Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ανοίγει θέμα πυρηνικής ενέργειας για την Ελλάδα;


Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ως μια κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Powergame, «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων;».

Πράγματι, οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την πιο αμφιλεγόμενη και πιο διχαστική μορφή ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας επιμένουν πως ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 55% μέχρι το 2030 φαίνεται άπιαστος εάν δεν συνδράμει η πυρηνική ενέργεια. Μάλιστα, η εν λόγω τεχνολογία είναι το κλειδί της επιτυχίας της Γαλλίας.

Η Γαλλία προμηθεύεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, λόγω μιας μακράς και συνεχούς πολιτικής, που βασίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια. Η Γαλλία διαθέτει 18 εμπορικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, με συνολικά 56 λειτουργικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

To ενεργειακό της εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί «ενεργειακό θαύμα», αφού η πραγματικότητα είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει ήδη ενισχύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500% σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG και προετοιμάζεται για μια χρονιά-ρεκόρ. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας -που προέρχεται από την πυρηνική- μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 19.684 γιγαβατώρες.

Με το βλέμμα στους αντιδραστήρες… τσέπης

Την ώρα που η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αναγέννησης, οι αντιδραστήρες μικρότερης κλίμακας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταξύ των κυβερνήσεων που επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή ατομικής ενέργειας για να τις βοηθήσει να επιτύχουν καθαρούς μηδενικούς στόχους. Σε αυτήν τη σκέψη και τεχνολογία προσανατολίζεται και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) είναι ασφαλέστεροι, φθηνότεροι, ταχύτεροι και ευκολότεροι στην κατασκευή απ’ ό,τι οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Επειδή είναι μικροί, μπορούν να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα, όπου συνήθως βρίσκονται ενεργοβόρες βιομηχανίες. Επίσης, το μικρότερο μέγεθος των SMR σημαίνει ότι δεν απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλες πηγές νερού για να διατηρηθούν δροσερά.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το κόστος. Η πυρηνική ενέργεια είναι μακράν η πιο ακριβή. Ακόμη και σε μικρότερες κλίμακες, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από αντιδραστήρες SMR εξακολουθεί να αναμένεται να είναι πολύ ακριβότερη από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από τον άνθρακα. Ωστόσο, οι θιασώτες υποστηρίζουν πως η απαλλαγή από εκπομπές ρύπων μπορεί να έρθει μέσω των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου