Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τα συμπεράσματα από ένα βίντεο

Από το ιστολόγιο http://etheldrivers.blogspot.com/2011/07/blog-post_6305.html

Ενα βίντεο εξαπλώθηκε προχθές με αστραπιαία ταχύτητα σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Εμφάνιζε δύο άνδρες να φυγαδεύονται από τους αστυνομικούς. Ο ένας είχε μπαταρισμένο κεφάλι, μαύρη μπλούζα στο πρόσωπο και κρατούσε βέργα dexion. Ο άλλος φορούσε ιατρική μάσκα....



 



Το βίντεο, λογικά, εξαπλώθηκε διότι κάτι μύριζε.

Ταυτόχρονα όμως, και χωρίς να γίνει κάποιος έλεγχος των γεγονότων, απλώθηκε και το συμπέρασμα: Ιδού οι «προβοκάτορες», «ασφαλίτες», «παρακρατικοί» που δημιουργούν τα επεισόδια. Μάλιστα, η μπλούζα στο πρόσωπο, που είναι αθωωτικό στοιχείο για κάθε διαδηλωτή («την φορούσε για να προστατευτεί από τα δακρυγόνα»), στην περίπτωση των δύο ήταν ενοχοποιητικό: «Φως φανάρι! Πρόκειται για τους ταραξίες κουκουλοφόρους».

Το χειρότερο έλλειμμα που αφήνει η μεταπολίτευση είναι στη λογική.

Κανείς, για παράδειγμα, δεν αναρωτήθηκε: τι σόι συνωμοσία (κράτους - παρακράτους) είναι αυτή που αφενός μένει μυστική επί τριακονταετία και αφετέρου ένα επεισόδιό της διαδραματίζεται καταμεσής στην Πλατεία Συντάγματος και μπροστά σε δεκάδες κάμερες;

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι «κουκουλοφόροι του βίντεο» δήλωσαν εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, που προπηλακίστηκαν από ταραξίες και κατέφυγαν στα ΜΑΤ, κάτι που πιστοποιήθηκε την επόμενη μέρα από συναδέλφους τους.

Ομως, εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε.

Οι πρωταγωνιστές του βίντεο δημοσίευσαν την ίδια μέρα την εμπειρία τους στο blog «ΕΘΕΛ - Συνάδελφος». Να συμφωνήσουμε ότι η μαρτυρία τους ήταν μια εκδοχή ανάμεσα στις άλλες. Χωρίς διασταύρωση της πληροφορίας και την εξονυχιστική εξέταση των γεγονότων, τα περί ΕΘΕΛ είχαν την ίδια αξία με το συμπέρασμα περί «προβοκατόρων».

Μόλις κυκλοφόρησε το βίντεο, όμως, μόνο μία από τις δεκάδες πιθανές εκδοχές, δηλαδή αυτή των προβοκατόρων, έγινε αμέσως αποδεκτή.!!!

Στις συζητήσεις που -όπως είναι φυσικό- άναψαν αμέσως στα social media μπορούσε να διακρίνει κάποιος τους κυκλικούς συλλογισμούς από νέους ανθρώπους, που κατέληγαν πάντα στο προειλημμένο συμπέρασμα. 

Ολα αυτά, πριν καν ελεγχθούν τα στοιχεία ή τεθούν τα ερωτήματα.

Αυτό δείχνει ότι τα στερεότυπα της μεταπολίτευσης έχουν ριζώσει τόσο καλά στα κεφάλια των Ελλήνων, που η λογική επεξεργασία έχει ατονήσει τελείως.

Η ΕΛ. ΑΣ. θεωρείται ικανότατη να διαπράττει μια τριακονταετή μυστική επιχείρηση και ταυτοχρόνως ανίκανη να την προστατεύσει από τις κάμερες. Οι «γνωστοί - άγνωστοι» είναι προβοκάτορες που στόχο έχουν την αριστερά, αλλά ταυτοχρόνως κάποιοι από αυτούς κινούνται άνετα σε διάφορα μπλοκ με κόκκινες σημαίες. 

Οι 100 - 200.000 «Αγανακτισμένοι», που πραγματικά άσκησαν πολιτική πίεση, δεν τρομοκράτησαν το «σύστημα», τον προηγούμενο μήνα. Το «σύστημα» τρομοκρατήθηκε από μικρότερες συγκεντρώσεις, μόλις έγιναν οι παραδοσιακές πορείες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι με αυτού του τύπου την ανάγνωση το πρόβλημα της βίας ανακυκλώνεται. 

Κάποιοι χαίρονται στην αναμπουμπούλα και αυτοί δεν είναι οι στερεοτυπικοί προβοκάτορες. Είναι οι άλλοι, που θεωρούν χάσιμο χρόνου τη δημοκρατική πίεση και «ξέρουν» ότι μόνο με βία αλλάζει ο κόσμος. 

Υπάρχουν παλιές καραβάνες που ξέρουν καλά τα κόλπα και τα διαιωνίζουν σε βάρος και της δημόσιας τάξης, αλλά και των ίδιων των διαδηλωτών.

 Tου Πασχου Μανδραβελη 
.....Πηγή : http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου