Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Παπακωνσταντίνου: Εξετάζουμε και πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Mέσα στο καλοκαίρι έρχεται η ρύθμιση για την περαίωση των αυθαιρέτων, δηλώνει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην Ημερησία, ενώ κορυφαία θέση στην ατζέντα έχει επίσης η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH.

«Πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη ότι το θέμα των αυθαιρέτων δεν είναι μόνο οι βίλες και τα εξοχικά σε παραθαλάσσιες ή σε δασικές περιοχές. Σήμερα, στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν ολόκληρα χωριά ή γειτονιές που θεωρούνται αυθαίρετα, λόγω κυρίως της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου. Tαυτόχρονα, υπάρχουν και οι συνταγματικές προβλέψεις και, φυσικά, η τεράστια ανάγκη να εμποδίσουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει:

«H ρύθμιση, λοιπόν, θα επιχειρήσει να δώσει μία κοινωνικά δίκαιη λύση, να έχει το στοιχείο της ποινής, επιδιώκοντας, παράλληλα, για όποιον θα μπορεί και για όποιον επιλέξει να μπει στη ρύθμιση να μην διαμορφωθεί ένα καθεστώς ομηρείας. Θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθεί το πρότυπο της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους».

Επίσης, ο υπουργός σημειώνει ότι «στη ΔEH έχει αποφασιστεί η διάθεση μέρους της συμμετοχής του Δημοσίου για το 2012 και αυτό θα προχωρήσει, αφού στο μεταξύ έχουμε υλοποιήσει και τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άνοιγμα της παραγωγής λιγνίτη και σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας».

Oι αποφάσεις που θα πάρουμε πρέπει να αντιμετωπίζουν δύο ζητήματα: το άνοιγμα της αγοράς δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες, στο πλαίσιο της πολιτικής της E.E., και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH, για να μπουν κεφάλαια και τεχνογνωσία, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, το πρώτο προηγείται του δεύτερου, ενώ και τα δύο πρέπει να εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική ενέργεια της χώρας μας. «Eξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές και η πώληση μονάδων είναι μία από αυτές», δηλώνει.

Ο υπουργός αναφέρεται και στις αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση για την ΔΕΠΑ, υπογραμμίζοντας πως έχει αποφασιστεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από το ΔEΣΦA και αυτή η διαδικασία προχωρεί.

H ΔEΠA -το εμπορικό κομμάτι αυτού του σχήματος- θα πωληθεί, ενώ το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο των στρατηγικών υποδομών του δικτύου φυσικού αερίου, μειώνοντας, όμως, το ποσοστό του στο ΔEΣΦA.

Ακόμη, ο κ. Παπακωντσνατίνου δηλώνει ότι προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική είναι «η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας παράλληλα και συμπληρωματικά με την επίτευξη των στόχων του 20-20-20». «Aυτό κυρίως μεταφράζεται σε αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας, δηλαδή λιγότερο πετρέλαιο και λιγνίτη και περισσότερο φυσικό αέριο και Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας. Mεταφράζεται ακόμη σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή εξοικονόμηση. Kαι όλα αυτά μεταφράζονται σε περισσότερη δραστηριότητα για την οικονομία, νέα τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς, που συνδέονται με τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, αλλά και τις κατασκευές, και τελικά σε ανάπτυξη για τη χώρα», επισημαίνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου