Η Ολλανδία σχεδιάζει να αποκτήσει δύο πολεμικά πλοία, τα οποία θα υποστηρίζουν τις φρεγάτες αεράμυνας, καθώς θα είναι εξοπλισμένες αφενός με πρόσθετο φορτίο αντιαεροπορικών πυραύλων για να αντιμετωπίζουν εχθρικές εναέριες απειλές, όπως UAV, μαχητικά αεροσκάφη, και πυραύλους και αφετέρου με περιφερόμενα πυρομαχικά για παράκτιους στόχους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, το κόστος της συγκεκριμένες επένδυσης κυμαίνεται από 250 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η ολλανδική εταιρεία Damen θα αναλάβει το πρόγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης των δύο καινούργιων μονάδων επιφανείας που θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του ολλανδικού Στόλου.
Ειδικότερα, τα πλοία αυτά θα ενισχύσουν την δύναμη πυρός των ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού σε αποστολές όπως αεράμυνα περιοχής, υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων, αναγνώριση, επιτήρηση και προστασία στρατηγικών υποδομών με την ανάπτυξη υποβρύχιων drones.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πλοία αυτά θα έχουν μήκος περίπου 53 μέτρα και εκτόπισμα τουλάχιστον 550 τόνων, οπότε μπορούν να χαρακτηριστούν και ως πυραυλάκατοι, ενώ θα έχουν πλήρωμα τουλάχιστον οκτώ με ισραηλινούς πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου Barak ER, με περιφερόμενα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας τύπου Harop αλλά και με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου της Israel Aerospace Industries. Η Ολλανδία επιδιώκει να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το 2027 και να έχουν περιοχή ευθύνης την Βόρεια Θάλασσα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την εικόνα που δημοσίευσε ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, τα πλοία θα ενσωματώνουν τους πυραύλους σε κοντέινερ, από τα οποία θα εκτοξεύονται οι Barak ER, που έχουν εμβέλεια έως και 150 χιλιόμετρα, ενώ για να αναχαιτίσουν εχθρικές επιθέσεις κορεσμού με «σμήνη» drones, θα χρησιμοποιούνται περιπλανόμενα πυρομαχικά. Τέλος, θα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν υποβρύχια drones με αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας σε περιοχές της Βόρειας Θάλασσας, με στόχο την ασφάλεια καλωδίων και άλλων υποδομών.
Με πληροφορίες από: Defense News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου