Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μετακύλιση, επαναγορά χρέους στο τραπέζι του Eurogroup. Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2013257



Την πιθανότητα επαναγοράς του ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Την πιθανότητα επαναγοράς του ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι δεν συζητείται πια το γαλλικό σχέδιο, που προέβλεπε τη μετακύλιση περίπου του 70% ελληνικού χρέους από ιδιώτες ομολογιούχους σε 30ετείς τίτλους καθώς και σε άλλα ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
«Το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα - το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, όπως έχει προς το παρόν, επιμένει ότι θα ζητηθεί από τις ομάδες εργασίας να εξετάσουν δύο λύσεις - την επαναγορά ομολόγων και τη μετακύλιση, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου», είπε η πηγή.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις», πρόσθεσε.



Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, κάποια κράτη-μέλη εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φθάσει σύντομα το όριο του 160% και πως θα πρέπει να γίνει κάτι γρήγορα για να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας.
Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο του Eurogroup
«Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, διότι σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη και πέρα από την ευρωζώνη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Γερμανία και όλοι οι εταίροι της ευρωζώνης είναι σταθερά αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη σταθερότητα του ευρώ», είχε δηλώσει νωρίτερα η Αγκελα Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα νέο πρόγραμμα «πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Ιταλία θα εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό «που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για λιτότητα και σταθεροποίηση».
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση ότι θα περάσει ακριβώς αυτού του είδους τον προϋπολογισμό, το συζήτησα χθες με τον ιταλό πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Ο Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του Eurogroup
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε από την πλευρά του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν χωρίς βιασύνη αναφορικά με το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
«Έχουμε κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για την Ελλάδα και τώρα, γοργά αλλά χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη, θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες.
Επίσης, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις όποιες φήμες περί διπλασιασμού της χρηματοδοτικής ισχύος του μηχανισμού διάσωσης EFSF. «Σήμερα θα υπογράψουμε τη συμφωνία για τον μεσοπρόθεσμο μηχανισμό σταθερότητας. Θα προσαρμόσουμε τον EFSF στον όγκο που θα θεωρήσουμε κατάλληλο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.
Ο Γιαν Κις Ντε Γιάχερ στη σύνοδο του Eurogroup
Υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Επισήμανε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών.
Ανέφερε τέλος ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερ κάλεσε τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη.
«Παρατηρήσαμε εντάσεις στις αγορές διαφόρων χωρών (της ευρωζώνης), ίσως λίγο περισσότερο στην Ιταλία απ' ότι στις υπόλοιπες, αλλά παρακολουθούμε εντάσεις σε όλη την ευρωζώνη και θα πρέπει επομένως να βρούμε μια λύση» ανέφερε.
«Πρέπει σήμερα να βρούμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (στο νέο σχέδιο οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας), αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα σήμερα» πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ αναφέρει στο λογαριασμό του στο twitter ότι «εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη».
Ο κ. Ρομπέϊ σημειώνει ακόμη ότι αποφάσισε να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη πριν από μια εβδομάδα με τη συμμετοχή του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου οικονομίας Ολι Ρεν. Τέτοιου είδους συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για διάφορα ζητήματα, προσθέτει.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας Χόρστ Ζιχόφερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένει να αποφασιστεί «το συντομότερο δυνατόν» το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Όπως τόνισε, αναμένει την έγκριση του προγράμματος από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και από την ίδια την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου