Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις


Κυνική ομολογία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κάτω Βουλή: «Στηρίζουμε το ευρώ γιατί είναι καλό για τη Γερμανία, για τις δουλειές μας και για την ευημερία της χώρας μας»
«Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σεντ όσο η χώρα δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην κάτω Βουλή της Γερμανίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η κ. Μέρκελ υπήρξε πιο επιφυλακτική όσον αφορά στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την χώρα μας, τονίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη.


Πάντως, κατά τη σημερινή της ομιλία η Καγκελάριος προχώρησε σε μια κυνική ομολογία λέγοντας ότι προωθεί μια πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ η οποία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία.

«Το ευρώ είναι καλό για τη χώρα μας, για τις δουλειές μας, και για την ευημερία μας. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε μιλώντας στην κάτω Βουλή.

«Βασίζουμε τις ενέργειές μας στην αρχή του quid pro quo», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας: «Ούτε σεντ για τους Έλληνες όσο δεν είναι πρόθυμοι να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα διότι η αλληλεγγύη θα ερχόταν για το τίποτα».

Ακόμη, για άλλη μια φορά, κ. Μέρκελ επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ και για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ
κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα, καθώς, αν και, όπως είπε, έχουν υπερψηφίσει όλα τα πακέτα διάσωσης, τώρα, υποκριτικά, διαμαρτύρονται.


Νέα κόντρα με τον Στάινμπρουκ

Πάντως, έπειτα από το ντιμπέιτ της Κυριακής, η Μέρκελ συγκρούστηκε και σήμερα στην Κάτω Βουλή με τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ με αναφορές στην ελληνική κρίση.

Ο Στάινμπρουκ επεσήμανε για μία ακόμη φορά πως το γεγονός ότι, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης από το Βερολίνο.

Απέρριψε ωστόσο την κατηγορία της καγκελαρίου περί ανευθυνότητας του κόμματός του σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με την ψήφο τους βοήθησαν να εγκριθούν τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών, όταν, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τα είχαν υπερψηφίσει κάποιοι από τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, ο κ. Στάινμπρουκ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι με τον ίδιο ως καγκελάριο, δεν θα χρησιμοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση ξένων τραπεζών και δεν θα διατίθενται χρήματα Γερμανών για τη διάσωση ξένων τραπεζών. Είπε ακόμη ότι οι τράπεζες θα διασώζονται με τα χρήματα των επενδυτών και όχι των φορολογουμένων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου