Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρκία: Νέα στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία - «Γέφυρες» από Αίγυπτο μέχρι Βόρεια Μακεδονία και Κοσσυφοπέδιο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι είπε στο Κόσοβο ο Φιντάν

Μετά τη χθεσινή στάση στη Βόρεια Μακεδονία, σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν βρέθηκε στην Πρίστινα, όπου επανέλαβε την «ατέρμονη» υποστήριξη της Τουρκίας προς το Κοσσυφοπέδιο, συνδυάζοντας τα φιλικά λόγια με στρατιωτικές δεσμεύσεις. Η τουρκική υποστήριξη δεν περιορίζεται μόνο στις διπλωματικές αβρότητες, αλλά επεκτείνεται και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του, Donika Gervalla-Schwarz, ο Φιντάν προανήγγειλε συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου.

«Ως Τουρκία, παρέχουμε επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου στους τομείς της εκπαίδευσης και των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας. Η στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μας θα συνεχιστεί έντονα την επόμενη περίοδο.

Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποκαλώντας το Κοσσυφοπέδιο στρατηγικό εταίρο.

Ο Φιντάν δήλωσε μάλιστα ότι η υποστήριξη της χώρας στην προσπάθεια του Κοσόβου να βρει τη θέση του στη διεθνή σκηνή θα είναι διαρκής.

«Ως Τουρκία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να σταθεί η ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στα δικά της πόδια. Από την αρχή υποστηρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο για να φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή. Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί για πάντα.

Βήμα Τουρκίας-Αιγύπτου για ηγεμονία στην Αφρική

Παράλληλα, ο Φιντάν μίλησε με ενθουσιώδη λόγια για την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι δύο χώρες εκατέρωθεν της Μεσογείου με ισχυρούς αδελφικούς και ιστορικούς δεσμούς και οι λαοί τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά σημαντική. Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικοί και ευρείς τομείς διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, των επενδύσεων. Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν την πλήρη βούληση να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν οι δύο χώρες, τόσο στις διμερείς όσο και στις περιφερειακές σχέσεις».

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, συζητήσαμε λεπτομερώς τι μπορούμε να κάνουμε ως δύο χώρες σε περιφερειακά ζητήματα. Οι Αιγύπτιοι αδελφοί και αδελφές μας, ιδίως ο Σίσι, μοιράζονται την ίδια ευαισθησία με εμάς, ιδίως στην εξεύρεση περιφερειακών λύσεων σε περιφερειακά προβλήματα. Νομίζω ότι ένα πιο συστηματικό πλαίσιο των μεταξύ μας σχέσεων θα αποτελέσει παράδειγμα για την περιοχή», ανέφερε.

Η Τουρκία, με τη στήριξη της Αιγύπτου, αποσκοπεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων στην Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Σουδάν. «Από την άλλη πλευρά, μαζί με την Αίγυπτο, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη σταθεροποίηση της διεθνούς σκηνής στην Αφρική. Ειδικότερα, ό,τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Σουδάν και να εξαλειφθεί το περιβάλλον αστάθειας, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μαζί τους στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι με κάθε βήμα η πολιτικο-στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας θα παραμείνει ισχυρή.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου