Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κρήτη, EuroAsia Interconnector και Odin Finder - Ενετικά Τείχη και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Κρήτη, EuroAsia Interconnector και Odin Finder
Του Ν. Λυγερού

Με την πάροδο του χρόνου, η διασύνδεση της Κρήτης γίνεται μία πραγματικότητα και μάλιστα με μια εμβέλεια σε διεθνές επίπεδο, αφού με το EuroAsia Interconnector ως διασυνοριακή διασύνδεση που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ κι αποτελεί πλέον πρόγραμμα φάρος για την τριμερή, μετατρέπεται σε στρατηγικό έργο. Σε αυτό το πλαίσιο το πλοίο Odin Finder, το οποίο κάνει τη βυθομετρική μελέτη από την ιταλική εταιρεία GAS, αφού ξεκίνησε την πορεία του από την Κύπρο κι έφτασε στον Πειραιά, τώρα κατευθύνεται προς την Κρήτη.
Σε αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, η Κρήτη αποκτά μία αξία που είναι ανάλογη της Κύπρου κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Περιφέρειά της που βοηθά και υποστηρίζει έμπρακτα το όλο πλαίσιο, δικαιώνεται με την έννοια ότι η πραγματικότητα αποδεικνύει την ορθότητα της στάσης της. Το EuroAsia Interconnector δημιουργεί μια θετική δυναμική όσον αφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της Κρήτης σ’ ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που το έχει κατατάξει στην πρώτη θέση των προγραμμάτων PCI το 2015. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη, που ήδη σε αυτό το στάδιο γίνεται σημείο αναφοράς από τις τρεις χώρες, διότι κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της αποτελεσματικότητας της προσέγγισης τους. Έτσι γίνεται και μια πρακτική αξιοποίηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης να παίξει ένα στρατηγικό ρόλο.

Ενετικά Τείχη και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Του Ν. Λυγερού

Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου δεν είναι στίγματα του παρελθόντος και μόνο, αλλά μια συνέχεια της ιστορίας της Κρήτης. Αποτελούν και την αρχιτεκτονική απόδειξη της μεγαλύτερης πολιορκίας του κόσμου, αφού ο Χάνδακας χάρη στον Μοροζίνι κράτησε 21 χρόνια κι αντιστάθηκε έως το 1669 που σηματοδοτεί ημερομηνία φάρο και για την ιστορία της Ευρώπης. Έτσι όλα τα έργα ανακαίνισης των Πυλών των Τειχών και βέβαια και του Κάστρου της θάλασσας, ανήκουν στο ίδιο πλαίσιο ανάδειξης μιας ιστορικότητας που πρέπει να καταλήξει στον θεσμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η Ελλάδα έχει ήδη 17 Μνημεία τέτοιου τύπου κι έχει όχι μόνο την ιστορική κληρονομιά, αλλά και την τεχνογνωσία για να επιτευχθεί ο ποθούμενος στόχος. Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι η Κρήτη προς το παρόν δεν έχει κανένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πράγμα το οποίο είναι απλώς απαράδεκτο με τον πλούτο που υπάρχει στο νησί. Είναι, λοιπόν, θέμα βούλησης να περάσουμε στο στάδιο υλοποίησης μιας πρωτοβουλίας που θα αλλάξει ακόμα την προσέγγιση των ξένων όταν έρχονται για ποιοτικό τουρισμό, αφού η σφραγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ένα σήμα υψηλής ποιότητας, αλλά και μια ασφάλεια ότι στη συνέχεια θα είναι όλη η Ανθρωπότητα για τη συντήρηση του επιλεγμένου έργου. Και τα Ενετικά Τείχη έχουν τη δυνατότητα να δείξουν το δρόμο για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και να αποτελέσουν και στη συνέχεια παράδειγμα προς μίμηση για άλλες υποψηφιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου