Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Τρεις προτεραιότητες για την εφαρμογή της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας

Γραφείο του Υφυπουργού Άμυνας για την απόκτηση και τη διατήρηση (Office of the Under Secretary of Defense for Acquisition & Sustainment OUSD(A&S)) Αποστολή & Προτεραιότητες versus : Ο οδικός χάρτης αμυντικής μας παραγωγής, που δεν υπάρχει! Και η σοβαρότητα που ψάχνω!

Τρεις προτεραιότητες για την εφαρμογή της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας

OUSD A&S Mission & Priorities

Three priorities our implementation of the National Defense Strategy

https://www.acq.osd.mil/strategic-roadmap.html

Αποστολή: Απόκτησης & Διατήρησης

Να καταστήσουμε δυνατή την παράδοση και τη διατήρηση ασφαλών, ανθεκτικών και διαπρεπών δυνατοτήτων στα στελέχη των ΕΔ μας και στους διεθνείς συμμάχους μας, γρήγορα και οικονομικά.

Προτεραιότητες

  1. Παροχή ολοκληρωμένων δυνατοτήτων με ταχύτητα και κλίμακα

Να προσφέρουμε υψηλή πολεμική αξία μάχης από τα αναπτυσσόμενα και τα υπάρχοντα στο πεδίο, οπλικά μας συστήματα και να παρέχουμε στους μαχητές μας, πολλαπλούς τρόπους για να κερδίσουν την μάχη υψηλής ποιότητας.

Η ανακάλυψη, η δημιουργία πρωτοτύπων και ο πειραματισμός είναι απαραίτητες αλλά όχι επαρκείς— πρέπει επίσης να παράγουμε και να δώσουμε δυνατότητες σε κλίμακα.

Να προσέχουμε, τις φίλιες και αντίπαλες ροές αποστολής (Μια ροή αποστολής είναι μια ακολουθία δραστηριοτήτων από την αρχή μέχρι το τέλος και συμβάντα, που δίνονται ως μια σειρά βημάτων, που ολοκληρώνουν την εκτέλεση μιας ή περισσότερων δυνατοτήτων που υποστηρίζει το εκάστοτε σύστημα.) και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και γεγονότα που οδηγούν στο θάνατο, και να τα κάνουμε όλα αυτά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας

  1. Προστασία και διατήρηση της δύναμής μας

Να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και να μειώσουμε τα κόστη για να προβάλουμε και να διατηρήσουμε δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνοντας την υποστήριξη των δεδομένων συνεργατών μας αλλά και επεκτείνοντας νέες συνεργασίες.

Να επικεντρωθούμε στην ενεργοποίηση της γρήγορης ανάπτυξης σε νέες περιοχές που συχνά είναι απαγορευμένες λόγω μεγάλης απόστασης.

Το παγκόσμιο αποτύπωμα απαιτεί οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές να είναι ανθεκτικές σε αντίπαλες επιθέσεις, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έλλειψη επαρκούς ενέργειας και ασταθούς τροφοδοσίας.

Οι δυνάμεις μας πρέπει να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις αμυνόμενοι έναντι των σύγχρονων βιολογικών και χημικών απειλών.

  1. Προώθηση μιας ανθεκτικής και στιβαρής βιομηχανικής βάσης

Να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια ισχυρή βιομηχανική βάση εθνικής ασφάλειας και μιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Να συνδέσουμε τις αμυντικές και οργανικές βιομηχανικές βάσεις μας με τα ευρύτερα οικονομικά και καινοτόμα οικοσυστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με εκείνα των συμμάχων και των εταίρων

Να βελτιώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες και το βάθος για τη σχετική αμερικανική βιομηχανία.

Να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα και τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της εγχώριας ικανότητας

Να επενδύσουμε σε ένα πρώτης τάξεως μελλοντικό εργατικό δυναμικό μέσω ταλαντούχων στη διαχείρισης, στην εκπαίδευσης, στην κατάρτιση και στην απασχόληση.

Οδικός Χάρτης για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Πολιτικής

https://www.aerospacereviews.com/home/defence-industry/defence-industry-roadmap

Συντάκτης: Μπάμπης Παπασπύρος, Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

………………………

«Οδικός χάρτης της αμυντικής παραγωγής

Ένας από τους τομείς έμφασης βιομηχανικής παραγωγής είναι η Άμυνα-Αμυντική Βιομηχανία. Ο οδικός χάρτης αμυντικής παραγωγής, που δεν υπάρχει, θα πρέπει να περιγράφει τις ευκαιρίες ανάπτυξης της παραγωγής στον αμυντικό τομέα και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία, για να προσφέρει μακροπρόθεσμα αναβάθμιση και θετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Αυτός ο οδικός χάρτης ευθυγραμμίζεται και συμπληρώνει τα υπάρχοντα στρατηγικά πλαίσια πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, αξιοποιώντας υπάρχοντα και μελλοντικά προγράμματα για να διασφαλιστεί μια ενοποιημένη προσέγγιση.

Οι ενέργειες που διατυπώνονται στον οδικό χάρτη της αμυντικής παραγωγής, μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των ικανοτήτων των κατασκευαστών άμυνας, ώστε να μπορούν να προμηθεύουν και να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και άλλες αγορές».

……………………………………

«Αυτός ο οδικός χάρτης θα υπογραμμίζει τις ευκαιρίες εξαγωγών για εταιρείες που ασχολούνται με τον αμυντικό τομέα. Περιλαμβάνει πέρα από το όποιο κατασκευαστικό έργο αμυντικού υλικού και παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να συνεργάζονται ως υποκατασκευαστές, με παγκόσμιους κατασκευαστές σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Η συμμετοχή όμως της Αμυντικής Βιομηχανίας θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο και δεδομένη σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Με την ενσωμάτωση της σε αυτές τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, η αμυντική βιομηχανία είναι πιο πιθανό να έχει πρόσβαση σε μακροπρόθεσμη εργασία και σε πρόσθετες ευκαιρίες εξαγωγών.

Ο οδικός χάρτης απαιτείται να περιγράφει λεπτομερώς το όραμά μας για τις Προτεραιότητες της Αμυντικής Βιομηχανίας, τις ενέργειες για να επιτύχουμε αυτό το όραμα και πώς θα μετρήσουμε την επιτυχία μας σε σχέση με τον στόχο. Περιγράφει επίσης και αναλύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αμυντικού κατασκευαστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων και των ευκαιριών και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Στην ουσία ο οδικός χάρτης αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ατζέντας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας. Η ανάπτυξη των κατασκευαστικών μας ικανοτήτων, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αλλά κυρίως θα αυξήσει την αυτοδυναμία, αυτάρκεια και την ευρύτερη κυριαρχία μας».

……………………………….

«O oδικός χάρτης της αμυντικής παραγωγής:

Θα βοηθήσει τους κατασκευαστές αμυντικού υλικού, να αναπτύξουν τις δυνατότητες που απαιτούνται για να επωφεληθούν από τις σχετικές ευκαιρίες της αμυντικής αγοράς, σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ενισχύσει τους κατασκευαστές, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού για την υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οφείλουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον για το έθνος μας».

Σκέψεις μας:

«Ο οδικός χάρτης αμυντικής μας παραγωγής, που δεν υπάρχει»…

Έπρεπε να υπάρχει?

«Η συμμετοχή όμως της Αμυντικής Βιομηχανίας θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο και δεδομένη σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Και αν δεν είναι?

«Ο οδικός χάρτης απαιτείται να περιγράφει λεπτομερώς το όραμά μας για τις Προτεραιότητες της Αμυντικής Βιομηχανίας»….

«Στην ουσία ο οδικός χάρτης αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ατζέντας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας»….

Υπερβολές!

Ο οδικός χάρτης αμυντικής μας παραγωγής δεν χρειάζεται. Αν θέλουμε νέα όπλα και οπλικά συστήματα, απλά…αγοράζουμε, και κάνουμε και διακρατικές συμφωνίες και θωρακίζουμε έτσι την χώρα μας από τους κακούς που μας επιβουλεύονται.

Αγοράζουμε από καλά μαγαζιά γιατί έχουμε πρόσωπο! Εμείς τα έχουμε κτίσει αυτά τα μαγαζιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αμερικάνικα μαγαζιά, Γαλλικά μαγαζιά, Γερμανικά μαγαζιά, Ιταλικά μαγαζιά, Ολλανδικά μαγαζιά και τόσα άλλα.

Πάρτε τώρα και ένα Think out of the box: Να αγοράσουμε αμυντικά υλικά λέει, και από τους γείτονές μας (τους Τούρκους), έτσι ώστε να γίνουμε οι καλοί τους πελάτες και να κάνουμε μαζί τους μια καλή διακρατική συμφωνία. Ε! Πως σας φαίνεται και αυτή η Think out of the box παπάντζα? Καλή?

Σοβαρά τώρα:

Την ώρα που προσπαθώ να γράψω κάτι για αυτό το άρθρο, συντελείτε μια Πανελλαδική Ιστορική και Τεράστια Πολιτική Διαδήλωση (και όχι κομματική) σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Όλοι οι Έλληνες έχουμε καταλάβει ότι έως τώρα πηγαίναμε και όπου μας βγάλει και έφτασε ο καιρός αυτό να αλλάξει.

Στην άμυνα πάμε και όπου μας βγάλει.

Στην υγεία πάμε και όπου μας βγάλει.

Στην παιδεία πάμε και όπου μας βγάλει.

Στην απασχόληση πάμε και όπου μας βγάλει.

Και σε πολλούς άλλους τομείς φαίνεται ότι πάμε και όπου μας βγάλει.

Παρακαλώ πολύ, όπως μη παρερμηνευτούν τα παραπάνω. Είμαστε όλοι μας πολιτικοποιημένοι και αυτό είναι ένδειξη δημοκρατίας. Η κομματικοποίηση είναι το απόστημα. Το να υποστηρίζεις ένα κόμμα δεν σημαίνει να είσαι οπαδός του κόμματος αυτού. Οπαδοί είμαστε μόνο σε αθλητικές ομάδες της αρεσκείας μας. Τα κόμματα δεν είναι αθλητικές ομάδες. Είναι κάτι πιο βασικό και πιο σοβαρό (θα έπρεπε να είναι). Είναι (θα έπρεπε να είναι) πεδία έκφρασης της δημοκρατίας, με άμεση επίδραση στην ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας (βλέπε Τέμπη και όχι μόνο).

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Μόνο αυτό:

Ας γίνουμε όλοι μας πιο σοβαροί, ας προσέξουμε να πάμε να ψηφίσουμε όταν έρθει η ώρα, σοβαρά όμως. Και αν αναζητάμε υπεύθυνους για τα χάλια του τόπου μας τότε κάθε πρωί που ξυπνάμε και πλένουμε το πρόσωπό μας στον νιπτήρα, ας κοιταχτούμε στον καθρέπτη. Ναι, εγώ τους ψήφισα. Ναι, εγώ τους ψηφίζω. Ναι, εγώ τους ανέχομαι. Ναι, εγώ τους πίστεψα και τους προβεβλημένους πολιτικούς και τους λαλίστατους δημοσιογράφους !

Υπάρχουν όμως και Πολιτικοί με κεφαλαίο Πι. Υπάρχουν και Δημοσιογράφοι με κεφαλαίο Δέλτα. Ας ψάξω να τους βρω! Όπως ψάχνω τους καλούς γιατρούς και τους καλούς ιερωμένους όταν έχω πρόβλημα. Γιατί, έχω σοβαρό πρόβλημα από τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου (τότε το κατάλαβα).

Ας γίνω και εγώ πιο σοβαρός!

Hellenic Defence Net

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου