Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διατηρείται κλίμα βαρύ στην Wall Street



  Dow11.257,55-236,17 -2,05%  



  Nasdaq2.460,08-61,20 -2,43%  

Η Wall Street σήμερα
Από το capital.gr
 
Επισκιάζει το αμερικανικό χρηματιστήριο η συνεχιζόμενη αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τώρα μάλιστα που φαίνεται να κάνει ένα πέρασμα από το κατώφλι της γερμανικής οικονομίας. Μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας κάθε άλλο παρά συγκρατούν την αρνητική τάση.

"Υπάρχει μια γενικευμένη δυσπιστία για το αν η Ευρώπη θα τα καταφέρει, όσον αφορά το πρόβλημα των κρατικών χρεών, η οποία περνά από την άλλη πλευρά της γέφυρας και οδηγεί τις αμερικανικές μετοχές πιο χαμηλά", σχολιάζει αναλυτής της Federated Investors.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 161,50 μονάδες (-1,41%) και βρίσκεται στις 11.332,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 42,94 μονάδων (-1,70%) φτάνοντας τις 2.478,30 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 17,86 μονάδων (-1,50%) και βρίσκεται στις 1.170,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα η Hewlett-Packard (-3,11%), η Bank of America Corp (-3,07%) και η United Technologies (-2,20%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Μόλις 3,644 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6 δισ. ευρώ, κατάφερε να αντλήσει την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας από τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων ή bund, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,98%. "Η δημοπρασία δεκαετών γερμανικών ομολόγων, η οποία δεν καλύφθηκε τεχνικά, αντικατοπτρίζει τη νευρικότητα των αγορών", δήλωσε αμέσως μετά τη δημοπρασία ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας. Στο μεταξύ, νέα ρεκόρ σημείωσαν τα πενταετή CDS Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χρεόγραφα της Ευρωζώνης βλέποντας την κρίση να διαχέεται από την "περιφέρεια" στον "πυρήνα" της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Στα αμερικανικά μάκρο, πτώση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, μήνας κατά τον οποίο το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε με το υψηλότερο ποσοστό από το Μάρτιο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% σε σχέση με τον περασμένο μήνα ενώ το Σεπτέμβριο είχαν ενισχυθεί 0,7%.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% έναντι 0,1% τον προηγούμενο. Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση των δαπανών και των εισοδημάτων κατά 0,3%.

Στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Νοεμβρίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2 χιλ. στις 393.000 επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στο μεταξύ, πτώση συνέχισαν να καταγράφουν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 0,7% στα 197,68 δισ. δολάρια.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση 1,5%.

Πτώση σημείωσε στο τέλος Νοεμβρίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan υποχώρησε στις 64,1 μονάδες από 64,2 μονάδες στα μέσα του μήνα ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 64,8 μονάδες. Σημειώνεται πως στο τέλος Οκτωβρίου ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 60,9 μονάδες.

Παραμένοντας στο μέτωπο της οικονομίας, τα σχέδια της για το νέο γύρο stress tests του τραπεζικού κλάδου ανακοίνωσε η Federal Reserve των ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα tests για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo) θα βασιστούν σε κινήσεις τιμών και επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο μισό του 2008 καθώς και σε “πιθανές μεγάλες κινήσεις τιμών στους ευρωπαϊκούς κρατικού και χρηματοπιστωτικούς κλάδους”.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ανεργία 13% και πτώση του ΑΕΠ έως 8% στις ΗΠΑ.

Συνολικά στα stress tests θα λάβουν μέρος 31 εταιρείες με ενεργητικό τουλάχιστον 50 δισ. δολ. ενώ θα ληφθεί υπόψη το μέγεθος και η πολυπλοκότητα κάθε μίας από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου