Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

ΗΠΑ, Γαλλία, Ελλάδα προσηλωμένες σε λύση στη βάση του ΟΗΕ: Τι αναφέρουν στα μηνύματα προς Χριστοδουλίδη, Μπάιντεν, Μακρόν, Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης

Photo: Hellas Journal

Την προσήλωσή τους σε μια συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σε συγχαρητήρια μηνύματα που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο συγχαρητήριο μήνυμά του αναφέρει πως «η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερη, αντανακλώντας τη σχέση που εδράζεται στην κοινή προσήλωση στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Μαζί προωθούμε αυτές τις αρχές, περιλαμβανομένης και της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της επέκτασης της οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτει.

Τονίζει πως «οι ΗΠΑ παραμένουν, επίσης, σταθερά προσηλωμένες σε μια συνολική διευθέτηση που θα ενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους, σε μια ειρήνη που θα διανοίξει τις πλήρεις προοπτικές του νησιού καθώς και μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις μέλλουσες γενεές”.

«Ως εταίροι στην πρόοδο, προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας καθώς συνεχίζουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο κόσμο και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που είναι οι πιο σημαντικές για τη ζωή των λαών μας. Εύχομαι σε εσάς και όλους τους Κύπριους μια χρονιά γεμάτη ειρήνη, ευημερία και ευκαιρίες», καταλήγει.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει πως προσβλέπει «στην κοινή εδραίωση των δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζουν τη σχέση των δύο χωρών μας, όπως υπενθυμίσαμε άλλωστε μαζί τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή σας στη Γαλλία».

«Επίσης, μόλις πρόσφατα, η πολυμερής στρατιωτική άσκηση EUNOMIA, της οποίας ηγήθηκε φέτος η Γαλλία, κατέδειξε τη δύναμη των στρατηγικών δεσμών που μας ενώνουν», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης πως «η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου είναι στενή, δυναμική και με το βλέμμα στο μέλλον. Έχει τις ρίζες της στην κοινή μας προσήλωση στην ενότητα, στη σταθερότητα και στην κυριαρχία της ηπείρου μας, όπως διαφαίνεται και από την ομόφωνη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Ο Πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει «τη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποτελεί ένδειξη των κοινών μας προτεραιοτήτων».

Υπογραμμίζει πως η Γαλλία «παραμένει προσηλωμένη στην αρχή ότι ένας ανοικτός, ειρηνικός και εποικοδομητικός διάλογος θα ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των παραμέτρων που έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

«Γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας στο εν λόγω θέμα», αναφέρει.

Εκφράζει την ελπίδα ότι «οι επόμενοι μήνες θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικές, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση, τη Γαλλοφωνία, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρει μεταξύ άλλων πως «παρά τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της από την τουρκική εισβολή και κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, η Κύπρος, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από κοινού και αποτελεί καθήκον και υπόσχεση στους Κύπριους και Ελλαδίτες αδελφούς μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Μεγαλονήσου, στους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας και στις οικογένειες τους», προσθέτει.

Σημειώνει περαιτέρω πως «ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Κυβέρνηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της χώρας μου στο Κυπριακό, το οποίο παραμένει κορυφαία μας εθνική προτεραιότητα».

«Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει μια συμφωνημένη και συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βέβαια η απόσυρση όλων των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και οι τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου, δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα μας», υπογραμμίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «ο σεβασμός της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός με την Κυπριακή Κυβέρνηση συνιστούν διαχρονικά τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδος στο Κυπριακό, το οποίο και αποτελεί διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στόχος μας, τονίζει, «είναι η απόσυρση όλων των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης και συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, επί τη βάσει των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού  κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η λύση που επιδιώκουμε μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτει.

Σημειώνει πως «για όσο χρόνο η Τουρκία θα συνεχίσει να εμμένει στις απαράδεκτες αξιώσεις της για ‘λύση δύο κρατών’, σε μεθοδεύσεις επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, καθώς και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία στην οποία έχει επιδοθεί για τη διεθνή αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας».

Παράλληλα τονίζει πως «η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία και οι τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων δεν πρόκειται να αποδυναμώσουν την πλήρη και ενεργό υποστήριξη της χώρας μου στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ΗΕ».

«Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα θα καταβάλει αποφασιστικά κάθε προσπάθεια μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση με την επανένωση της Κύπρου, στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου