Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ και Κομισιόν θέλουν ελέγχους για το προσφυγικό στο Αιγαίο

 
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν "πολύ σοβαρά" το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία για να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Τσίπρας σε Μέρκελ: "Οποιαδήποτε εμπλοκή θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα"
Adtech Ad
Η πρόταση Γερμανίας και Τουρκίας για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο έρχεται επί τάπητος την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

AdTech Ad
"Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ πάντως, δεν απέκλεισε εμπλοκή του ΝΑΤΟ ακόμα και στα δικά μας χωρικά ύδατα.
Η ερώτηση της Αλεξίας Τασούλη από το Mega:
"Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή θα αφορά και σε χωρικά ύδατα άλλων κρατών;"
Απάντηση Στόλτενμπεργκ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ:
"Άκουσα πολύ προσεκτικά όσα συζητήθηκαν στην Άγκυρα χθες. Θα επανεξεταστούν αυτά και στην αυριανή συνάντηση μας. Θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες ακούγοντας την πλευρά της Τουρκίας από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Θα ακούσουμε και τους άλλους υπ. Εξωτερικών από άλλες χώρες - συμμάχους μας που διατίθενται να μας παρουσιάσουν τα επιχειρήματα και την ανάλυση τους.
Μετά θα επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει βοηθητικά για την Τουρκία αλλά και για τους υπόλοιπους συμμάχους του, με στόχο να επιλυθεί η προσφυγική κρίση. Όπως και να'χει όλα θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους των 28 χωρών - μελών του. Μετά, θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εμπλακούμε ανάλογα με τις ανάγκες".

Στηρίζει η Κομισιόν την πρόταση ΝΑΤΟϊκής εμπλοκής στο προσφυγικό

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο χαιρέτισε πάντως νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του Μαργαρίτη Σχοινά. "Τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορεί να είναι παράδεισος για διακινητές", επισήμανε ερωτηθείς σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων", σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Θυμίζουμε πως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησαν με την Άνγκελα Μέρκελ να καταβάλλουν "προσπάθειες από κοινού" με στόχο την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τη Συρία και το Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί "στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο".

Τσίπρας σε Μέρκελ: Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Το πρωί της Τρίτης μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.
"Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε εκείνη στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Επικίνδυνη εξέλιξη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο αναφέρει το ΚΚΕ

"Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο", προσθέτει.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου."
"ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» κι ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς" καταλήγει η Ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου