Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Καλώς ήλθατε στην ‘Mobile Coast Defense’... όχι ‘Santiago Calatrava’ και βλέπουμε


Καλώς ήλθατε στην ‘Mobile Coast Defense’

... όχι ‘Santiago Calatrava’ και βλέπουμε

Παράκτιες πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών κατευθυνόμενων βλημάτων

EXOCET MM40 Block 3 coherent … με την Ελλάδα ως τον πρώτο διεθνή πελάτη που εξοπλίζει τις νέες FDI HN

Το παράκτιο πυροβολικό θα μπορούσε να είναι ο κλάδος κάποιων ενόπλων δυνάμεων που εμπλέκεται στη λειτουργία αντιπλοϊκού πυροβολικού και σταθερών ή κινητών πυροβολαρχιών πυροβολικού σε παράκτιες θέσεις ή οχυρώσεις.

Από τον Μεσαίωνα μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το παράκτιο και ναυτικό πυροβολικό με τη μορφή κανονιών είχε μεγάλη σημασία για στρατιωτικές και ναυτικές υποθέσεις. Η έλευση της τεχνολογίας του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα της στρατιωτικής και ναυτικής αεροπορίας, των αεριωθούμενων αεροσκαφών και των κατευθυνόμενων πυραύλων, μείωσε την υπεροχή του πυροβολικού, των θωρηκτών και του παράκτιου πυροβολικού.

Τα κινητά παράκτια πυροβόλα οπλισμένα με πυραύλους εδάφους-εδάφους μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται σε παράκτιους πολέμους για να αρνηθούν τη χρήση θαλάσσιων διαδρομών. Δεδομένου ότι η σταθερότητα των παράκτιων πυροβόλων όπλων τους δίνει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα ναυτικά όπλα, από καιρό πιστεύεται ότι ένα πυροβόλο όπλο ισοδυναμεί με τρία ναυτικά πυροβόλα του ίδιου διαμετρήματος. Ας μη ξεχνάμε ότι το χερσαίο πυροβολικό επωφελήθηκε από την πρόσθετη προστασία που παρείχαν τα τείχη και τα επιχώματα (οχύρωση).

Βύθιση MOSKVA

Μετά τις πρόσφατες γνωστές αντιπλοϊκές επιχειρήσεις, στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπου, το καταδρομικό πυραυλοφόρο MOSKVA και επίσης ένα πλοίο ανεφοδιασμού, βυθίστηκαν από επιθέσεις με παράκτιους αντιπλοϊκούς πυραύλους, πολλοί αναθεώρησαν τα δόγματα παράκτιας άμυνας.

Mobile Coast Defense Systems

Στα σχόλιά του, ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Gilday τόνισε τη σημασία της απειλής που παρουσιάζουν τα Mobile Coast Defense Systems (MCDS), που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κατά πλοίων, ως ικανή επίγεια ικανότητα κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής, κατά πλοίων. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν και δεν είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν. Εντοπίζονται ανάλογα με την κινητικότητά τους και μπορούν να διαθέτουν και αυτόνομες δυνατότητες επιτήρησης και στόχευσης, εάν δεν είναι ενσωματωμένες στο εθνικό δίκτυο επιτήρησης και στόχευσης των επιχειρήσεων.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο γνωστούς-εμπορικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους που χρησιμοποιούνται και στα MCDS:

HARPOON Coastal Defense Launch System, για υποστήριξη της κυβέρνησης της Ταϊβάν

Μετά από μια αρχική σύμβαση 220 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων των ΗΠΑ (Naval Air Systems Command, NAVAIR) (Naval Air Systems Command: Ιδρύθηκε το 1966 ως διάδοχος του Γραφείου Ναυτικών Όπλων του Ναυτικού, η Διοίκηση Συστημάτων Ναυτικής Αεροπορίας έχει την έδρα της στο Patuxent River, Maryland., με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που σταθμεύει σε οκτώ τοποθεσίες στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες και μία τοποθεσία στο εξωτερικό. Παρέχει ολοκληρωμένες δυνατότητες εναέριου πολέμου για να μπορέσει ο στόλος των ΗΠΑ να ανταγωνίζεται, να αποτρέπει και να κερδίζει – σήμερα, αύριο και στο μέλλον) ανέθεσε στην Boeing παραγγελία 498,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022 για την παραγωγή και παράδοση του συστήματος εκτόξευσης παράκτιας προστασίας HARPOON (HARPOON Coastal Defense Launch System, HCDS) για υποστήριξη της κυβέρνησης της Ταϊβάν.

Έως τον Δεκέμβριο του 2028, η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια 100 μονάδων μεταφοράς εκτοξευτών, 25 μονάδων ραντάρ και εκπαιδευτικού εξοπλισμού HCDS. Το αίτημα ήταν για παράδοση έως και 400 πυραύλων επιφανείας εκτόξευσης RGM-84L-4 HARPOON Block II και τεσσάρων πυραύλων άσκησης RTM-84L-4 HARPOON Block II. Αυτό είναι επιπρόσθετα από 411 εμπορευματοκιβώτια και άλλων 100 μονάδων μεταφοράς εκτοξευτών, 25 φορτηγά ραντάρ, ανταλλακτικά και ανταλλακτικά επισκευής, εξοπλισμό υποστήριξης και δοκιμής, μαζί με εκπαίδευση και εξοπλισμό προσωπικού, τεχνική βοήθεια και υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος ανήλθε σε 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

HARPOON δύο παράκτιων κινητών συστοιχιών για την Δανία

Η Ταϊβάν είναι ο τελευταίος πελάτης ενός HCDS μετά την αναβάθμιση από το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας δύο παράκτιων κινητών συστοιχιών του πυραύλου της Boeing τη δεκαετία του 2000 (η Δανία χρησιμοποίησε αρχικά τους HARPOON στα πλοία της). Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη χρησιμοποιημένη έκδοση HARPOON, η Δανία ήταν ο πρώτος διεθνής πελάτης των κιτ αναβάθμισης της έκδοσης Block II, τα οποία εγκαταστάθηκαν από τη Δανική Διοίκηση Ναυτικού Υλικού σε περίπου τα μισά HARPOON της σε λειτουργία με παραδόσεις αναβαθμισμένων πυραύλων από τον Απρίλιο του 2002. Η κύρια διαφορά του από τις προηγούμενες εκδόσεις είναι η ικανότητα να επιτίθεται τόσο σε ναυτικούς όσο και σε επίγειους στόχους. Αυτό επιτεύχθηκε εξοπλίζοντας τον πύραυλο με το σύστημα JDAM (Joint Direct Attack Munition), έναν νέο ενσωματωμένο υπολογιστή και ένα δορυφορικό αδρανειακό σύστημα πλοήγησης GPS/INS.

HARPOON

Η αρχική έκδοση HARPOON Block IC (HIC), με εμβέλεια περίπου 120 km, τέθηκε σε υπηρεσία το 1977 με το Ναυτικό των ΗΠΑ μαζί με την έκδοση Block II (AGM/RGM/UGM-84L) το 1998, η οποία στη συνέχεια γνώρισε μεγάλη διεθνή επιτυχία, αλλά δεν αγοράστηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο αντ' αυτού προμηθεύτηκε το μοντέλο Block II + (μόνο αερομεταφερόμενο). Ενσωματώνει τη χαμηλού κόστους μονάδα αδρανειακής μέτρησης (Inertial Measuring Unit, IMU) από το πρόγραμμα της Boeing JDAM και το λογισμικό, τον υπολογιστή αποστολής, το ολοκληρωμένο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης/σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS/GPS), την κεραία GPS και τον δέκτη από το Standoff Land Attack Missile Expanded Response (SLAM ER). Το BLOCK II παρέχει δυνατότητα επίθεσης κατά πλοίου και επίγειας επίθεσης, διατηρώντας τη συμβατότητα με συστήματα εκτόξευσης εντός υπηρεσίας.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά από ναυτικές επιχειρήσεις που προκάλεσαν τη βύθιση του MOSKVA από αντιπλοϊκούς πυραύλους NEPTUNE τοπικής κατασκευής, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναγνώρισε τον Μάιο την παράδοση ενός άγνωστου αριθμού εκτοξευτών παράκτιου αμυντικού συστήματος που βασίζεται στο HARPOON και αντιπλοϊκών από την Δανία και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στις 15 Ιουνίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση βοήθειας ασφαλείας για τις βραχυπρόθεσμες αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων δύο παράκτιων αμυντικών συστημάτων HARPOON με μια νέα ικανότητα εκτόξευσης . Αυτό θα μπορεί να τοποθετηθεί σε φορτηγό με εργολαβική δράση τους επόμενους δύο μήνες και θα συνδυαστεί με δυνατότητες πυραύλων που παρέχονται από συμμάχους και εταίρους.

Παράκτιο πυροβολικό της Σουηδίας

Το Βασιλικό Ναυτικό της Σουηδίας ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου 2016 ότι ανασυγκροτούσε το παράκτιο πυροβολικό της. Μια ικανότητα που είχε παροπλιστεί από το ναυτικό το 2000. Στον πυρήνα των δυνατοτήτων του παράκτιου πυροβολικού θα είναι το Saab RBS-15 Mk.III GPS/INS με τερματικό ραντάρ που θα καθοδηγεί τους αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά πλοίων. Το ανασυσταθέν παράκτιο πυροβολικό, θα είναι υπό τη διοίκηση του πολεμικού ναυτικού. Συγκεκριμένα υπό τον 3ο και 4ο Στόλο Ναυτικού Πολέμου με έδρα στην Karlskrona στη νότια Σουηδία και στη Ναυτική Βάση Muskö, νότια της Στοκχόλμης.

Από παροπλισμένες κορβέτες και ταχύπλοα περιπολικά

Επιπλέον, το Βασιλικό Ναυτικό της Σουηδίας αποκάλυψε ότι το υλικό, για τις συστοιχίες του παράκτιου πυροβολικού, είχε συγκεντρωθεί από παροπλισμένες κορβέτες και ταχύπλοα περιπολικά. Ωστόσο, το ναυτικό αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι εκτοξευτές RBS-15 Mk.III αποτελούν μια συστοιχία παράκτιου πυροβολικού, πόσοι πύραυλοι θα εξοπλίσουν κάθε συστοιχία, πόσο προσωπικό θα υποστηρίξουν αυτές τις συστοιχίες και πότε αυτή η ικανότητα θα θεωρηθεί πλήρως επιχειρησιακή. Τέτοιες πληροφορίες είναι (βεβαίως) διαβαθμισμένες.

Η Ρουμανία αγοράζει παράκτιες συστοιχίες NSM

Η Ρουμανία έχει μια ακτογραμμή μήκους άνω των 100 μιλίων στη Μαύρη Θάλασσα και αγοράζει παράκτιες συστοιχίες Naval Strike Missile (NSM) σε συμφωνία 217 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Η Raytheon ανέλαβε σύμβαση 208 εκατομμυρίων δολαρίων για τον οπλισμό της Ρουμανίας με κινητές συστοιχίες παράκτιων αντιπυραυλικών πυραύλων.

Σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg, η Raytheon θα παράσχει στη Ρουμανία έναν απροσδιόριστο αριθμό Ναυτικών Πυραυλικών Συστημάτων Παράκτιας Άμυνας ως μέρος της συμφωνίας 217 εκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας θα γίνει στη Νορβηγία και στις εγκαταστάσεις της Raytheon στο Tucson της Αριζόνας.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι αφορά σε τουλάχιστον δύο παράκτια αμυντικά συστήματα που θα ισοδυναμούσαν με τέσσερις κινητούς εκτοξευτές και δύο κόμβους διοίκησης και ελέγχου για τις συστοιχίες.

NSM

Το NSM αναπτύχθηκε αρχικά για το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας ως σύγχρονος πύραυλος κατά πλοίων με βεληνεκές άνω των 100 ναυτικών μιλίων, για τον στόλο επιφανείας του. Ο επίγειος εκτοξευτής αναπτύχθηκε από την Kongsberg εν μέρει για εξαγωγικές πωλήσεις σε συνδυασμό με σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Οι κύριες αποστολές για το NSM CDS (Naval Strike Missile, Coastal Defence System)είναι θαλάσσιες απαγορεύσεις κατά θαλάσσιων στόχων από μικρά και ελαφρά πλοία από πλαστικά ενισχυμένα με γυάλινες ίνες GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer) έως μεγάλους ναυτικούς στόχους όπως αντιτορπιλικά, φρεγάτες, κορβέτες και πλοία με ισχυρή γάστρα σαν παγοθραυστικά.

Επιπρόσθετα και χερσαίοι στόχοι αντιμετωπίζονται από το NSM CDS. Η ικανότητα χερσαίας επίθεσης βασίζεται κυρίως στη χρήση του στρατιωτικού GPS, αλλά η ικανότητα επίθεσης χερσαίων υποβοηθούμενη από αναζητητές (και κάθε είδους πλατφόρμα και ειδικές δυνάμεις) είναι επίσης διαθέσιμη εάν ζητηθεί.

Εκτός από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, η Πολωνία χρησιμοποιεί NSM. Η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Μαλαισία και η Γερμανία σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε σε συμφωνία για τον εξοπλισμό 11 πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού με τα NSM σε απευθείας συμφωνία με τη Νορβηγία ως αντικατάσταση των σημερινών αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχει αναπτύξει τη δική του παραλλαγή επίγειου εκτοξευτήρα Naval Strike Missile - το Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS). Οι πεζοναύτες τοποθέτησαν τα NSM σε ένα μετατρεπόμενο πλαίσιο Joint Light Tactical Vehicle. Η εκτόξευση λειτουργεί με τηλεχειριστήριο.

Ως η πρώτη ικανότητα επίγειων αντιπλοϊκών πυραύλων (Ground Based Anti-Ship Missile, GBASM) του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το NMESIS θα χρησιμοποιηθεί για τις συστοιχίες πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (MMSL) για τις Εκστρατευτικές Επιχειρήσεις Προηγμένων Βάσεων (Expeditionary Advanced Base Operations, EABO). Παρέχοντας μια επίγεια ικανότητα άρνησης πρόσβασης/περιοχής, κατά πλοίων, το NMESIS αποτελείται από δύο Ναυτικούς Πύραυλους (NSM) που παρέχονται από τη Raytheon ως κύριο ανάδοχο, μαζί με την Kongsberg Defense & Aerospace (KDA). Τα NMESIS θα διέλθουν βαλλιστικές και κατευθυνόμενες πτητικές δοκιμές το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Πιο πρόσφατα, με βάση τις μελλοντικές απαιτήσεις του Αυστραλιανού Στρατού Land 4100 Phase 2 με δυνατότητα ανάπτυξης επί ξηράς αντιπλοϊκών όπλων, η Kongsberg Defense Australia και η Thales Australia ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν τη λύση STRIKEMASTER. Αυτό συνδυάζει το βοηθητικό όχημα επίπεδης κλίνης BUSHMASTER 4×4 της Thales Australia και έναν εκτοξευτή δύο συσκευασιών για την τελευταία παραλλαγή KDA Block 1A NSM. Επιλεγμένο από τον Καναδά, εκτός από τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ, η KDA ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο την προμήθεια NSM από την Αυστραλία και για πλοία.

Η Νορβηγία και η Γερμανία αναπτύσσουν το NSM Block 1A, το οποίο αποτελεί τη βάση της αναβάθμισης του εν λειτουργία νορβηγικού αποθέματος αντιπλοϊκών, καθώς και νέους πυραύλους βάσει σύμβασης που ανατέθηκε στην KDA τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με το KDA, το μοντέλο Block 1A (Η.Π.Α. ονομασία RGM-184B), είναι μια τροποποιημένη έκδοση του NSM Block 1 (RGM-184A), που περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, νέο κινητήρα και διάφορες βελτιώσεις απόδοσης, όπως εκτεταμένη εμβέλεια. Το NSM διατίθεται επίσης σε έκδοση αεροπορικής εκτόξευσης με τροποποιημένο πλαίσιο αεροσκάφους που ονομάζεται Joint Strike Missile (JSM) για τα εσωτερικά μέσα μεταφοράς F-35 που αποκτήθηκαν από τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τη Φινλανδία.

TOMAHAWK

Εκτός από το NMESIS, οι συστοιχίες MMSL που θα χρησιμεύουν ως μέρος των Marine Littoral Regiments (MLR), της μελλοντικής μονάδας βάσης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, θα είναι επίσης εξοπλισμένες με αντιπλοϊκά μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως τα TOMAHAWK Land Attack, Maritime Strike TOMAHAWK και αντιπλοϊκούς με εμπορευματοκιβώτια SM-6.

Τον Μάιο του 2022, η NAVAIR ανέθεσε στην Raytheon συμβόλαιο 217,1 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για 154 πυραύλους πλήρους παραγωγής BLOCK V Tactical TOMAHAWK All Up Round Vertical Launch, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά 54 για το Σώμα Πεζοναυτών και 30 για τον Στρατό . Το Σώμα Πεζοναυτών, σύμφωνα με την NAVAIR, αναπτύσσει και εκτοξεύει επίγειο εκτοξευτή TOMAHAWK, χωρίς να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες. Προγραμματισμένοι να παραδοθούν έως το 2025, οι πύραυλοι Lot 18 πλήρους ρυθμού παραγωγής θα είναι στη διαμόρφωση Block V, η οποία διαθέτει αναβάθμιση NAV/COMMS που διατηρεί τη δυνατότητα για ενημερώσεις κατά την πτήση και βελτιωμένη πλοήγηση.

Σύμφωνα με τη NAVAIR, οι μελλοντικές δυνατότητες του Block V θα περιλαμβάνουν την παραλλαγή Maritime Strike TOMAHAWK (MST) και το Σύστημα Πολεμικής Κεφαλής Πολλαπλών Επιπτώσεων (Joint Multiple Effects Warhead System, JMEWS). Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το πρωτότυπο επιπέδου συστοιχίας του Στρατού των ΗΠΑ, με εκτοξευτές τεσσάρων κυψελών VLS, τοποθετημένοι σε ρυμουλκούμενες πλατφόρμες, που βασίζονται στο σχέδιο Mk 41 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την λύση ξηράς.

Νέα MCDS και EXOCET, MARTE ER, TESEO Mk2/E

Μέχρι το τέλος του 2021, η MBDA παρέδωσε τα εξαρτήματα του πρώτου νέας γενιάς αντιπλοϊκού κινητού παράκτιου αμυντικού συστήματος (mobile coastal defence system, MCDS) στις Ναυτικές Δυνάμεις του Κατάρ. Στο πλαίσιο μιας σύμβασης τον Σεπτέμβριο του 2016 και της μακροχρόνιας εμπειρίας που συσσωρεύτηκε με τα CDS εν λειτουργία που λανσάρουν τα EXOCET MM 40 και OTOMAT/TESEO Mk 2 Block IV της ίδιας εταιρείας, μαζί με το αποδεδειγμένο MARTE Mk 2/N, η MBDA προσφέρει έναν άγνωστο αριθμό των MCDS στο Κατάρ.

Στη βασική του διαμόρφωση, ένα MCDS περιλαμβάνει μια κινητή μονάδα αισθητήρα (mobile sensor unit, MSU) με ραντάρ επιφανειακής αναζήτησης και αισθητήρες EO/IR σε τηλεσκοπικές βάσεις, μια κινητή μονάδα ελέγχου (mobile control unit, MCU) με έναν μη αποκαλυπτόμενο αριθμό κονσολών χειριστή και έναν ευέλικτο αριθμό (έως τέσσερις) κινητών μονάδων βολής (firing units, FU), η καθεμία εξοπλισμένη με τέσσερις πυραύλους, μαζί με κινητές μονάδες συντήρησης και επαναφόρτωσης όπως απαιτείται. Το τελευταίο μπορεί να φιλοξενήσει είτε έως τέσσερις πυραύλους EXOCET MM 40 Block 3 είτε εναλλακτικά τον ίδιο αριθμό βλημάτων MARTE ER, επιτρέποντας στο ίδιο όχημα και την ίδια πλατφόρμα εκτοξευτών μαζί με τους ίδιους αισθητήρες και μονάδες ελέγχου να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά οπλικά συστήματα.

Το MCU είναι δικτυωμένο βάσει σχεδίασης και μπορεί να διασυνδεθεί με πλατφόρμες παρακολούθησης και στόχευσης over-the-horizon, όπως καθορίζεται από τον πελάτη. Τα CDS συνεχίζουν να παραδίδονται το 2022 στο Κατάρ μαζί με τα αντιπλοϊκά EXOCET Block 3 και MARTE ER και προσφέρονται στη διεθνή αγορά. Το MBDA MCDS μπορεί επίσης να φιλοξενήσει τον υπό ανάπτυξη πύραυλο TESEO Mk 2E μεγάλου βεληνεκούς αντιπλοϊκού επίθεσης ξηράς, επεκτείνοντας περαιτέρω τη δυνητική πελατειακή βάση.

Ο όμιλος MBDA και το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ανέπτυξαν περαιτέρω την οικογένεια πυραύλων πλοίων, αέρος, ξηράς και υποβρύχιας εκτόξευσης EXOCET για να αντιμετωπίσουν τρέχοντα και μελλοντικά επιχειρησιακά σενάρια και απειλές. Η τελευταία αναβάθμιση είναι η έκδοση MM40 Block 3c που πρόκειται να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό αργότερα φέτος με τη μορφή νέων πυραύλων και αναβάθμισης πυραύλων εντός υπηρεσίας, με την Ελλάδα ως τον πρώτο διεθνή πελάτη που εξοπλίζει τις νέες Φρεγάτες Άμυνας και Επέμβασης (FDI HN). Η έκδοση Block 3c, όπου το «c» σημαίνει «συνεκτικό- coherent», εισάγει ένα νέο ψηφιοποιημένο πακέτο που επικεντρώνεται σε ένα νέο συνεκτικό ενεργό αναζητητή ραδιοσυχνοτήτων που αναπτύχθηκε από την Thales (η ολοκλήρωση (integration) που πραγματοποιείται στο βίντεο ονομάζεται μη συνεκτική ενώ η ολοκλήρωση πριν καν από την ανίχνευση του στόχου, ονομάζεται συνεκτική), μαζί με ένα ψηφιακό υψόμετρο ραντάρ και έναν νέο δέκτη GPS, μαζί με έναν εσωτερικό δίαυλο Ethernet. Το συνεκτικό ραντάρ εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στην ευαισθησία στόχου (στόχοι χαμηλής υπογραφής) και την απόδοση ηλεκτρονικών αντίμετρων (ECCM). Εκτός από το Γαλλικό Ναυτικό, το MM 40 Block 3 (το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2010), εξοπλίζει ή έχει παραγγελθεί από περισσότερους από δέκα πελάτες. Χαρακτηρίζεται από ένα σώμα μήκους λιγότερο από 6 μέτρα (με ενισχυτή εκτόξευσης booster) και βάρος 780 κιλά. Η έκδοση Block 3 διαθέτει έναν ισχυρό κινητήρα turbojet SAFRAN TR40 που παρέχει μια εκτεταμένη επιχειρησιακή εμβέλεια περίπου 200 km. Η σουίτα καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού μη συνεκτικού αναζητητή ραδιοσυχνοτήτων και ενός προηγμένου υβριδικού πακέτου πλοήγησης INS/GPS, παράλληλα με μια νέα υποδομή εκτόξευσης και σχεδιασμού αποστολής.

Η MBDA ολοκλήρωσε την ανάπτυξη και την εκτόξευση πιστοποίησης του MARTE Extended Range (ER) τον Νοέμβριο του 2021, ανοίγοντας το δρόμο για τις παραδόσεις στον πελάτη (το Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ) για να εξοπλίσει το νέο MCDS από το 2022 μαζί με μια παραλλαγή ελικοπτέρων NH Industries NFH90 από τη Leonardo. Το μοντέλο ER έχει σχεδιαστεί ως αντιπλοϊκός πύραυλος  πολλαπλών πλατφορμών ικανός να εκτοξευθεί από παράκτιες, κινητές ναυτικές πλατφόρμες, αεροσκάφη σταθερών και περιστροφικών πτερύγων με αργή ή γρήγορη ταχύτητα και πλατφόρμες τζετ. Το MARTE ER ζυγίζει περίπου 300 κιλά (<345 κιλά με ενισχυτές), έχει μήκος 3,6 μέτρα με ένα μεγάλο σύστημα υποβοήθησης εκτόξευσης, διαμέτρου 316 χιλιοστών και εξοπλισμένο με νέο στροβιλοκινητήρα. Βασίζεται στον κινητήρα WJ-24-8G που παρέχεται από τη Williams International, με αποτελεσματική εμβέλεια «πολύ πέρα από» τα 100 km. Εξοπλισμένο με κεφαλή 70+ κιλών ημι-τεθωρακισμένης διάτρησης υψηλής εκρηκτικότητας και σουίτα πλοήγησης και καθοδήγησης με επίκεντρο ένα INS/GPS και ένα νέο solid state RF Seeker που αναπτύχθηκε και παράγεται από την MBDA Italia. Το MARTE ER διατηρεί το ίδιο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης και κάνιστρο τεχνολογίας του μοντέλου MARTE Mk2/N. Θεωρείται ως ένα όπλο fire-and-forget. Ως αντιπλοϊκό πολλαπλών πλατφορμών, οι MARTE ER διατίθενται επίσης σε παραλλαγή ταχείας εκτόξευσης, η οποία αρχικά προτάθηκε να εφαρμοστεί στην πλατφόρμα Eurofighter TYPHOON.

Η MBDA αναπτύσσει τώρα για το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας ένα εντελώς νέο οπλικό σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που ονομάζεται TESEO Mk 2/E, το οποίο διαθέτει ένα καινοτόμο τμήμα κεφαλής διπλής λειτουργίας που περιλαμβάνει μια νέα γενιά ενεργών ερευνητών αναζήτησης ραδιοσυχνοτήτων με Ηλεκτρονικά Σαρωμένη Συστοιχία (active electronically scanned array (AESA), είναι ένας τύπος κεραίας συστοιχίας φάσης, η οποία είναι ελεγχόμενη από υπολογιστή, όπου η δέσμη των ραδιοκυμάτων μπορεί να κατευθύνεται ηλεκτρονικά σε διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να μετακινείται η κεραία). Το όπλο θα είναι ικανό για μεγάλες επιχειρήσεις κατά της επιφάνειας και της βαθιάς επίθεσης-διείσδυσης στην ξηρά. Ο νέος πύραυλος αναμένεται να ολοκληρώσει τις φάσεις πιστοποίησης και εκβιομηχάνισης μέχρι το τέλος του 2026/αρχές του 2027.

Η έκδοση Mk2/E έχει ένα υπερηχητικό σκελετό-αεροδομή μήκους 4,77 μέτρων και stealth σχήματος για μείωση της συνολικής υπογραφής. Διαθέτει βελτιωμένη αεροδυναμική και χειριστήρια πτήσης και ένα νέο σύστημα πρόωσης με έναν αεροστρόβιλο της Williams International με πακέτο συστήματος δεξαμενής καυσίμου και anti-g, μαζί με έναν ομοαξονικό ενισχυτή εκτόξευσης. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει μια μελλοντική πιθανή ανάπτυξη από συστήματα κάθετης εκτόξευσης. Η έκδοση Mk2/E θα έχει επίσης υψηλή υποηχητική ταχύτητα πλεύσης και ικανότητα ελιγμών τερματικού υψηλών G με αποτελεσματική αυτονομία 350 km σε επίπεδο θάλασσας. Με βάρος περίπου 700 κιλά, συν το βάρος του ενισχυτή και ένα νέο ελαφρύ κάνιστρο μίας βολής, το Mk2/E θα διαθέτει μια σουίτα πλοήγησης τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα νέο αμφίδρομο σύστημα σύνδεσης δεδομένων SATCOM, που θα εστιάζει στην ενημέρωση στόχου, την επανατοποθέτηση και την ματαίωση της αποστολής και μια καινοτόμο καθοδήγηση τερματικού βασισμένη σε ένα τμήμα κεφαλής διπλής λειτουργίας που θα περιλαμβάνει έναν αναζητητή ραδιοσυχνοτήτων και έναν αισθητήρα E/O. Το TESEO Mk2/E θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό Anti-ship cruise missile (ASCM) εξοπλισμένο με νέας γενιάς συσκευή αναζήτησης ραδιοσυχνοτήτων με ενεργή ηλεκτρονική σάρωση AESA που αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA ως πρωταρχικό, μαζί με τη Leonardo, παράλληλα με ένα κανάλι ημι-ενεργού λέιζερ (SAL) για χειρουργικές επιθέσεις.

Η οικογένεια RBS 15

Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέπτυξαν επίσης συστήματα παράκτιας άμυνας βασισμένα στους αντιπλοϊκούς πυραύλους Saab RBS 15 στη νότια περιοχή της χώρας.

Αυτή η ικανότητα εισήχθη εκ νέου στις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις το 2016. Εκτός από τη Σουηδία, τα παράκτια αμυντικά συστήματα που βασίζονται στην οικογένεια πυραύλων RBS 15 αγοράστηκαν και βρίσκονται σε υπηρεσία με τη Φινλανδία και την Κροατία σε διαφορετικές διαμορφώσεις συστοιχιών και οχημάτων. Το ίδιο οπλικό σύστημα, σε διαφορετικά μοντέλα, έχει αγοραστεί και βρίσκεται σε υπηρεσία με τα ναυτικά της Σουηδίας, της Αλγερίας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και των αεροπορικών δυνάμεων της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης. Παράγεται και διατίθεται από κοινού από τη Saab και την Diehl Defence.

Η τελευταία εν λειτουργία έκδοση RBS15 Mk 3 έχει μήκος 4,35 μέτρα, διάμετρο ατράκτου 0,50 μέτρα και ζυγίζει (κατά την πτήση) περίπου 660 κιλά. Έχει εμβέλεια πάνω από 200 km, διαθέτει δυνατότητες παντός καιρού και fire and forget, παρέχοντας επίθεση stand-off με ευέλικτη τροχιά που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά τρισδιάστατα σημεία. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με μια προηγμένη σουίτα πλοήγησης με INS/GPS, μαζί με μια τερματική καθοδήγηση που βασίζεται σε ενεργό ραντάρ αναζήτησης με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα (ECCM) και μια θανατηφόρα (περίπου 200 κιλά) εκρηκτική κεφαλή κατακερματισμού. Διαθέτει λειτουργία καθυστερημένης πρόσκρουσης ή ασφάλειας εγγύτητας, που επιτρέπει όχι μόνο την επιτυχή εμπλοκή σκαφών, αλλά και στόχων στην ξηρά. Η σουηδική υπηρεσία προμηθειών Άμυνας ανέθεσε σύμβαση στη Saab το 2017 για την ανάπτυξη και την αρχική παραγωγή μιας έκδοσης τέταρτης γενιάς RBS 15 για να εξοπλίσει τις κορβέτες κλάσης VISBY του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων JAS-39 GRIPEN E της Πολεμικής Αεροπορίας που θα παραδοθούν περίπου το 2025.

Το νέο RBS 15 Mk 4 είναι εξωτερικά παρόμοιο με τις τρέχουσες εκδόσεις, αλλά θα χρησιμοποιεί ένα νέο σύνθετο κουτί εκτόξευσης (διαφορετικό από το τρέχον κάνιστρο εξαγωνικού σχήματος) για να απλοποιήσει την ενσωμάτωση στις ναυτικές πλατφόρμες. Έχει επανασχεδιαστεί εσωτερικά, εισάγοντας τεχνολογικές βελτιώσεις και το ενεργό ραντάρ αναζήτησης για τη βελτίωση των δυνατοτήτων παντός καιρού, την επιβίωση και την ανάπτυξη σημαντικής βελτίωσης της εμβέλειας. Η νέα έκδοση θα έχει βεληνεκές άνω των 300 km σε προφίλ πτήσης επιφάνειας-εδάφους, ενώ οι αναβαθμίσεις έχουν εφαρμοστεί κυρίως στον υπολογιστή πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε από τη Saab, στη σουίτα πλοήγησης με GPS και ένα εκτεταμένο φάκελο ελιγμών τερματικής φάσης.

BLUE SPEAR

Τον Οκτώβριο του 2021, το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων (Estonian Centre of Defence Investment, ECDI) ανέθεσε σύμβαση στην κοινοπραξία Proteus Advanced Systems μεταξύ της Israel Aerospace Industries (IAI) και της ST Engineering για την ανάπτυξη εσθονικών αμυντικών δυνατοτήτων ακτών με επίκεντρο το BLUE SPEAR πέμπτης γενιάς από επιφάνεια σε- βλήμα επιφανείας (5G SSM). Σύμφωνα με την Proteus Advanced Systems, ο προηγμένος και ευέλικτος πύραυλος μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία επιλογών κρούσης ακριβείας μεγάλης εμβέλειας σε σενάρια συμφόρησης, τόσο εναντίον στόχων πλοίων όσο και εναντίον στόχων ξηράς σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το BLUE SPEAR είναι μια από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και κατά παραγγελία παράγωγα της τελευταίας τεχνολογίας της οικογένειας IAI Gabriel. Γνώρισε για πρώτη φορά διεθνή επιτυχία τον Ιούλιο του 2018, όταν το Φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας συνήψε σύμβαση με την IAI για την παροχή ενός αντιπλοϊκού πυραύλου νέας γενιάς που θα εγκατασταθεί στις νέες κορβέτες κλάσης POHJANMAA του Πολεμικού Ναυτικού, στο αναβαθμισμένο σκάφος γρήγορης επίθεσης πυραύλων κλάσης HAMINA και σε μια πλατφόρμα οχημάτων, έμμεσα αναφερόμενο σε ένα σύστημα παράκτιας άμυνας.

Το BLUE SPEAR έχει επίσης ομοιότητες με το SEA SERPENT SSM, το οποίο έχει προταθεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προμηθειών για καθοδηγούμενο πύραυλο επιφανείας-επιφανείας. Το SEA SERPENT έχει αναπτυχθεί παράλληλα με παρόμοια πυραυλικά συστήματα σε υπηρεσία με το ισραηλινό ναυτικό και επιλέχθηκε για να παρέχει ισχυρές δυνατότητες κρούσης για το πρόγραμμα SSM2020 της Φινλανδίας. Διαθέτει έναν αεριωθούμενο κινητήρα που επιτρέπει στον πύραυλο να επιτύχει υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και μέγιστη εμβέλεια 290 km. Είναι απρόσβλητος σε διακοπές του GPS, προσφέροντας «απόκτηση στόχου μέγιστης ακρίβειας». Το σύστημα είναι εξοπλισμένο «με μια ποικιλία μέσων εξαπάτησης για να επιτύχει την αποστολή του και να αντιμετωπίσει τις διάφορες προκλήσεις στο πεδίο της μάχης». Διαθέτει κεφαλή 150 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας και είναι επίσης εξοπλισμένο με προηγμένη σύνδεση δεδομένων, για να επικρατεί σε αμφισβητούμενες, συμφορημένες και περίπλοκες καταστάσεις.

ATMACA

Τον Ιούλιο του 2022, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και η Rocketsan ανακοίνωσαν την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση της νέας παράκτιας παραλλαγής του τοπικά αναπτυγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA (Γεράκι). Η πρώτη δοκιμή της χερσαίας έκδοσης του πυραύλου διεξήχθη εναντίον θαλάσσιου στόχου στη Μαύρη Θάλασσα στις 2 Ιουλίου από έναν εκτοξευτή τεσσάρων πυραύλων τοποθετημένο σε φορτηγό. Σε αντίθεση με την έκδοση που βασίζεται σε πλοίο, ο πύραυλος ήταν εξοπλισμένος με ανιχνευτή υπερύθρων απεικόνισης (IIR). Η ναυτική έκδοση παραδόθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA αναπτύχθηκε ως αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας, εδάφους-εδάφους, ακριβείας, ικανός να ενσωματωθεί σε σκάφη εφόδου, φρεγάτες και κορβέτες. Έχει μήκος 5,2 μέτρα με το οπλικό σύστημα ενίσχυσης (4,3 μέτρα σε πτήση) και είναι εξοπλισμένο με κινητήρα turbojet που παρέχει δηλωμένη αυτονομία πάνω από 220 km. Ζυγίζοντας λιγότερο από 750 κιλά κατά την εκτόξευση, διαθέτει αυτόνομη σουίτα καθοδήγησης INS/GPS, βαρομετρικό και υψόμετρο ραντάρ για να του παρέχει δυνατότητες πτήσης σε σταθερό και μικρό ύψος από την θάλασσα. Στην τελική φάση της επίθεσης, το σύστημα ενεργοποιεί τον αναζητητή ραδιοσυχνοτήτων του, ενώ μια σύνδεση δεδομένων διασφαλίζει την ενημέρωση του στόχου εάν χρειάζεται, καθώς και την εκ νέου επίθεση ή τη ματαίωση της αποστολής. Διαθέτει κεφαλή 220 κιλών υψηλής εκρηκτικής θραύσης που εξασφαλίζει αποτελεσματική διείσδυση εναντίον ναυτικών και χερσαίων στόχων. Ένας προηγμένος τρισδιάστατος σχεδιασμός αποστολής επιτρέπει τις λειτουργίες χρόνου επί στόχου, καθορισμένου χρόνου επί στόχου, ταυτόχρονου χρόνου επί στόχου και σάλβο (χτύπημα με τουλάχιστον δύο πυραύλους ταυτόχρονα για τον ίδιο στόχο).

LRASM και JASSM-ER

Η Lockheed Martin άνοιξε μια δεύτερη γραμμή παραγωγής για να κατασκευάσει δύο από τα πιο περιζήτητα όπλα του Πενταγώνου: τον αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) και την παραλλαγή αέρος-εδάφους Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER).

Τα Wargames έχουν δείξει τη χρησιμότητα των πυραύλων στην αντιμετώπιση μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν. Το πρόβλημα είναι ότι οι προσομοιώσεις δείχνουν επίσης ότι τα αποθέματα των AGM-158C LRASM και JASSM-ER θα εξαντληθούν γρήγορα σε μια σύγκρουση , ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες να ενισχύσουν τα μέτρια αποθέματά τους.

Άμεσος στόχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι να «μεγιστοποιήσει» την προμήθεια LRASM και JASSM-ER. Αυτήν τη στιγμή, η Lockheed Martin παράγει από 500 LRASM και JASSM ετησίως για τον αμερικανικό στρατό και εργάζεται για να αυξήσει την τρέχουσα παραγωγικότητά του, ώστε να μπορεί να παράγει περίπου 1.000 LRASM και JASSM-ER ετησίως.

Η Lockheed Martin εξερευνά τώρα χρησιμοποιώντας εκτοξευτές κινητών πυραύλων HIMARS για την εκτόξευση LRASM. Οι εκτοξευτές HIMARS ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Ουκρανία, η οποία τους χρησιμοποίησε για τη διεξαγωγή βολών ακριβείας εναντίον του Ρώσου αντιπάλου τους. «Η ιδέα της σύζευξης της μοναδικής θνησιμότητας και εμβέλειας του LRASM με τη δυνατότητα επιβίωσης του δοκιμασμένου στη μάχη HIMARS για μια παραλλαγή εδάφους εκτόξευσης παρέχει έναν ισχυρό συνδυασμό που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του συμβατικού και του ασύμμετρου πολέμου», δήλωσε αρμόδιος της εταιρείας.

Η Lockheed Martin ελπίζει να κάνει τα LRASM να λειτουργούν και με περισσότερα αεροσκάφη. Αυτή τη στιγμή, το μόνο αεροσκάφος που μπορεί να εκτοξεύσει το όπλο είναι τα βομβαρδιστικά B-1 Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας και τα μαχητικά F-18 Super Hornet του Ναυτικού. Αλλά η Lockheed Martin και ο στρατός εργάζονται για την ενσωμάτωση των LRASM με το μαχητικό πολλαπλών υπηρεσιών F-35 Lightning II και το P-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελευταία γραμμή άμυνας: Phalanx® και στην ξηρά

Το οπλικό σύστημα Phalanx® είναι ένα πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, ελεγχόμενο από υπολογιστή, καθοδηγούμενο από ραντάρ, το οποίο μπορεί να νικήσει πυραύλους κατά πλοίων και άλλες κοντινές απειλές σε ξηρά και θάλασσα. Στη θάλασσα, τα ναυτικά χρησιμοποιούν το Phalanx για να νικήσουν πυραύλους κατά πλοίων και απειλές από κοντά που έχουν διαπεράσει άλλες γραμμές άμυνας. Στην ξηρά, ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση συστημάτων πυραύλων, πυροβολικού και όλμων.

Το οπλικό σύστημα Phalanx εκτελεί λειτουργίες που συνήθως εκτελούνται από πολλαπλά συστήματα: αναζήτηση, ανίχνευση, αξιολόγηση απειλών, παρακολούθηση, εμπλοκή και εκτίμηση θανάτου (kill assessment).

Η έκδοση Block 1B προσθέτει σταθμούς ελέγχου που επιτρέπουν στους χειριστές να παρακολουθούν και να αναγνωρίζουν οπτικά τους στόχους πριν από την εμπλοκή. Με έναν πρόσθετο αισθητήρα υπέρυθρων, η παραλλαγή 1B μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θάλασσα ενάντια σε ελικόπτερα και ταχύπλοα επιφανειακά σκάφη και στην ξηρά για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την επιβεβαίωση εισερχόμενων απειλών.

Το οπλικό σύστημα Phalanx είναι εγκατεστημένο σε όλες τις τάξεις πολεμικών πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και 24 συμμαχικών χωρών. Η χερσαία έκδοση έχει αναπτυχθεί προς τα μέτωπα επιχειρήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματική μάχη.

Μπορεί το παράκτιο πυροβολικό να βοηθήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό;

Ναι, αλλά υπάρχουν δύσκολοι τρόποι και εύκολοι τρόποι για έναν στρατό να αντέξει νέες δυνατότητες.

Για έναν αιώνα, ο στρατός των ΗΠΑ προστάτευε τα αμερικανικά λιμάνια με μια μεγάλη σειρά από φρούρια με βαριά όπλα. Η χρήση βεβαίως των φρουρίων είναι διαχρονική και ξεκινά από τα βάθη των αιώνων από την εποχή των τειχών με τις πολεμίστρες και τα βαρέα όπλα άμυνας.

Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα καθώς έχει πολλά νησιά (περίπου 2.500, εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται), συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, των Επτανήσων και πολλών άλλων. Αν η Ρουμανία έχει μια ακτογραμμή μήκους άνω των 100 μιλίων στη Μαύρη Θάλασσα και χρειάζεται τουλάχιστον δύο παράκτια αμυντικά συστήματα με τέσσερις κινητούς εκτοξευτές και δύο κόμβους διοίκησης και ελέγχου, τότε για τις δικές μας ακτογραμμές τι και πόσα παράκτια όπλα χρειαζόμαστε;

Θα μπορούσε και πάλι σήμερα να διερευνηθεί ο ρόλος του παράκτιου πυροβολικού, με τις παράκτιες πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών κατευθυνόμενων βλημάτων, αξιοποιώντας την τρέχουσα σουίτα κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλων πυροβολικού και συστημάτων αεράμυνας. Θα χρειαζόταν μια διάκριση σχετικά με σταθερές οχυρώσεις. Σχεδόν οτιδήποτε σταθερό, για πολύ χρόνο, είναι εξαιρετικά ευάλωτο.

Προβλήματα στην ανάπτυξη παράκτιας άμυνας

1. Το πρώτο πρόβλημα είναι η Συνθήκη Ενδιάμεσων Πυρηνικών Δυνάμεων (Intermediate Nuclear Forces Treaty, INF), η οποία απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν πυραύλους ξηράς που μπορούν να πετάξουν περισσότερο από 500 χιλιόμετρα, είτε πυρηνικά είτε όχι.

Υπογράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περίοδο έντονου ψυχρού πολέμου, από τον τότε Γενικό Γραμματέα της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν. Οι κανονισμοί απαγόρευαν την εγκατάσταση χερσαίων πυραύλων τύπου κρουζ και τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος και έχουν εμβέλεια 500-5.500 χιλιόμετρα (310-3.400 μίλια). Η INF είχε ένα θετικό πρόσημο για τις διεθνείς σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Η συνθήκη είχε αφοπλιστικό χαρακτήρα και δεν αναφερόταν απλά στη μείωση των εξοπλισμών. Αν κι αρχικά εφαρμόστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τις τελευταίες δεκαετίες κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων εκφράστηκαν κι από τα δύο μέρη της. O Τραμπ είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη με την τελική ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2018. Η στάση του Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς κινείται στο γνωστό αμερικανικό μοτίβο απόσχισης από κάθε συμμαχία που είναι δυνατό να περιορίσει την ελευθέρια κινήσεων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία και η αναζήτηση και εισαγωγή νέων τεχνολογικών οπλικών συστημάτων από την Ρωσία όχι μόνο δεν εμπόδισε, αλλά ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους προς αυτή την απόφαση.

Η διάλυση της INF έχει ήδη δρομολογηθεί γεννώντας νέους κινδύνους και σενάρια για τις επόμενες μέρες. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη INF δεν θα πρέπει να είναι…  πρόβλημα.

2. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι οικονομικοί πόροι (το χρήμα), γιατί οι πύραυλοι κατά πλοίων είναι ακριβοί. Η δημιουργία συστοιχιών παράκτιου πυροβολικού και η αποστολή τους στα νησιά με όλες τις απαραίτητες υποδομές λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησης θα κόστιζε χρήματα, και σήμερα, τα νέα χρήματα είναι περιορισμένα.

3. Το τρίτο πρόβλημα είναι η στελέχωση. Που υποτίθεται ότι θα βρει ο Στρατός-Ναυτικό εκπαιδευμένα στρατεύματα; Σήμερα, ο Στρατός προσπαθεί να διατηρήσει τη δομή της δύναμής του στα νησιά τουλάχιστον και σε παραμεθόριες περιοχές. Όσο για το Ναυτικό, τα ποσοστά στελέχωσης δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η μόνη υπηρεσία των ΕΔ με εμπειρία στο χειρισμό επίγειων πυραύλων κρουζ είναι το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αλλά και πολλές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό έχουν πρακτική (αν και όχι αρκετά μαχητική) εμπειρία με επίγειους πυραύλους κατά πλοίων.

Δηλαδή, υπάρχουν δύσκολοι τρόποι και εύκολοι τρόποι για να σταθεί κανείς σε νέες δυνατότητες. Ο δύσκολος τρόπος είναι να φτάσει πολύ γρήγορα σε αναπτυξιακά και άκρως απαραίτητα προγράμματα και να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό των ιδεών λειτουργίας και υποστήριξης (βλέπε πρόγραμμα αεροσκαφών Rafale). Ο εύκολος τρόπος (που θα μπορούσε και αυτός με προϋποθέσεις να αποδειχθεί δύσκολος τελικά) να εργαστεί εντός των ορίων, με ό,τι υπάρχει και να δει το θέμα στην ολότητα και τον ρεαλισμό των ενόπλων μας δυνάμεων (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) και της πραγματικής στελέχωσης των νησιών και παραμεθορίων μας περιοχών.


Ένα άλλο …θέμα που ενδεχομένως χρειαστεί να δούμε, είναι το γνωστό δίλημμα: Πως είναι καλύτερο να δούμε τα νησιά μας, ως φρούρια ή ως αβύθιστα αεροπλανοφόρα;

Η απάντηση εδώ, κατά την άποψή μας, είναι : Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι κάτι ενδιάμεσο και κάτι ιδιαίτερο για κάθε ένα νησί μας ή για ομάδες νησιών μας. Ο λόγος έχει να κάνει με το μέγεθος, την γεωγραφία, την εγγύτητα στη παραμεθόριο, τις υποδομές, τις κάθε είδους ευκολίες και άλλα θέματα. Κάθε νησί έχει και το ανάλογο βάρος σε ότι αφορά την πιθανότητα για την εγκατάσταση παράκτιου πυροβολικού πάνω του.

Οδηγούμαστε έτσι στο πολύ απλοϊκό αλλά βάσιμο ερώτημα: Μήπως να δούμε την επίγεια παράκτια άμυνά μας όπως ακριβώς την εθνική μας αεράμυνα; Δηλαδή δομημένη, διασυνδεδεμένη, στελεχωμένη, οργανωμένη και φυσικά εξοπλισμένη με ότι καλύτερο θα μπορούσε κάποιος να εξασφαλίσει με τους γνωστούς μας περιορισμούς;  Μήπως να δούμε την παράκτια άμυνά μας σαν ένα τεράστιο αμυντικό δίχτυ που όταν το ενεργοποιήσουμε και το φέρουμε στο επίπεδο που είναι η αεράμυνά μας, να μπορούμε να εντοπίζουμε και να είμαστε σε θέση να στοχοποιούμε και να χτυπάμε οτιδήποτε βρίσκεται στην επιφάνεια των …ιδιαιτέρων θαλασσών μας με τις παράκτιες πυροβολαρχίες συστοιχίες αντιπλοϊκών μας;

Για το τέλος αφήσαμε το θέμα της αντιαποβατικής άμυνας. Αποτελεί μέρος της παράκτιας άμυνας; Σίγουρα ναι, αλλά εδώ θα ήταν σκόπιμο να ξεχωρίσουμε αυτό το είδος της άμυνας. Εδώ μιλάμε για όπλα όπως τα SPIKE NLOS, τα GRIFFIN, τα HELLFIRE, τα Loitering munition, τα εποχούμενα πυροβόλα, τα κάθε είδους manpads (Man-portable air-defense systems) που για την περίπτωσή μας είναι Man-portable costal-defense systems, η αμυντική ταχεία ναρκοθέτηση και πολλά άλλα.

Την παράκτια άμυνα θα μπορούσε κάποιος να την δει και σε ζώνες-επίπεδα. Κάτι ανάλογο της διαστρωμάτωσης της αεράμυνας, όπου υπάρχει η εξωτερική ζώνη με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πλησιάζοντας προς τα μέσα αλλάζουμε ζώνες και αντίστοιχα όπλα, φτάνοντας σε όπλα μικρού βεληνεκούς έως και αντιαεροπορικά πυροβόλα. Στην περίπτωση της παράκτιας άμυνας, οι μεγάλες εμβέλειες (εξωτερικές ζώνες) θα καλύπτονταν από τα όπλα που αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου παραπάνω (αντιπλοϊκοί πύραυλοι), ενώ οι ζώνες αντιαπόβασης από όπλα όπως της προηγούμενης παραγράφου. Τελευταία βέβαια γραμμή άμυνας, το κλασικό…G3 του απλού τυφεκιοφόρου ή εθνοφύλακα και οι…ξιφολόγχες.

Ερώτηση για σκέψη

Το Βασιλικό Ναυτικό της Σουηδίας αποκάλυψε ότι το υλικό, για τις συστοιχίες του παράκτιου πυροβολικού του, είχε συγκεντρωθεί από παροπλισμένες κορβέτες και ταχύπλοα περιπολικά. Στη δική μας περίπτωση, όταν αρχίσουμε να παροπλίζουμε φρεγάτες και ΤΠΚ, έχουμε σκεφτεί τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα οπλικά τους συστήματα; (Harpoon,  Phalanx κλπ) Μήπως να αρχίσουμε να το…σκεφτόμαστε από τώρα και να πάμε προς την σουηδική λύση ή κάτι άλλο; Από τώρα όμως, όχι ‘Santiago Calatrava’ και βλέπουμε.

ΥΓ1: Το παρόν κείμενο είναι βασισμένο και σε εργασίες και άρθρα τρίτων από ανοιχτές πηγές.

ΥΓ2: Καλώς ήλθατε στην ‘Mobile Coast Defense’. Το παρόν κείμενο παρατίθεται ως ένα ακόμα έναυσμα σκέψης και περισυλλογής, και είναι…τσάμπα!

ΥΓ3: Η σκέψη και η περισυλλογή γίνεται…ατομικά αλλά και συλλογικά και στα χωριά μας το λέγαμε και… ‘brainstorming στο καφενείο’. Για αυτούς που θέλουν, όχι για όλους.

ΥΓ4: Όχι, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε ξερόλες. Απλά…το ψαχουλεύουμε.

 ΠΗΓΗ 
https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου