Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη – Φώναζαν «Ερντογάν κλέφτη»

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η τουρκική αστυνομία σε εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης φωνάζοντας «Ερντογάν κλέφτη» και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε διαδήλωση φοιτητών στην Άγκυρα.
Η αντικυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ακολουθεί τη διαρροή υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο γιος φέρεται να συζητηθούν πώς θα «φυγαδεύσουν» μαύρο χρήμα ύψους 1 δισ. δολαρίων, τη στιγμή ακριβώς που αρχίζει η έρευνα για τις μίζες.
Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση είχε απαντήσει νωρίτερα η αστυνομία και σε διαδήλωση φοιτητών στην Άγκυρα όπου ξέσπασαν συμπλοκές.

Οι φοιτητές φώναζαν «Ταγίπ Ερντογάν κλέφτη» και «κυβέρνηση παραιτήσου» διαδηλώνοντας ενάντια σε νέο αυτοκινητόδρομο που περνά μέσα από πανεπιστημιούπολη και για τη δημιουργία του ξεριζώθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης δεκάδες δέντρα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες -τις οποίες ο Ερντογάν καταγγέλλει ως «βρώμικο μοντάζ»- προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που συνταράσσει ήδη την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση της Τουρκίας.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο έκανε λόγο για παγίδα που στήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, κατηγορώντας με αυτόν το τρόπο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, τον ηγέτη της αδελφότητας Χιζμέτ των Νουρτζού, Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η ημερομηνία που αποδίδεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες είναι 17 Δεκεμβρίου, η ημέρα που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Οι συνομιλίες που αναρτήθηκαν στο YouTube το βράδυ της Δευτέρας στη σκιά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου που υποστηρίζουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χιλιάδων ατόμων -ανάμεσά τους ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- υποκλέπτονταν τα τελευταία τρία χρόνια με «δάκτυλο» του δικτύου Γκιουλέν.

http://www.makeleio.gr/
 
ΠΗΓΗ lougantina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου