Σε κατάσταση πανικού φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί της όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης και του γεγονότος ότι η Ιταλία, μέλος του G8, βρέθηκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, συγκάλεσε σε σύσκεψη στις 9πμ σήμερα τους αξιωματούχους που διαχειρίζονται την οικονομική κρίση της Ένωσης, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.
Κατά τη διάρκειά τους θα συζητηθεί το πιθανό δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της ιταλικής αλλά και άλλων κρατών της Ένωσης. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Χ. Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Ιταλία δε θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης και αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια θα είναι τα θέματά της.
Η ιταλική οικονομία αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο χρέος κατά αναλογία με το ΑΕΠ της, αμέσως μετά την Ελλάδα. Το spread των δεκαετών ομολόγων της έφτασε το 5,28%, τη στιγμή που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι στο 5,5%-5,7% θα υπάρξουν βαρύτατες πιέσεις στην Ιταλία. Αιτία για τις πιέσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας δεν είναι μόνο οι κερδοσκόποι, αλλά και το μεγάλο χρέος, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης και ο φόβος ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι πιθανόν να μη στηρίξει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, για βαθιές περικοπές.
Σε μια πρώτη προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η ρυθμιστή αρχή λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς της Ιταλίας, αποφάσισε να συγκρατήσει το short-selling («επένδυση» στην πτώση της μετοχής), δίνοντας εντολή οι short-sellers να αποκαλύπτουν τις θέσεις τους όταν φτάνουν στο 0,2% του συνολικού κεφαλαίου μιας εταιρείας και μετά να παρουσιάζουν επιπλέον κεφάλαια για κάθε 0,1% επιπλέον. Η εντολή αυτή θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.
Ισχυρές χρηματιστηριακές πιέσεις δέχτηκε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η UniCredit, η οποία έπεσε κατά 7,9% με τη Banca Intesa, η δεύτερη μεγαλύτερη, να πέφτει κατά 4,6%.
Αλήθεια τι μέτρα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τους κερδοσκόπους, πέρα από τις αερολογίες περί εμπλοκής της ΕΥΠ και «αποκαθήλωσης» των όσων θέλουν το κακό της οικονομίας μας; Ρητορικό το ερώτημα. Απλά για να ξέρουμε τη δουλειά των πολιτικών μας. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τη Γερμανία, η οποία θα προέβαινε σε αντίστοιχες ενέργειες.
Φυσικά με την Ιταλία να είναι στο κόκκινο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν μπει ήδη στο μνημόνιό της η κάθε μία, και την Ισπανία, το Βέλγιο και άλλες να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία μάλλον θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Και με φόβο να γίνουμε λαϊκιστές… Ολλανδοί, Γερμανοί και λοιποί είρωνες ίσως θα έπρεπε εκτός από την Ελλάδα να ειρωνευτούν τους εαυτούς τους για την ανικανότητά τους να κρατήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κολλημένοι σε μονεταριστικές θεωρίες επίλυσης της κρίσης και σε πολιτικές ανούσιας ηγεμονίας, αφού αν πέσουμε, θα πέσουμε όλοι μαζί. Η Γερμανία για μία ακόμη φορά δείχνει ότι δε μπορεί να διαχειριστεί την ισχύ της και τη θέση της, επιδιδόμενη σε μπλόφες, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα και τις προσπάθειες εξαγοράς της κρατικής περιουσίας. ( Ποιος θα μιλήσει για το γερμανικό και το γαλλικό χρέος; )
Άλλο αποκρατικοποιήσεις για εισροή κεφαλαίων για αποπληρωμή δανείων και κεφαλαίων για ανάπτυξη, κι άλλο αποκρατικοποιήσεις διατηρώντας την κρίση καθυστερώντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και ρίχνοντας την αγοραστική αξία των προς πώληση εταιρειών. Ποια ήταν η τιμή για παράδειγμα του ΟΤΕ όταν πουλήθηκε στη Deutsche Telekom και ποια είναι η αντίστοιχη τιμή τώρα;
Και φυσικά την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα αποτελέσματα δεν περιμένουμε ότι θα είναι τα πραγματικά για προφανείς λόγους. «Λογικό» να καταβληθεί προσπάθεια λείανσης των προβλημάτων τους, αλλά οι «αγορές» δεν πρόκειται να ξεγελαστούν. Ας αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα.
Και το ερώτημα προς την κυβέρνηση παραμένει. Πότε θα καταφέρουν να δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, ώστε να έρθουν κεφάλαια και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Ρητορικό κι αυτό το ερώτημα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου