Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα καλώδιο δεν είναι απλώς ένα καλώδιο


του Μανώλη Καλατζή 

Μιλούσα χθες με έναν ανώτατο αξιωματικό από την Ελλάδα και η κουβέντα το έφερε, να πούμε και για το περιβόητο πλέον καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης της Κύπρου, με το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Του Μανώλη Καλατζή

Ο άνθρωπος τραβούσε τα μαλλιά του με τις δικαιολογίες που εφευρίσκονται ώστε να μην προχωρήσει το έργο, στο όνομα πάντοτε του «συμφέροντος» των φορολογουμένων.
Μου έλεγε λοιπόν πως τρομάζει στην ιδέα μια θερμής σύγκρουσης, ο οποία θα αφήσει την ελεύθερη Κύπρο χωρίς ηλεκτρισμό, με επακόλουθο την άμεση κατάρρευση του κράτους.

Σε μια τέτοια σύγκρουση που ουδείς εύχεται, το πιθανότερο είναι να αποκλειστεί η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, κάτι που θα κάνει την προμήθεια σε καύσιμα αδύνατη. Τα αποθέματα καυσίμων που υπάρχουν επαρκούν για κάποιες ημέρες ώστε να μπορέσει να τροφοδοτείται η Εθνική Φρουρά. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει σταγόνα καυσίμων για τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ οι οποίοι χρησιμοποιούν ακόμα μαζούτ.Ακόμα όμως και αν βρούμε με κάποιο τρόπο καύσιμα, θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι ο αντίπαλος δεν θα καταστρέψει τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Το καλώδιο λοιπόν θα είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για ηλεκτροδότηση από το Ισραήλ ή από την Ελλάδα. Η καταστροφή του καλωδίου αν δεν είναι αδύνατη είναι απείρως πιο δύσκολη από την καταστροφή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ευλόγως ο φίλος αξιωματικός, υποπτεύεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατασκευή του έργου είναι τα έσοδα που θα χάσουν όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία της προμήθειας καυσίμων στην ΑΗΚ. Διερωτήθηκε μάλιστα αν έχει γίνει κάποια μελέτη, για να υπολογιστούν αυτές οι απώλειες.

Κατά τα λοιπά, η «έγνοια» για το κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές είναι όψιμη, καθώς εδώ και χρόνια πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια για αγορά ρύπων, επειδή δεν έχουμε καταφέρει (ή δεν θέλουμε) να αξιοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου παραμένουν αναξιοποίητα, γιατί δεν βρίσκουμε καμία λύση επαρκώς συμφέρουσα.

Πάντως αν θέλουμε να παραμείνουμε ένα απομονωμένο ενεργειακώς νησί στην άκρη της Μεσογείου, το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία και προς μεγάλη ικανοποίηση όσων θα ήθελα να αφήσουμε ως μόνη εναλλακτική λύση την αγορά ηλεκτρισμού (και την εξάρτηση μας) από τα κατεχόμενα τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν αφειδώς τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα.

απο την ιστοσελίδα cyprustimes.com

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου