ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΡΩΣΙΑ-ΝΑΤΟ
ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ
Η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας μαίνονται με δεκάδες νεκρούς και οι κίνδυνοι για το μέλλον αυτής της χώρας αλλά και για την πορεία της Ευρώπης διαγράφονται όλο και πιο μεγάλοι.
ΗΠΑ και ΕΕ παρεμβαίνουν ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Ουκρανίας, ενώ αξιοποιούν στο έπακρο και ενισχύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε αυτή τη χώρα με προφανή στόχο να προωθήσουν τους βρώμικους πολιτικούς γεωστρατηγικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς τους. Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ ευνοούν ανοιχτά μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία,ενώ απειλούν ωμά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία μοιάζει να επαναφέρει τις χειρότερες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ κινδυνεύει να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμηση ανάμεσα στο δυτικό και το ρωσόφιλο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναβιώνοντας ένα νέο πιο επώδυνο, ίσως, τείχος στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν συνεχισθεί η νέα ψυχροπολεμική στάση της Δύσης, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά της Ουκρανικής αντιπαράθεσης, αξιοποιώντας τις πιο ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που έχουν τη βάση τους κυρίως στη Δυτ. Ουκρανία, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και η ουκρανική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε επικίνδυνη πολεμική σύρραξη, με τη συμμετοχή Δύσης και Ρωσίας.
Άλλοι παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι είναι εξωπραγματική, ανιστόρητη και επικίνδυνη μια ψυχροπολεμική Δυτική προσπάθεια, που θα ήθελε να μετατρέψει την Ουκρανία σε αντιρωσικό προγεφύρωμα και σε χώρο ανάσχεσης της πρόσβασης της Ρωσίας με την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να έχει μέλλον ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, η οποία θα διατηρεί ισότιμους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία και θα αποτελεί γέφυρα συνεργασίας της τελευταίας με τον ευρωπαϊκό χώρο και όχι το αντίθετο.
Αυτές τις ώρες γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι λογικές της ιμπεριαλιστικής βουλιμίας και της ιμπεριαλιστικής επέκτασης, κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορούν να φέρουν την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου.
Σήμερα γίνονται ακόμα πιο αναγκαίοι οι δρόμοι εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου, ισότιμης συνεργασίας, δημοκρατίας και σοσιαλιστικής προοπτικής στην Ευρώπη ως αναντικατάστατες επιλογές ειρήνης και συνανάπτυξης χωρών και λαών, μακριά από τις επιβουλές, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και του ρώσικου ιμπεριαλισμού.
ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΤΖΕΡΜΟΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ
Δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν σήμερα στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης.
Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις». Περίπου 500 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στον «Οίκο της Μόσχας» για να απαιτήσουν την τοποθέτηση του Αλεξέι Τσάλι, ενός Ρώσου πολίτη, στην θέση του δημάρχου της πόλης.
«Είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές, τουλάχιστον προς το παρόν» φώναξε ένας από το πλήθος, ο Αλεξάντερ Σινιάβσκι, ενώπιον των άλλων διαδηλωτών.
Προχθές σε μια άλλη πορεία συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των φασιστών.
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη. Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με το Ρώσο Πρόεδρο, οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία.
«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.
«Σίγουρα, προφανώς, θέλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων» δήλωσε ο Χάμοντ. Και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να λύσει τις εσωτερικές του διαφορές και να καθορίσει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».
MHNYMA TOY NATO ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Εν μέσω συγκρούσεων και αποσχιστικών κινήσεων στην Κριμαία, η υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ διαμηνύουν από τις Βρυξέλλες πως «μία κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία αποτελεί κλειδί για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια», τονίζοντας με το βλέμμα στη Μόσχα ότι «στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της».
Μια Ουκρανία «κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή, προσανατολισμένη πλήρως προς τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, αποτελεί κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδριάζουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητά της, τη δημοκρατική ανάπτυξή της και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι αρχές αυτές αποτελούν «βασικούς παράγοντες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την [ευρωπαϊκή] ήπειρο στο σύνολό της» υπογραμμίζουν οι υπουργοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν «από πολύ κοντά» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ τονίζει επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτικός διάλογος βασισμένος «στις δημοκρατικές αξίες, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ώστε να ανταποκρίνεται «στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».
Κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε διαβεβαιώσει ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να στηρίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς εδώ και περίπου 15 χρόνια και επισήμανε ότι «επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει το μέλλον της χώρας του».
ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΦΙΛΟ-ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΡΩΣΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα με τους μεν να φέρονται ως υποστηρικτές φιλορωσικών πολιτικών ενώ τους δε να δηλώνουν αντίθετοι.
Οι αντίπαλες πλευρές διαδηλώνουν υπέρ και κατά των νέων εθνικών αρχών στο Κίεβο. Μέρος των κατοίκων ανακήρυξε ότι η Κριμαία δεν πρόκειται να υπακούσει στο Κίεβο ενώ η τοπική μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων δηλώνει την υποστήριξή της στις νέες ουκρανικές αρχές .
Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών βρίσκονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη, με τους Ταταρους να φωνάζουν "Ουκρανία Ουκρανία" και "Η Κριμαία δεν είναι Ρωσία" ενώ οι Ρώσοι να φωνάζουν "Ρωσία Ρωσία". Οι δεύτεροι κρατούν ρωσικές σημαίες ενώ οι Ταταροι ουκρανικές, και σημαίες άλλων εθνικιστικών οργανώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών. Η αστυνομία που βρισκόταν εκεί για να διαχωρίσει τα πλήθη, τώρα έχει υποχωρήσει.
Οι διαδηλωτές θέλουν η αυτόνομη περιοχή να επιστρέψει στο Σύνταγμα του 1992 σύμφωνα με το οποίο η Κριμαία είχε τον δικό της πρόεδρο και ξεχωριστή εξωτερική πολιτική.
Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας αναμένεται να αποφασίσει το πότε θα συνεδριάσει για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της περιοχής σχετικά με τις νέες αρχές στο Κίεβο.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναβάλλεται μέχρι την Πέμπτη η -προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα - ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό πόκερ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δηλώνει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την πολιτική της μη-παρέμβασης στην Ουκρανία, στο Κίεβο δυτικοί διπλωμάτες συνεχίζουν τις επαφές με εκπροσώπους της μεταβατικής κυβέρνησης ενώ ΗΠΑ και Βρετανία συζητούν το ύψος της έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου σήμερα για να συζητήσει "τις επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων" που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας εξαιτίας των αντιδράσεων των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την Πέμπτη, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο φυγάς καθαιρεθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η επιτροπή δημοσίευσε διαδικτυακά το χρονοδιάγραμμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.
Εκτός Ουκρανίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές ενδεχόμενες προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία για να διαλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Από το Λουξεμβούργο απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να μην προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτείνοντας ένα πακέτο δανείου για το Κίεβο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διμερή κεφάλαια.
«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».
Τις ανησυχίες τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία εξέφρασαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Το γραφείο του Ολάντ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να στηρίξει μια ειρηνευτική πολιτική μετάβαση στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο μεταδίδει ότι πριν την ανατροπή του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.
ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις, δήλωσε απόψε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. «Πιθανόν θα στείλουμε σύντομα μια (ομάδα) τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στη χώρα» αυτή, είπε η Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε δηλώσεις της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε (κράτους -) μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει. Αυτό σαφώς είναι πιθανό να συμβεί». Η βουλή της Ουκρανίας δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ-ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΛΑΒΡΟΦ
Σαφή και αποφασιστική καταδίκη της ανόδου «εθνικιστικών και νεοφασιστικών τάσεων» στη δυτική Ουκρανία ζητά η Ρωσία απο τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανεβάζοντας την αντίδρασή της στις εξελίξεις στο Κίεβο.
Ήδη από την παραίτηση του Γιανούκοβιτς, η Μόσχα είχε καταγγείλει απόπειρες απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας και της υποβάθμισης του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία.
Η διαμάχη εντείνεται την ώρα που σε διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο πληθυσμός της οποίας παραδοσιακά βλέπει πιο φιλικά τη Ρωσία, εμφανίζονται ρωσικές σημαίες και ακούγονται εκκλήσεις προς τη Μόσχα εναντίον της «συμμορίας στο Κίεβο».
Σε δήλωσή του την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να καταδικαστεί η στοχοποίηση του ρωσικού στοιχείου από «εθνικιστικές και νεοφασιστικές» δυνάμεις στη δυτική Ουκρανία.
«Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει αποφασιστικά την άνοδο εθνικιστικών και νεοφασιστικών αισθημάτων στα δυτικά της χώρας, τις εκκλήσεις για απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε "μη πολίτες" και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
ΠΗΓΗ iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου