Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Datapraxis με τις YouGov, Norstat, Alpha Research and Rating Group σε 15 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ουκρανία).
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να εξασφαλίσει μια απόλυτη νίκη και να ανακαταλάβει πλήρως το 18,4% που βρίσκεται εδώ και 28 μήνες υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή. Η επιλογή των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την αυταρχική Ρωσία του Πούτιν θεωρείται πλέον ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Ομως η υποστήριξη της Ουκρανίας παραμένει ισχυρή σε όλη την Ευρώπη παρά τις ανατροπές στο πεδίο της μάχης (ειδικά στο Ντονμπάς το τελευταίο τετράμηνο), αλλά οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θεωρούν όλο και περισσότερο τον εξοπλισμό της Ουκρανίας ως απαραίτητο όχι για την επίτευξη μιας πλήρους ουκρανικής νίκης στο πεδίο της μάχης, αλλά για την ενίσχυση των θέσεων του Κιέβου στις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Για την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ερωτήθηκαν 19.566 άτομα σε 15 χώρες, το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου 2024.
Η ομάδα των αναλυτών διενεργεί τακτικά έρευνες για την Ουκρανία, αλλά είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί δημοσκόπηση και εντός της ίδιας της Ουκρανίας, όπου βρίσκει την υποστήριξη για τον πόλεμο και την πιθανότητα νίκης να είναι ισχυρή, παρά τις συζητήσεις για αποδυνάμωση του ηθικού και μείωση του προσωπικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά το 34% των Ουκρανών δηλώνει επί του παρόντος ότι εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ζελένσκι «πολύ», ενώ ένα επιπλέον 31% τον εμπιστεύεται «αρκετά», που σημαίνει ότι αυτοί που πιστεύουν στον ηγέτη τους είναι περισσότεροι από αυτούς που δεν τον εμπιστεύονται (σε αναλογία 2 προς 1). Οταν ρωτήθηκαν για την πιο πιθανή έκβαση του πολέμου, το 58% των Ουκρανών προέβλεψε μια ουκρανική νίκη, το 30% είπε ότι θα κατέληγε σε διπλωματική διευθέτηση και μόνο το 1% εκτιμά ότι η Ρωσία θα βγει νικήτρια. Οι πλειοψηφίες όμως στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία θεώρησαν ότι ήταν και είναι κακή ιδέα να αυξηθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις φιλορωσικές στάσεις και στα δύο αυτά κράτη.
Μόνο η Εσθονία πιστεύει σε ήττα Πούτιν
Σε 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο στην Εσθονία επικρατεί η άποψη (38%) ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει οριστικά στον πόλεμο. Ωστόσο, οι πλειοψηφίες στη Σουηδία, στην Πολωνία και στις βαλτικές χώρες υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει διαρκώς να ενισχύει την Ουκρανία. Σε καμία χώρα, ακόμη και στην πιο σκληροπυρηνική, δεν υπάρχει υποστήριξη για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Συνολικά το 69% των Ουκρανών είπε ότι χρειάζεται περισσότερα όπλα για να αμυνθεί, αλλά αυτή η άποψη δεν μεταφράστηκε σε απογοήτευση προς την Ε.Ε. Το 75% των Ουκρανών θεωρεί το ρόλο της Ε.Ε. ως θετικό και εκλαμβάνει την ένταξη της Ουκρανίας ως απαραίτητη για να κερδίσει τον πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου