Από το prionokordela
Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ελλάδας είναι η εταιρία Lazard. Αυτό είναι γνωστό. Εδώ και μήνες, η συγκεκριμένη εταιρία προσφέρει, φανταζόμαστε όχι αφιλοκερδώς, τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με υπουργική απόφαση της 31ης Οκτωβρίου του 2011, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου, και ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου στην ουσία “παρέπαιε”, ανακοινώθηκε ότι εγκρίνεται η “δαπάνη που θα καταβληθεί για αμοιβή στην εταιρεία «LAZARD FRERES SAS», στην οποία θα ανατεθούν από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ., σύμφωνα με την αριθμ. 188/20−09−2011 απόφαση του Δ.Σ., του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου. Τα καθήκοντα της Lazard, ως Χρηματοοικονομικού Συμβούλου του Ε.Δ. θα περιλαμβάνουν κυρίως:

1. Χρηματοοικονομική έρευνα: εντοπισμός των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων. 2. Νομικός έλεγχος: σε συνεργασία με τους διεθνείς και εγχώριους νομικούς συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου, ανάλυση των υφιστάμενων περιορισμών των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ε.Δ. και καθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν προς ανταλλαγή”.
Και καταλήγει η ίδια υπουργική απόφαση: “Για τις παραπάνω χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αμοιβή της Lazard Freres SAS θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί στα πλαίσια του PSI. Σε περίπτωση πλήρους υλοποίησης, τόσο της ανταλλαγής, όσο και της επαναγοράς των υφιστάμενων ομολόγων, το μέγιστο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 25 εκατ. Ευρώ”! Το μέγιστο ποσό είναι τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αναφέρεται όμως κανένα “ελάχιστο” ποσό!

Μία μικρή, ίσως όμως και καθόλου “ασήμαντη” λεπτομέρεια, είναι ότι στη λίστα των μελών της “Τριμερούς Επιτροπής”, των οποίων είναι μέλος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, είναι και οι κύριοι Michel David-Weill, πρώην πρόεδρος της Lazard  και ο Λόρδος Μάντελσον, υψηλόβαθμο στέλεχος και σύμβουλος επίσης της Lazard. Σύμπτωση;