Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η δύσκολη εξίσωση της Δομής Δυνάμεων με τις 16 κύριες μονάδες στο ναυτικό, η αναμονή του επόμενου βήματος για τις Connie και το ευρωπαϊκό μοντέλο που ακόμη αναζητείται


Από τον Φεβρουάριο και μετά κρίνεται και η τύχη των φρεγατών ΜΕΚΟ καθώς το νομοσχέδιο για τους εξοπλισμούς θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το οικονομικό σκέλος της αναβάθμισης. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η προηγούμενη Δομή Δυνάμεων για το πολεμικό ναυτικό προέβλεπε 18 κύριες μονάδες, δηλαδή φρεγάτες και κορβέτες.

Η Νέα Δομή φαίνεται πιο ρεαλιστική, ωστόσο κι αυτή ομοιάζει σε άπιαστο όνειρο!

16 κύριες μονάδες, φρεγάτες και κορβέτες. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους έκπληξη ως τα τέλη της παρούσας δεκαετίας, στο ναυτικό υπολογίζουν τέσσερις FDI, ισάριθμες εκσυγχρονισμένες (;) ΜΕΚΟ & συντηρημένες, αλλά 45+ ετών, Kortenaer, όσες δηλαδή αντέχουν!

Αν έφτασε ποτέ ο αριθμός που προβλέπει η Δομή Δυνάμεων είναι ένα ερώτημα, το οποίο έχει αρνητική απάντηση… Ενώ ένα επιπλέον ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί να σχεδιάζεται μια Δομή Δυνάμεων με πλασματικό «ταβάνι»!

Ο αριθμός των 8 κύριων μονάδων που μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο και τεχνολογικά απειλητικό πεδίο είναι η πραγματική αλήθεια. Ενώ ορισμένες από τις φρεγάτες- «θρύλος», τύπου S, θα χουν έναν ρόλο τον οποίο τα πληρώματά τους τον γνωρίζουν πολύ καλά, κυρίως σε εθνική αποστολή στο Αρχιπέλαγος.

Την ίδια στιγμή που αυτά εξελίσσονται και αναμένεται ότι θ’ αναλυθούν στην κλειστή επιτροπή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, υπάρχουν και στρατιωτικές πηγές, που επαναφέρουν την έρευνα αγοράς μεταχειρισμένων μονάδων επιφανείας, βγάζοντας από το κάδρο LCS, προβληματικές ή μη.

Ποιες μονάδες είναι αυτές και με τι είδους κριτήρια επιλέγονται, κρατήθηκε κατά την συνομιλία ως μυστικό!

Από την άλλη πλευρά, στο ναυτικό βρίσκονται εν αναμονή μιας LOA, με την οποία η αμερικανική πλευρά, επίσημα θα δέχεται την Αθήνα και στο επόμενο βήμα του «αστερισμού» των Constellation.

Ως τώρα όλοι θυμούνται την επίσημη επιστολή που είχαν αποστείλει οι ΗΠΑ προς τον υπουργό Εθνικής άμυνας με την οποία ενημέρωναν πως δέχονται το ναυτικό ως συνομιλητή και συν-σχεδιαστή των Connie.

Αλλά από την στιγμή που το πρόγραμμα εξελίσσεται, έστω και με αργό ρυθμό λόγω των σχεδιαστικών παρεμβάσεων των Αμερικανών στο αρχικό ιταλικό σχέδιο, οι απαιτήσεις αλλάζουν και με δεδομένο την αλλαγή κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην Αθήνα αναμένουν την αναθεωρημένη απάντηση.

Οι κορβέτες…

Και σ’ ότι έχει να κάνει με τις κορβέτες, εκεί σύμφωνα πάντα με στρατιωτικές πηγές του ναυτικού επιτελείου, μπορεί να υπάρχουν και να πιέζουν οι «μνηστήρες», ιδίως Γάλλοι και Ιταλοί, όμως οι Έλληνες αξιωματικοί δείχνουν ότι και τα ναυτικά επιτελεία των δυο αυτών χωρών, ρίχνουν το βάρος τους στην μελλοντική ευρωπαϊκή κορβέτα.

«Δεν είναι τυχαίο πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο ναυτικό, έχει γεμίσει με τέτοια πλοία αλλά περιμένουν την ευρωκορβέτα» , λένε στρατιωτικοί κύκλοι.

Βεβαίως πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι αποστολές των ναυτικών της Γαλλίας και της Ιταλίας ίσως να μην έχουν την ανάγκη πλοίων εκτοπίσματος 2.500-3.500 τόνων.

Πάντως στο θέμα της ευρωκορβέτας, να θυμίσουμε ότι η χώρα μας ξεκίνησε τις συνομιλίες από το 2019. Και ακόμα δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τα ναυπηγεία στα οποία κατασκευάζονται τα πλοία.

Η έως τώρα συμμετοχή ανήκει σε μικρές εταιρείες οι οποίες έχουν παρουσιάσει στην Ευρώπη επενδύσεις και που μπορούν να λογιστούν ως έναν βαθμό partners.

Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα φαίνεται, σύμφωνα με πηγές μας στην Βελγική πρωτεύουσα, ότι παίρνουν παρατάσεις κυρίως επειδή η ίδια η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αποφασίσει τι είδους άμυνα μπορεί να χτίσει άμεσα αλλά και με αντανάκλαση στο μέλλον.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου