Υπό σκέψη η αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημάρχων


Στόχος η αποκομματικοποίηση
Τρόπους για την “αποκομματικοποίηση” και την αποφόρτιση του πολιτικού μηνύματος των δημοτικών εκλογών αναζητά η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου των δημοτικών εκλογών ώστε να μην κατεβαίνουν εκλογικοί συνδυασμοί αλλά να υπάρχουν δύο λίστες μία με τους υποψήφιους δημάρχους και μία με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Με αυτό τον τρόπο ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέγει διαφορετικό δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο της αρεσκείας του που να μην προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο.


Η απόφαση δεν έχει ληφθεί καθώς υπάρχουν υπέρ και κατά και κυρίως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την πρώτη φορά προ εξαμήνου που ετέθη το θέμα στις κυβερνητικές συσκέψεις. Ενώ όμως αρχικά είχε απορριφθεί η σχετική εισήγηση τώρα κερδίζει ξανά έδαφος. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι πολιτικός. Το κυβερνητικό επιτελείο φοβάται ότι στις δημοτικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές θα υπάρξει μαζική ψήφος τιμωρίας της κυβερνητικής πολιτικής και των υποψηφίων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια το πολιτικό μήνυμα εξασθενεί. Με το παρόν σύστημα μπορούν να μετρώνται οι ψήφοι και να γίνονται αναγωγές στην συνολική δύναμη των πολιτικών κομμάτων.

Πιθανή ψήφος τιμωρίας των δύο κυβερνητικών κομμάτων -πχ το ακραίο ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν από κοινού κάτω από 20%- θα διαμορφώσει από την επομένη ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον θα δημιουργήσει εντύπωση απόστασης της κυβέρνηση από το εκλογικό σώμα και θα βάλλει στην ατζέντα την διενέργεια εκλογών μέσα σε ένα τοπίο υπονομευμένο. Επιπλέον το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί αυξημένο το ενδεχόμενο αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως έχουν τώρα να ενισχυθούν σημαντικά όχι μόνο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Χρυσής Αυγής.

Τα αισθητήριά τους πιάνουν έντονη τάση διαμαρτυρίας των τοπικών κοινωνιών διά της ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής. Δημιουργεί αυτό την δυνατότητα στους υποψηφίους του κόμματος να ενισχύσουν τους συνδυασμούς τους βάζοντας πολίτες που δεν ασπάζονται την ρατσιστική ιδεολογία του κόμματος. Με τις ξεχωριστές λίστες δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την γενική δυσαρέσκεια η Χρυσή Αυγή και να ενισχυθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Στον αντίποδα αυτών των επιχειρημάτων βρίσκεται το ότι ακόμη δεν γνωρίζουν πως θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι οι οποίοι εκτός από το ότι θα θέλουν να αυξήσουν την δύναμή τους με τους συνδυασμούς που θα κατεβάσουν την επομένη των εκλογών θέλουν να διαθέτουν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια ώστε να μπορούν να παιρνούν τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέλει να διερευνήσει τις διαθέσεις που υπάρχουν να μετρήσει τις αντιδράσεις και μετά να προχωρήσει. Φυσικά θα πρέπει σε αυτό το μέτρο να συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ.


Επιβεβαιώνει ο Μιχελάκης 
Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών για αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων ενοψει των προσεχών δημοτικών εκλογών προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου