Σεπτέμβριος 26, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Φωτό: «Οι ειδικοί μίλησαν για τις απόψεις της Ρωσίας στη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα
Μόσχα.
Η Ρωσία έχει προτείνει το όραμά της για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αναπληρωθεί από χώρες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ασίας και της Αφρικής.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζουν να προσθέσουν μια άλλη δυτική δύναμη στους Γάλλους και Βρετανούς συμμάχους τους.
Ωστόσο, όλα τα μέλη του Συμβουλίου κατανοούν: η μεταρρύθμιση του οργανισμού είναι αναπόφευκτη.
Όχι σε Γερμανία και Ιαπωνία – Ναι σε Βραζιλία και Ινδία
Η Ρωσία αντιτάχθηκε στην επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) για να συμπεριλάβει τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο διεθνής οργανισμός δεν χρειάζεται επιπλέον μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Πρόσθεσε ότι η ένταξη αυτών των κρατών μόνο θα επιδεινώσει την υπάρχουσα αδικία στον οργανισμό.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ινδία ή τη Βραζιλία να γίνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, η Ρωσία προσφέρει να «ικανοποιήσει τις αφρικανικές φιλοδοξίες». Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί «συλλογικές θέσεις» για το θέμα αυτό στην ήπειρο, τις οποίες σέβεται η Μόσχα.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τα αναπτυσσόμενα κράτη εξακολουθούν να μην εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, κατά την επέκταση της σύνθεσης του Συμβουλίου, η κύρια υποστήριξη θα πρέπει να στοχεύει στην ικανοποίηση των συμφερόντων της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
«Αμφισβητούν την παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας»
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι δυτικοί εκπρόσωποι αμφισβητούν ακόμη και την παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Έτσι, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι χαρακτήρισε συζητήσιμη την απόκτηση από τη Μόσχα μιας μόνιμης έδρας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον παγκόσμιο οργανισμό Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ συμφώνησε με το δικαίωμα του Κιέβου να εγείρει το ζήτημα της απέλασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εν τω μεταξύ, οι απόψεις της Ρωσίας και της Δύσης για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας διίστανται όχι μόνο στο θέμα της αύξησης του αριθμού των μόνιμων μελών.
Έτσι, σε συνέντευξή του στο TASS, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις προθέσεις της Γαλλίας να περιορίσει το δικαίωμα αρνησικυρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες του Παρισιού είναι εκδήλωση υποκρισίας και στοχεύουν στη δημιουργία ενός εξωτερικού αποτελέσματος.
Εξήγησε ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν διφορούμενες θέσεις σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όσους θέλουν να επιταχύνουν τις συζητήσεις για την αλλαγή της φύσης του βέτο. Η Γαλλία είναι ο κύριος υποστηρικτής μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αυθαιρεσίες των κρατών του ΝΑΤΟ.
Οι προτάσεις της Μόσχας
Ο Στάνισλαβ Τκατσένκο, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης και ειδικός του Valdai Club αναφέρεται στην πρόταση της Ρωσίας.
Η θέση της Μόσχας είναι η επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συμπεριλάβει πραγματικά κυρίαρχα κράτη.
Η Ινδία είναι πρώτη στη λίστα των διεκδικητών. «Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον πλανήτη, ένα κράτος που τα επόμενα 30 χρόνια, μαζί με την Κίνα, θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το να δοθεί στο Δελχί το καθεστώς του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένα πιεστικό ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η ιδέα μπορεί να τορπιλιστεί από την Κίνα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά τελικά, το Πεκίνο θα το αποδεχθεί , όπως πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Ο δεύτερος υποψήφιος είναι η Βραζιλία. «Είναι σαφές ότι το Δυτικό Ημισφαίριο πρέπει να εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από κάτι περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, αυτή η χώρα έχει επιβεβαιώσει το καθεστώς της ως κυρίαρχο κράτος που θέτει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από την πίεση της Ουάσιγκτον», τονίζει ο Τκατσένκο.
Ο τρίτος υποψήφιος αναμένεται να είναι από την Αφρική. «Ο πληθυσμός της ηπείρου προβλέπεται να αυξηθεί από 1,5 σε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 30 χρόνια. Η οικονομία της περιοχής θα αναπτυχθεί επίσης με ταχύτερους ρυθμούς. Ως εκ τούτου, φυσικά, η Αφρική θα πρέπει να εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας», επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας.
Ρωσικό «Σχέδιο Β»
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, σε αντίθεση με τη Δύση, έχει επίσης ένα «σχέδιο Β», πρόσθεσε ο Τκατσένκο.
«Συνίσταται στη δημιουργία της ίδιας δομής – αλλά χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους – στη βάση των BRICS.
Αυτά τα δύο κινήματα –η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και την πλήρωση των BRICS με δύναμη και περιεχόμενο– πηγαίνουν παράλληλα», σημείωσε ο συνομιλητής.
Τόνισε: Η Μόσχα δεν παραιτείται από την ένταξη στον ΟΗΕ. «Αυτή εξακολουθεί να είναι η βάση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ένα μέρος όπου οι μεγάλες δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες, ρυθμίζοντας τις σχέσεις τους. Το μόνο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια απουσία θετικής ατζέντας. Ελπίζουμε ότι θα εμφανιστεί στα BRICS και έτσι αυτή η σύνδεση θα γίνει μια πραγματική εναλλακτική λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», κατέληξε ο Τκατσένκο.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου