Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ο ΥΦΕΘΑ για τις ελλείψεις στο Πολεμικό Ναυτικό: «Στο τέλος της δεκαετίας θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ»


Για την Τουρκία, τις Στρατιωτικές Σχολές και τις ελλείψεις στο Πολεμικό Ναυτικό μίλησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «POLITICAL» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο.

Σχετικά με τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και τις αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας μέσω παράνομων Navtex, ο ΥΦΕΘΑ ρωτήθηκε «αν αξίζει τελικά ο διάλογος».

«Το ζητούμενο σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να υιοθετήσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και συμπεριφοράς μέσα από έναν οδικό χάρτη που θα βελτιώσει τις διμερείς μας σχέσεις σε πιο στέρεη βάση. Δε συζητάμε απλώς για να συζητάμε αλλά για να μπορέσουμε προφανώς κάποια στιγμή να επιλύσουμε την μία και μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουμε, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», απάντησε ο ΥΦΕΘΑ.

«Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να πετύχουμε. Υπάρχουν θεμελιακές διαφορές στην αντίληψή μας με την Τουρκία. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να παραμείνουμε καλοί και χρήσιμοι γείτονες ο ένας προς τον άλλον, συμφωνώντας και οι δύο ότι διαφωνούμε. Διαπραγματευόμαστε όχι με φόβο ή αδυναμία, αλλά με αυτοπεποίθηση την οποία αντλούμε από το διεθνές δίκαιο, από την ορθότητα των επιλογών στην εξωτερική μας πολιτική χωρίς να διακοπεί ούτε στιγμή η συνεχής ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων συντελεστών ισχύος και αποτροπής» πρόσθεσε.

Ελλείψεις στο Πολεμικό Ναυτικό – Αρκούν οι τρεις φρεγάτες FDI;

Ερωτώμενος για τις ελλείψεις οπλισμών στο Πολεμικό Ναυτικό, ο ΥΦΕΘΑ απάντησε: «Έχουμε δεσμευθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Γι’ αυτό και την περασμένη μόλις εβδομάδα ο Υπουργός κ. Δένδιας εισηγήθηκε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με ειδικές προδιαγραφές, της Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγησή της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο, θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο, που μαζί με τις φρεγάτες ‘Belharra’ και τα λοιπά εξοπλιστικά προγράμματα, θα στηρίξουν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στον 21ο αιώνα».

Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να ανταποκριθεί στις συμμαχικές επιχειρησιακές απαιτήσεις με τα πλοία που διαθέτει;

«Πράγματι, το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας προασπίζει σήμερα τα εθνικά συμφέροντα συμμετέχοντας σε μια σειρά αποστολών μεγάλης εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, όπως οι επιχειρήσεις IRINI και πιο πρόσφατα οι ΑΣΠΙΔΕΣ, η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς η συμμετοχή της χώρας σε αυτές γίνεται χωρίς την παραμικρή έκπτωση ως προς την υπεράσπιση του εθνικού θαλάσσιου χώρου», τόνισε ο Υφυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα επιχειρησιακά του καθήκοντα που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Νέες μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ και οι φρεγάτες FDI, θα πλέουν σύντομα στα ελληνικά ύδατα. Έχω τη βεβαιότητα ότι στο τέλος αυτής της δεκαετίας το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ.Κεφαλογιάννης.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας συνεισφέρουν καίρια και διαχρονικά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προσωπικό, μέσα και υλικά. Αυτή η πρακτική της συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αρχών δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά έχει παγιωθεί διεθνώς», απάντησε.

«Αυτό που έχει αλλάξει καταρχάς είναι η οργανωτική δομή μέσα από την οποία συνδράμουμε την Πολιτική Προστασία, με την πρόσφατη σύσταση της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.Κ.Α.Φ.ΚΑ.). Την στελεχώνουμε με μια κρίσιμη μάζα προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, το οποίο, στο πλαίσιο Ειδικών Τμημάτων Αντιμετώπισης Καταστροφών, θα συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων. Τα Τμήματα αυτά διαθέτουν ήδη τον αναγκαίο εξοπλισμό, ο οποίος μάλιστα θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Επιπλέον, διαθέτουμε διαρκώς εκατοντάδες μηχανήματα έργου από τις Μονάδες του Μηχανικού, κρίσιμες για την καταστολή φυσικών καταστροφών», τόνισε ο κ.Κεφαλογιάννης.

Οι τροποποιήσεις στα προγράμματα σπουδών των Στρατιωτικών Σχολών

«Oι μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και λειτουργία των Στρατιωτικών Σχολών υπαγορεύονται πρωτίστως από την ανάγκη κατανόησης των νέων απειλών ασφαλείας και την ενσωμάτωση του τρόπου αντιμετώπισής τους στην αμυντική στρατηγική. Γι’ αυτό και οι επαγγελματικές προδιαγραφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να επανασχεδιάζονται διαρκώς και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας», είπε ο ΥΦΕΘΑ.

«Νομοθετήσαμε πρόσφατα αλλαγές στην στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε τέσσερις κατευθύνσεις: Την εισαγωγή νέων αντικειμένων που σχετίζονται με τις σύγχρονες απειλές, την ενσωμάτωση, σε επίπεδο εκπαίδευσης των συμπερασμάτων από τη μελέτη των πρόσφατων πολέμων, την επανεξέταση και προσαρμογή της χρονικής διάρκειας των σπουδών στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ακαδημαϊκής εξέλιξης των αξιωματικών. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι αλλαγές αυτές έτυχαν της αποδοχής από το σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Ο στόχος του ΕΛΚΑΚ

«Στόχος της ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) είναι να αναπτύξουμε τις θεσμικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας που παράγει η χώρα μας στην λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε μια χώρα που δεν στερείται ιδεών και διάθεσης συμμετοχής των νέων ανθρώπων στο επιχειρείν», υπογράμμισε.

«Το ζητούμενο είναι πως θα τις προσανατολίσουμε στις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Είναι κρίσιμο επομένως να βρεθεί ένας θεσμικός τρόπος δια του οποίου οι Ένοπλες Δυνάμεις θα επικοινωνούν τον μακροχρόνιο εξοπλιστικό τους προγραμματισμό και τις ανάγκες τους για νέα συστήματα. Με αυτό τον τρόπο, τόσο οι νεοφυείς όσο και οι ανεπτυγμένες επιχειρήσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούν να προσανατολίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, κατευθύνοντας τις επενδύσεις και τις υποδομές τους στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε ο ΥΦΕΘΑ.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου