Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΜΚΟ κατά γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου

Από το ιστολόγιο http://www.strategyreport.gr/?p=12451#more-12451

Εμπόδια στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας αναφορικά με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημορκατίας, επιχειρούν να βάλουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις WWF και Oceana, υποστηρίζοντας, με επιστολή στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές, ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο Ερατοσθένης, όπως ονομάζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον η μία εκ των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση και πως, από την αρχή των συζητήσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργεί προβλήματα, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα. Με κοινές δηλώσεις τους από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των WWF και Oceana κάλεσαν την κυπριακή Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για γεωτρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή, τονίζοντας επίσης ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ευρωπαϊκές αρχές υποχρεούνται να παρεμβαίνουν. Με δηλώσεις του, ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, διαβεβαίωσε ότι «οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή».



Σημείωσε επίσης πως «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντική μελέτη για τις γεωτρήσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυπριακή Κυβέρνηση δίνει περισσότερη σημασία στο περιβάλλον της Κύπρου από οποιαδήποτε ξένη χώρα ή οργάνωση».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της WWF και υπεύθυνη για θέματα Μεσογείου, Susana Sainz-Trapaga, «η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους διεθνείς κανονισμούς και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος της θάλασσας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Oceana και επικεφαλής του γραφείου της ΜΚΟ στις Βρυξέλλες, Nicolas Fournier, ανέφερε ότι «κάθε ενέργεια που βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον της περιοχής (σ.σ. του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης) αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι επιπτώσεις από ένα πιθανό ατύχημα παρόμοιο με αυτό στον Κόλπο του Μεξικού θα ήταν καταστροφικές για μία κλειστή περιοχή όπως αυτήν της Μεσογείου».
Η MKO WWF ιδρύθηκε επισήμως στις 11 Σεπτεμβρίου 1961. Πρώτος πρόεδρος (1962-1976) του διεθνούς τμήματος του WWF υπήρξε η Αυτού Βασιλική Υψηλότης πρίγκηπας Βερνάρδος της Ολλανδίας. Ο Βερνάρδος, που χαρακτηρίζεται στον επίσημο ιστότοπο της WWF ως «Ιδρυτής Πρόεδρος» της οργάνωσης και ως «Ιπτάμενος Πρίγκιπας της Διατήρησης», είναι περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής πρόεδρος της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ. Επόμενος πρόεδρος της WWF (την περίοδο 1976-1981) υπήρξε, σύμφωνα με τον ιστότοπο της WWF, ο «Μεγάλος Γέροντας της Shell» Ολλανδός John H. Loudon. Ο Loudon διετέλεσε πρόεδρος της Royal Dutch/Shell (της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας) από το 1951 ως το 1965, και επί σειρά ετών μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Chase Manhattan Bank, της τράπεζας των Rockefeller. Συμπτωματικά (;) στον επίσημο ιστότοπο της ΜΚΟ Oceana διαβάζουμε ότι ιδρύθηκε το 2001 με κεφάλαια, μεταξύ άλλων, των αδελφών Rockefeller.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου