Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Η trash τηλεόραση και η πραγματικότητα

 Γιάννης Τσαπρούνης 

Η πιο σημαντική παθογένεια του πολιτικού συστήματος είναι ότι επί δεκαετίες έλεγε και έκανε αυτά που ήθελε ο κόσμος να ακούσει και να γίνουν. Κάπως έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία. Oχι μόνο στην οικονομική χρεοκοπία, αλλά και σε ένα «βαθύ κράτος» γραφειοκρατίας, μικροσυντεχνιών, διαφθοράς και διαπλοκής.

ΤΟΝ ίδιο δρόμο επιλέγουν και κάποιοι που υποδύονται ξαφνικά τους αντισυστημικούς δημοσιολόγους, ενώ εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο είναι μέρος του συστήματος, αλλά έχουν πλουτίσει από αυτό.

ΤΟ πιο εύκολο σε συνθήκες κρίσης είναι να καβαλήσει κάποιος το κύμα της οργής και των αντιδράσεων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από δέκα χρόνια. Κάποιοι καθύβριζαν το «παλιό» πολιτικό σύστημα και εξυμνούσαν τους χρυσαυγίτες που μοίραζαν φαγητό σε άπορους και προστάτευαν τις γιαγιάδες στη γειτονιά. Και το προμόταραν ως lifestyle.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπάρχουν θλίψη και οργή στην κοινωνία. Δικαιολογημένα. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη είναι σοκαριστική. Για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες, αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες που να διέπονται από αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.

ΚΑΙ το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια είναι η λύση. Γιατί υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι και να γίνουν όσα πρέπει ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο. Και η δεύτερη επιλογή να υπάρξουν αφορισμοί και να καταλήξουμε σε συνθήματα τύπου «προδότες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» και «να καεί το μπ… η Βουλή», που ακούγονταν στις πλατείες των αγανακτισμένων.

Η δεύτερη είναι και η πιο εύκολη επιλογή. Για όλα φταίνε το πολιτικό σύστημα και οι δημοσιογράφοι. Ετσι, με τσουβάλιασμα και αφορισμούς. Ολοι στην πυρά.

ΚΑΠΩΣ έτσι εμφανίστηκαν ξαφνικά να ασχολούνται με τη «σκληρή επικαιρότητα» κάποιοι δημοσιολόγοι και εκπομπάρχες, που καθημερινά παρουσιάζουν στην τηλεόραση «λαμπερά σκουπίδια». Τι ειπώθηκε και ποιος βγήκε ή μπήκε σε ριάλιτι παιχνίδια. Ποιος τα έφτιαξε ή χώρισε με ποια. Τι έγινε στα μπουζούκια κι αν κάποιος ηθοποιός φίλησε μία τραγουδίστρια στην πίστα. Τι κάνουν στην ουσία; «Ξεκατινιάζουν» όσα συμβαίνουν στη σόουμπιζ. Ολα αυτά σε ένα σκηνικό trash χαλαρότητας. Σε έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΕΙΠΑΝ, λοιπόν, να εκμεταλλευτούν για λόγους τηλεθέασης το ανθρώπινο δράμα και να εμφανιστούν ως εκείνοι που «αποκαλύπτουν» όσα δεν έχουν αποκαλύψει εκείνοι που ασχολούνται με τη σκληρή επικαιρότητα καθημερινά, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Και υποδύονται τους τηλε-εισαγγελείς και τους τηλε-δικαστές.

ΤΟ ακόμα πιο προκλητικό είναι πως, όταν κοπάσει η θύελλα της οργής, θα επιστρέψουν και πάλι στην trash τηλεόραση που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα «αποκαλύπτουν» και πάλι άχρηστες πληροφορίες από την κλειδαρότρυπα των ψευτο-σταρ της ελληνικής σόουμπιζ. Ενώ οι «αφορισμένοι» δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τη σκληρή πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου