Βασίλης Κωστούλας
Εξι πρωταγωνιστές του 1ου Ισραηλινο-Ελληνικού Συνεδρίου εξηγούν στην «Κ» γιατί η Ελλάδα έχει εξέχουσα θέση για το Ισραήλ
Τουρισμός, real estate, άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον, αγροτεχνολογία. Πρόκειται για τους τομείς στους οποίους Ελληνες και Ισραηλινοί αφιερώνουν πλέον τον περισσότερο χρόνο τους στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, δημιουργώντας προοπτικές οι οποίες δυνητικά οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά για την Ευρώπη. Απόρροια της δυναμικής που αναπτύσσεται, η πρωτοβουλία της οικονομικής εφημερίδας του Ισραήλ Calcalist, η οποία σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group διοργάνωσε στο Isla Brown Corinthia το 1ο Ισραηλινο-Ελληνικό Συνέδριο.
Εξι Ισραηλινοί παράγοντες μίλησαν στην «Κ», στο περιθώριο της συνάντησης, για το μέλλον των γεωπολιτικών και δη των οικονομικών σχέσεων, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα έχει σήμερα εξέχουσα θέση στους σχεδιασμούς του Ισραήλ. Συμπέρασμα; Η μία χώρα έχει να κερδίσει από την άλλη.
Γιόελ Ράζβοζοφ
Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ.
Οδηγούμαστε σε αύξηση του αριθμού των τουριστών
Οι αριθμοί στον τουρισμό εφέτος ξεπερνούν τις προσδοκίες των ειδικών. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, μετά δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, να ξοδέψουν χρήματα και να ανακαλύψουν νέους προορισμούς. Το 2019, 150.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Στην αντίθετη κατεύθυνση, 45.000 Ελληνες επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Τώρα επεκτείνουμε τη συνεργασία στον τουρισμό μεταξύ των χωρών μας και σίγουρα αναμένω ότι αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τη σκληρή δουλειά μας, θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των τουριστών και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Βρήκα έναν σπουδαίο συνεργάτη και φίλο στην Ελλάδα, τον κ. Κικίλια, τον υπουργό Τουρισμού. Κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα αυτή τη φορά συζητήσαμε διάφορους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, όπως ακαδημαϊκές ανταλλαγές, καινοτομία στον τουρισμό, ενθάρρυνση επενδύσεων και προώθηση κοινού μάρκετινγκ σε αγορές-στόχους, όπως οι ΗΠΑ και η Απω Ανατολή. Ο τουρισμός στην Ελλάδα παίζει πολύ κεντρικό ρόλο στην οικονομία – είναι περίπου το 25% του ΑΕΠ σας, οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε από τις γνώσεις και την εμπειρία σας.
Οπως παντού αλλού στον κόσμο, στο Ισραήλ είδαμε επίσης μείωση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Ωστόσο, εφέτος τον Μάρτιο 200.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Επομένως, ο τουρισμός επιστρέφει. Για να καλύψουμε αυτό το κενό, πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές και να εξερευνήσουμε νέες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, οι Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. επαναπροσέγγιση με τις μοναρχίες του Κόλπου) και η νέα περιφερειακή πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή ανοίγουν νέες δυνατότητες για τους τουρίστες, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μένι Βάιζμαν
Επιχειρηματίας σε real estate και τουρισμό.
Υπάρχει συμπόνια μεταξύ των δύο χωρών
Η Ελλάδα πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη δεκαετία. Παραμένει, ωστόσο, η πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο ως τουριστικός προορισμός. Εχει υπέροχο καιρό, καταπληκτική κουζίνα, μοναδικά μέρη και τοπία. Και το πιο σημαντικό: γενναιόδωρους, ωραίους και αγαπητούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός.
Μετά την εκλογή του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να έχει δίπλα του μια καταπληκτική ομάδα κυβερνητικών στελεχών, αποφοίτων του Χάρβαρντ και των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, τα πράγματα αλλάζουν. Είναι πραγματικοί Ελληνες πατριώτες, που ήρθαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους και την κοινωνία, να ωθήσουν την οικονομία προς τα εμπρός. Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε μαζί τους.
Παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία που θα έχει η Ελλάδα στο κοντινό μέλλον. Καταλαβαίνουν ότι το 25% του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό και ως εκ τούτου βάζουν τον τουρισμό στην πρώτη γραμμή.
Κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στην Ελλάδα, που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πήγαμε σε τρεις περιοχές που κανείς δεν πίστευε: την πλατεία Ομονοίας, την Εύβοια και το Λουτράκι, στην Κορινθία. Επενδύσαμε σε πολλά περιουσιακά στοιχεία στις περιοχές αυτές και αλλάζουμε θετικά την αστική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μετατρέποντάς τες σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, επενδύουμε σε Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, αλλά στο επίκεντρο είναι η Ομόνοια, η Εύβοια, το Λουτράκι και η Κορινθία.
Προχωράμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση, που μας στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό, επενδύοντας σε υποδομές για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών, είτε πρόκειται για την ανάδειξη της πλατείας Ομονοίας είτε πρόκειται για το τρένο που θα φθάνει από την Αθήνα και το αεροδρόμιο στο Λουτράκι. Εξίσου σημαντική για εμάς είναι η Εύβοια, που δοκιμάστηκε από τραγικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στην ανάπτυξη ξενοδοχείων και σε αυτή την περιοχή.
Η Calcalist και ο διευθύνων σύμβουλος Eyal Peer κατάλαβαν ότι υπάρχει μια θερμή, αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε για την καλλιέργεια της σχέσης αυτής. Υπάρχει μεγάλη αγάπη και συμπόνια μεταξύ των δύο χωρών. Οι επικεφαλής της Calcalist το αντιλήφθηκαν και αποφάσισαν να κάνουν αυτό το συνέδριο, θέλοντας να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.
Λίον Αβιγκαντ
Συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Brown Hotels.
Συνεχίζουμε να εξετάζουμε νέες πιθανές συμφωνίες
Προχωράμε με πλήρη ισχύ, βάσει του τρέχοντος σχεδιασμού μας, ο οποίος περιλαμβάνει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων εντός του έτους και ακόμα περισσότερων το 2023. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εξετάζουμε νέες πιθανές συμφωνίες βλέποντας ακόμα περισσότερους προορισμούς στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις νέες επενδύσεις που γίνονται και από άλλους μεγάλους παίκτες, κινήσεις που συντηρούν και ενισχύουν την πίστη μας στην ελληνική αγορά.
Ολοι μας σήμερα, μετά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ανυπομονούμε να επιβιβαστούμε σε ένα αεροπλάνο, να ταξιδέψουμε προς κάποιο προορισμό διακοπών και να απολαύσουμε τον ήλιο. Και ποιο καλύτερο μέρος μπορεί να σκεφτεί κανείς από την Ελλάδα; Οι Ισραηλινοί δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν όμορφες παραλίες, ιστορικές τοποθεσίες, γαστρονομικές απολαύσεις. Στοιχεία όπως αυτά συνθέτουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες προσαρμοσμένες σε κάθε πορτοφόλι. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα και οι προβλέψεις μας πολύ αισιόδοξες.
Κόμπι Μπίτον
Διευθύνων σύμβουλος στο Ισραηλινοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου
Η εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων βασίζεται στη μεγάλη δυναμική για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, εμπόριο, τουρισμός, επενδύσεις, αγροτική ανάπτυξη, άμυνα, τεχνολογία, ενέργεια, περιβάλλον, ναυτιλία και εκπαίδευση.
Η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή δεν αποκλείει και δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου, ενώ υπαγορεύεται από τις πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή.
Τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Η Ελλάδα προσβλέπει στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, τόσο διμερώς όσο και τριμερώς, με την ένταξη της Κύπρου. Στο τριμερές πλαίσιο, οι τρεις χώρες έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα.
Οι χώρες υπέγραψαν συμφωνίες σε αρκετούς βασικούς τομείς τόνωσης της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η καινοτομία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι θαλάσσιες τεχνολογίες, η ασφάλεια, το εμπόριο και ο τουρισμός.
Ενώ οικοδομεί τους δεσμούς με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο ταχέως αναπτυσσόμενος ενεργειακός τομέας της Ελλάδας διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενεργό εξωτερική διπλωματία της. Αυτοί οι δεσμοί βοηθούν την Ελλάδα να επιβιώσει στις δύσκολες οικονομικές στιγμές της, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον ρόλο της στην περιοχή.
Τέλος, ιδιαίτερη επισήμανση πρέπει να δοθεί στο αμείλικτο ενδιαφέρον του ελληνικού κράτους για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που αποτελεί τον ζωντανό κρίκο μεταξύ της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και των Αγίων Τόπων.
Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η διάρκεια των επιπτώσεων που θα έχει στην περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Αλλά εάν η περιθωριοποίηση της Ρωσίας συνεχιστεί και εάν τα ευρωπαϊκά κράτη που ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον αυτής της περιοχής δεν εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία για επαναπροσέγγιση, είναι πιθανό να την εκμεταλλευθεί η Κίνα, για να προωθήσει τα πιόνια της παντού, βελτιώνοντας έτσι τη θέση της έναντι των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει μπει και αυτή σε στρατιωτική περιπέτεια. Ενα πράγμα φαίνεται σίγουρο: ο αραβικός κόσμος, η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ παρακολουθούν με τη μεγαλύτερη προσοχή πώς η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα τοποθετηθούν και θα διαχειριστούν την κατάσταση μετά τη σύγκρουση, όταν αυτή προκύψει. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας ή δειλίας θα πληρωθεί ακριβά και σε μετρητά.
Αγελετ Ναμίας-Βέρμπιν
Πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών.
Μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ισραηλινές τεχνολογίες
Οι εμπορικές σχέσεις εξακολουθούν να υπολείπονται σε σύγκριση με τη στρατηγική σχέση που οικοδομήθηκε μεταξύ των δύο χωρών. Αναμφίβολα οι δεσμοί στον τουρισμό είναι ισχυροί και σίγουρα στον τομέα της ασφάλειας – με την καθοδήγηση και των δύο κυβερνήσεων. Ακόμη και στον τουρισμό υπάρχουν πολλά να επιτευχθούν, καθώς προς το παρόν είναι κυρίως εισαγωγικός – τουρίστες που έρχονται από το Ισραήλ στην Ελλάδα και λιγότερο το αντίστροφο. Ελπίζουμε ότι κάποιες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχύσουν και θα προσελκύσουν Ελληνες να ταξιδέψουν στο Ισραήλ.
Δύο τομείς, όμως, γίνονται όλο και πιο σχετικοί με τις εξαγωγές από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι η ανανεώσιμη ενέργεια. Αρκετές ισραηλινές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει έργα στην Ελλάδα και ελπίζω αντίστοιχες συναντήσεις να δώσουν ώθηση στις ισραηλινές εταιρείες να συνδεθούν επίσης με τοπικές εταιρείες και να προχωρήσουν σε κοινοπραξίες.
Ενας άλλος τομέας στον οποίο υπάρχει αυξανόμενη σημασία και στον οποίο το Ισραήλ είναι παγκόσμιος παίκτης αποτελεί το νερό και η Ag-tech. Η ελληνική γεωργία μπορεί να επωφεληθεί από τις ισραηλινές τεχνολογίες που παρέχουν την ευκαιρία στην τοπική βιομηχανία να είναι πιο αποτελεσματική. Η τεχνολογία τροφίμων παρουσιάζει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον λόγω της μεταβαλλόμενης κατάστασης του κόσμου – κυρίως του κλίματος, αλλά όχι μόνο. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, που πρωτοστατεί σε ποιότητα, μπορεί να απολαύσει τις τεχνολογίες μας για να πάει στο επόμενο επίπεδο και να παράγει ανάλογα.
Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Εξαγωγών έχει στενούς δεσμούς με την ελληνική κυβέρνηση και φιλοξενούμε αρκετά συχνά υπουργούς, υψηλόβαθμους αξιωματούχους καθώς και ελληνικές εταιρείες. Τους παρέχουμε μια στενή επισκόπηση των τομέων και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους συνδέσουμε με σχετικές ισραηλινές εταιρείες.
Γιόελ Εστερον
Εκδότης της Calcalist
Αισθανθήκαμε ότι ήρθε η ώρα να έρθουμε στην Αθήνα
Είναι μέρος του οράματος και της αποστολής μας να φέρουμε κοντά Ισραηλινούς επιχειρηματικούς ηγέτες και ηγέτες διεθνών επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Η Calcalist έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συνέδρια και συναντήσεις στο Τελ Αβίβ, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και πρόσφατα στο Ντουμπάι. Καθώς είδαμε την απίστευτη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αισθανθήκαμε ότι ήρθε η ώρα να έρθουμε στην Αθήνα και να εξερευνήσουμε τις πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας. Υπάρχουν τόσο πολλά που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου