Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η ελληνική QUALCO μια εταιρεία λογισμικού κι εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, έλαβε από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) βραβείο στην πρώτη εκ των δύο Θεματικών που έχουν ανακοινωθεί και αφορούσε προτάσεις για σύστημα αναγνωρίσεως.
Η απαίτηση ήταν για αναγνώριση σε πραγματικό χρόνο (real time) διαφόρων τύπων οχημάτων ενδιαφέροντος (θαλάσσια, χερσαία και εναέρια), ανεξαρτήτως γωνίας θέασης, με χρήση δεδομένων από αισθητήρες που λειτουργούν στο οπτικό και στο υπέρυθρο φάσμα (EO/IR). Η πρόταση της QUALCO παρουσιάσθηκε στις 27 Νοεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Στην παρουσίαση, ο Δρ. Αθανάσιος Πιτταράς, διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας & Τεχνολογίας της QUALCO, είπε ότι η λύση είναι καθαρά αλγοριθμική και παρουσιάζει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική Νευρωνικών δικτύων, που εφαρμόζονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Η εικόνα για επεξεργασία μπορεί να προέρχεται από δορυφόρο, κάμερα φερόμενη σε drone, στατική κάμερα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφορίας. Το σύστημα την αναλύει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, προβαίνει σε κατηγοριοποίηση και δίνει έναν βαθμό πιθανότητας.
Με κατάλληλη “εκπαίδευση” (training) των Νευρωνικών δικτύων, μπορεί να αναγνωριστεί οποιουδήποτε είδους αντικείμενο, αν και για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΕΛΚΑΚ η λύση της QUALCO επικεντρώθηκε σε αεροπλάνα, σε πλοία και σε οχήματα. Στην περίπτωση των αεροπλάνων, χρησιμοποιήθηκε βιβλιοθήκη δεδομένων με περίπου 1.300 δορυφορικές εικόνες αμερικανικών και ρωσικών αεροπλάνων από διάφορα αεροδρόμια, τις οποίες επεξεργάσθηκε ο αλγόριθμος μεμονωμένα ή συνδυαστικά, στα πλοία χρησιμοποιήθηκε βιβλιοθήκη 9.060 δορυφορικών εικόνων, με πλοία διαφόρων κατηγοριών ελλιμενισμένα είτε στην ανοικτή θάλασσα, και στην περίπτωση των οχημάτων αξιοποιήθηκαν περίπου 60.000 εικόνες αναλύσεως 640×640 pixel που είχαν ληφθεί από UAV ή άλλες κάμερες.
Οι αλγόριθμοι αναγνωρίζουν τις διάφορες κατηγορίες των αεροπλάνων με προσδιορισμό επιπέδου βεβαιότητας (confidence level). Η περίπτωση των πλοίων ήταν πιο απαιτητική, χρησιμοποιώντας υβριδικό Data Set, αποτελούμενο από διάφορα πολεμικά και εμπορικά πλοία. Η αναγνώριση οχημάτων έγινε με εικόνες που είχαν ληφθεί σε διάφορες καιρικές συνθήκες, συνθήκες φωτισμού, γωνίες κ.ο.κ.
Ο διαγωνισμός προέβλεπε απαίτηση ικανότητος Dada fusion, δηλαδή λήψη πληροφορίας από διαφορετικού είδους αισθητήρες. Με παράδειγμα μία οπτική κάμερα και μία κάμερα υπερύθρων (IR) η επεξεργασία των πληροφοριών που προσφέρουν οδηγεί σε μία σύνθεση εικόνας την οποία δημιουργεί το ίδιο το Νευρωνικό δίκτυο. Δεν είναι δηλαδή είναι φυσική εικόνα αλλά στον υπολογιστή τρόπον τινά, όπου με την εφαρμογή αλγορίθμων αναγνωρίζονται διάφορα αντικείμενα ενδιαφέροντος.
Ο υπολογισμός όλων αυτών, σημείωσε ο Δρ. Πιτταράς, γίνεται σε υπολογιστικό «Νέφος» (Cloud computing). Οι αλγόριθμοι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ως προς την υπολογιστική ισχύ, ούτως ώστε να μπορούν να τρέξουν (computing) σε ένα drone ή οποιαδήποτε άλλου είδους πλατφόρμα. Τα επόμενα στάδια στο μέλλον αφορούν την ολοκλήρωση (integration) των αλγορίθμων με τις διάφορες πηγές πληροφόρησης ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σύστημα με καθορισμένη “συμπεριφορά”.
Μιλώντας με την σειρά του ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος, Πρόεδρος της QUALCO, σημείωσε ότι κατά την άποψη των ανθρώπων της εταιρείας, υπάρχουν τέσσερα σημεία που συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, στα οποία εξάλλου συνεισφέρει και η QUALCO.
- Η Ελλάδα μπορεί πλέον σήμερα με τις υφιστάμενες συνθήκες και το τεχνολογικό αποτύπωμα, να διαδραματίσει κύριο ρόλο και μάλιστα αυτοτελή ρόλο.
- Είναι εφικτή η σημαντική μείωση των εξαρτήσεων σε οποιονδήποτε άλλον χώρο, πέραν αυτού των τεχνολογιών στις οποίες ανήκει η Ελλάδα.
- Για πρώτη φορά η διανοητική ιδιοκτησία (interaction property) μπορεί να είναι πραγματικά ελληνική και να είναι μόνο σε ελληνικά χέρια και να μη μεταφέρεται με κάποια προμήθεια εξοπλισμού.
- Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, συνήθως έχουν πολλαπλούς ρόλους. Επί παραδείγματι, η αναγνώριση στρατιωτικών οχημάτων είναι η ίδια ακριβώς με την αναγνώριση πυροσβεστικών οχημάτων στην Πολιτική Προστασία. Επομένως, αυτοί οι πολλαπλοί ρόλοι σε αυτές τις καινούργιες τεχνολογίες, έχουν και πολλαπλό όφελος.
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε συναφώς με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, ότι είναι από τις λίγες φορές που είναι εφικτό να μεταφέρονται από άλλους βιομηχανικούς χώρους. Από την εμπειρία της QUALCO σε άλλους χώρους, εφάρμοσε τους αλγορίθμους της στον χώρο της Άμυνας. Πιθανώς, το κέρδος είναι ότι οι άλλοι χώροι είναι πιο προηγμένοι από αυτά που απαιτούνται στον χώρο της Άμυνας. Οπότε αυτή η μεταφορά έχει πολύ μεγάλη αξία.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου