Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ”: Γίνεται πολλή συζήτηση για το επίπεδο των αμερικανογερμανικών σχέσεων. Η ανάλυση της Deutsche Welle που δημοσιεύουμε δίνει μια εικόνα του σημείου που βρίσκονται και της προοπτικής τους.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενοποίησε τη δυτική συμμαχία, και έφερε τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας στην πρώτη γραμμή. Το κοινό τους γεωπολιτικό όραμα βασίζεται σε μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και οι δύο πλευρές.

Η αλλαγή της πολιτικής του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην άμυνα έτυχε αποδοχής απο τις ΗΠΑ
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας βιώνουν μια αναγέννηση. Μετά από δύο αγχώδεις δεκαετίες, που είδαν τις εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών να αυξάνονται λόγω του πολέμου στο Ιράκ, των αποκαλύψεων κατασκοπείας και των συχνών ειρωνιών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανανέωσε τον στόχο στην σχέση τους, αλλά παρατηρητές της συμμαχίας λένε ότι η αναζωογόνηση  ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν από την εισβολή. Ο Ψυχρός Πόλεμος συνόδευσε την πολιτική άνοδο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και η ομάδα εξωτερικής πολιτικής και οι ενέργειές της βλέπουν την Ευρώπη ως ζώνη στην οποία μπορούν να λειτουργούν με άνεση.
«[Ο πόλεμος στην Ουκρανία] είχε ένα γαλβανιστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ατλαντική συμμαχία και η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε στη DW ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας στο Βερολίνο. «Η νέα κυβέρνηση ήρθε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία και με την επιθυμία να επιδιορθώσει τη ζημιά που είχε γίνει στη σχέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, αριστερά, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, πριν από τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, στο Βερολίνο.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ήταν σε στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η κοινή αιτία της αντίθεσης με τη Ρωσία έχει επισπεύσει τις εργασίες αποκατάστασης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ενθουσιασμένοι όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ακύρωνε, ουσιαστικά, τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «κακή συμφωνία για την Ευρώπη».  Αντίθετα, η Γερμανία έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να επεκτείνει τους τερματικούς σταθμούς υγρού φυσικού αερίου που θα αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να εισάγει το καύσιμο από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει περισσότερα στον αγώνα κατά της Ρωσίας, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους σε σχέση με το ΑΕΠ, και η Γερμανία προσπάθησε να αλλάξει την φήμη ότι δεν σήκωνε το βάρος που της αναλογούσε στην ευρύτερη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Έως τις 7 Ιουνίου, η Γερμανία είχε παραδώσει στην Ουκρανία το 35% της στρατιωτικής βοήθειας που έχει αναλάβει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Οι ΗΠΑ πέτυχαν σχεδόν το ήμισυ, ενώ άλλες χώρες όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής. είναι κοντά στο 100%.

Στην εποχή του Τραμπ, οι χαμηλές επιδόσεις μπορεί να προκάλεσαν κατσάδες. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πάρει διαφορετική οδό.

«Χαιρετίζουμε τις συνεισφορές της Γερμανίας και ενθαρρύνουμε τη Γερμανία και άλλες χώρες να παράσχουν τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό για να αμυνθεί η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε στη DW ο Joe Giordono-Scholz, εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και συμμάχων όπως η Γερμανία, την οποία ονόμασε «άνευ προηγουμένου», υπερβαίνει την Ουκρανία και είναι «σχεδιασμένη για να αλληλοενισχύεται και να εντείνεται με την πάροδο του χρόνου».

Ένας ακρογωνιαίος λίθος της μακροπρόθεσμης προοπτικής είναι η επιτυχημένη επιλογή του Scholz να παράσχει100 δισεκατομμύρια ευρώ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον γερμανικό στρατό. Αν και αυτό είναι συνέπεια του πολέμου, δεν επηρεάζει άμεσα την πορεία του.

Αντιθέτως, οι Γερμανοί αναλυτές ασφαλείας το βλέπουν ως μια επένδυση που καλύπτει χρόνια παραμέλησης. Δεν θα βάλει, απαραίτητα, γερμανικά τανκς στα ουκρανικά πεδία μάχης, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να πείσει τους συμμάχους της – και τους αντιπάλους της – ότι είναι σοβαρό να «υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», όπως έχει πει συχνά ο Scholz.

Αν και ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς έκανε τη συντηρητική αντιπολίτευση να συμφωνήσει με το ποσό, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς θα το ξοδέψει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει δυσκολευτεί με τις προμήθειες. Τουλάχιστον μέρος των χρημάτων θα εισρεύσουν σε Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων που παράγουν τα προηγμένα όπλα που η Γερμανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει.

Το μαχητικό F-35 stealth βρίσκεται ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο, αν και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν το έχει εγκρίνει για παραγωγή πλήρους κλίμακας για τις δικές του δυνάμεις, και το έργο έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό και έχει καθυστερήσει, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου λογοδοσίας της αμερικανικής κυβέρνησης τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η παραγγελία είναι ένα μήνυμα από τη Γερμανία ότι παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα διατηρήσει την ικανότητά του να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα μετά την απόσυρση του γερασμένου μαχητικού Tornado. Αυτό είναι μια κορυφαία προσδοκία των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους συμμάχους, αλλά και ένα ευαίσθητο εσωτερικό ζήτημα στη Γερμανία. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz όσο και οι Πράσινοι εταίροι του στην κυβέρνηση θέλουν να θεωρούνται κόμματα αφοπλισμού.

Οι Πράσινοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την ανταλλαγή πυρηνικών, αλλά το αυτοαποκαλούμενο «Zeitenwende» (Σημείο Καμπής) του Scholz – μια ιστορική καμπή ως αποτέλεσμα του πολέμου – σημαίνει ότι οι πολιτικές θέσεις που κάποτε θεωρούνταν ιερές θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Όταν προστεθεί στις τακτικές δαπάνες, η συμπληρωματική χρηματοδότηση θα δώσει στη Γερμανία —σε απόλυτους αριθμούς— τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές πολιτικής βλέπουν το ξεφάντωμα των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το χρέος ως σύμβολο της γερμανικής αξιοπιστίας, με δυνητικά σημαντικές στρατηγικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ θεωρούν τον εαυτό τους ως μια φυσική δύναμη του Ειρηνικού σε άμεσο ανταγωνισμό με την αναπτυσσόμενη Κίνα. Για χρόνια, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αγωνιζόταν να δώσει περισσότερη προσοχή στην Ανατολική Ασία χωρίς να διακυβεύσει τις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια στον Ατλαντικό.

«Η Αμερική δεν μπορεί να στραφεί προς την Ασία –χωρίς τεράστιο κίνδυνο για την Ευρώπη– χωρίς μια επιτυχημένη Zeitenwende (σημείο καμπής). [Οι ΗΠΑ] μπορούν να φύγουν, αλλά η Ευρώπη θα ήταν πολύ εκτεθειμένη», δήλωσε στη DW ο Michal Baranowski, ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund.

Το «εφιαλτικό σενάριο» είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην δημιουργήσει “ρήγμα” στη Ρωσία, οι ΗΠΑ να μην εστιάσουν στην Ευρώπη και η Γερμανία να μην χαλαρώσει την ασφάλεια.

«Αυτό ουσιαστικά δίνει στη Ρωσία ξανά την ευκαιρία να ξαναχτίσει τη δύναμή της αλλά αυτή τη φορά να προχωρήσει πέρα ​​από την Ουκρανία», είπε ο Μπαρανόφσκι.


Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χειρονομεί κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, στην Ουάσιγκτον. Ο Σολτς (αριστερά) ταξίδεψε τελευταία φορά στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Μπάιντεν (δεξιά) τον Φεβρουάριο

Εμπιστοσύνη στη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας

Από την αμερικανική πλευρά, ο κίνδυνος για τη σχέση είναι στο εσωτερικό. Ο Μπάιντεν φαίνεται, ήδη, αδύναμος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα που ελέγχει τον Λευκό Οίκο συνήθως χάνει έδρες στο Κογκρέσο.

Δεν είναι σαφές εάν όποιος τον αντικαταστήσει, μετά από μία ή δύο θητείες, θα συμμεριστεί την πολιτική της κυβέρνησής του για μακροχρόνιες συνεργασίες, όπως με τη Γερμανία.

Περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς και Γερμανούς συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις Μπάιντεν και Σολτς συνέβαλαν στην ενίσχυση των σχέσεων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Atlantik-Brücke. Ακόμη μεγαλύτερες πλειοψηφίες – 71% των Αμερικανών και 81% των Γερμανών – λένε ότι η σχέση θα πρέπει να ξεπεράσει την κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει κάθε πλευρά προς την άλλη, διαπίστωσε η διαδικτυακή έρευνα, αν και και οι δύο παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις της άλλης «να κάνει αυτό που είναι σωστό».

Το πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που ψήφισαν η Βουλή και η Γερουσία τον Μάιο υποδηλώνει ότι η υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που θα ξεφύγουν από τον πικρό κομματισμό στην Ουάσιγκτον.

«Ο αισιόδοξος μέσα μου λέει ότι αυτή θα είναι μια σταθερή τάση πέρα ​​από την κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας. «Εάν και οι δύο πλευρές έχουν μια άποψη για την παγκόσμια κατάσταση».

Rina Goldenberg

dw.com

ΠΗΓΗ https://www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου