Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αλωνίζουν ανενόχλητα... Προκλήσεις από Μπαρμπαρός και πολεμικά δυτικά της Κύπρου


Προκλήσεις από Μπαρμπαρός και πολεμικά δυτικά της Κύπρου

Του Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δυο πλοία και ένα πολεμικό σκάφος. Δεύτερο πολεμικό σκάφος βρίσκεται νοτιότερα. Είναι σαφές πως παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στη Λευκωσία από τους Αμερικανούς και τις προειδοποιήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Τούρκοι συνεχίζουν με την εφαρμογή των σχεδιασμών τους, προβαίνοντας σε παραβιάσεις. Δεν επηρεάζονται οι σχεδιασμοί αυτοί ούτε και από το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία (Αναστασιάδη - Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου) και έχουν επαναρχίσει οι συνομιλίες. Αύριο δε, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ και ο Τουρκοκύπριος Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα για συνάντηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», βρισκόταν χθες 55 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο του Ακάμα και εκινείτο παράλληλα πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Γύρω από το πλοίο υπήρχαν τα δυο συνοδευτικά ενώ ήταν υπό την προστασία τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Πρόκειται για περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι, ασφαλώς, κάτι το καινούργιο, πλην όμως οι παραβιάσεις συνεχιζόνται. Σημειώνεται συναφώς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή, είχε πει πως εάν υπάρξουν παραβιάσεις θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Είπε συγκεκριμένα στη συνέντευξή του: «Θα πρέπει να πω ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι τα μικρά επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν θα επαναληφθούν, ενόσω τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες. Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι την ώρα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλό κλίμα και περιβάλλον εμπιστοσύνης δεν μπορεί ενέργειες που δεν συνάδουν με αυτό, να μολύνουν τη διαδικασία». 
Η Κυπριακή Δημοκρατία ασφαλώς και παρακολουθεί τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου και των πολεμικών στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Ως εκ τούτου είναι γνωστές και οι παραβιάσεις αυτές καθώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από πλευράς της Τουρκίας. Έχουν «νόμιμα δικαιώματα» Η Τουρκία, ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην Ε.Ε. Είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία, θέλοντας να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να «βάλει πόδι» στην περιοχή, επιχειρεί να εδραιώσει διεθνώς τη θέση της αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου