Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Βλαντίμιρ Πούτιν:Το μέλλον του στρατού και η εθνική ασφάλεια

Έως τις εκλογές του προέδρου της Ρωσίας απομένουν δύο εβδομάδες. Αυτή τη Δευτέρα σε μια από τις εφημερίδες εθνικής εμβέλειας δημοσιεύθηκε ακόμη ένα άρθρο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ως υποψήφιος πρόεδρος επικεντρώθηκε στα ζητήματα του μέλλοντος του στρατού.
Το έκτο κατά σειρά προγραμματικό άρθρο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αφιερωμένο στα προβλήματα της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Όπως ο ίδιος σημειώνει, «ο κόσμος αλλάζει και σε συνθήκες παγκόσμιων οικονομικών και λοιπών συγκλονισμών πάντοτε υπάρχει ο πειρασμός να λύσεις τα προβλήματά σου εις βάρος του άλλου, μέσω της στρατιωτικής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να νοιώσει τον πειρασμό λόγω της αδυναμίας μας».

Στο άρθρο του Πούτιν ουσιαστικά δίνεται απάντηση στους επικριτές του προγράμματος επανεξοπλισμού του ρωσικού στρατού και του εκσυγχρονισμού του αμυντικού – βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας, για τον οποίο σχεδιάζεται να ξοδευτούν περίπου 23 τρισεκατομμύρια ρούβλια (σ.τ.μ. περίπου 600 δισ. ευρώ). Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι οι στόχοι αυτοί «ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της χώρας», χωρίς μάλιστα να γίνεται λόγος για στρατιωτικοποίηση του ρωσικού προϋπολογισμού.

Ο Β.Πούτιν υπενθυμίζει στο άρθρο του, ότι τα τελευταία 12 χρόνια η κυβέρνηση κατόρθωσε να ξεπεράσει την κρίση στο στρατό και να αρχίσει τη διαδικασία μεταρρύθμισής του. Από την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους στη μάχιμη επιφυλακή της Ρωσίας εντάχθηκε ένα νέο στρατιωτικό σώμα – οι δυνάμεις Αεροδιαστημικής Άμυνας. Ενισχύθηκε επίσης το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση.
Τέθηκαν σε λειτουργία σταθμοί παρακολούθησης στις Περιφέρειες Λένινγκραντ (περίχωρα Αγίας Πετρούπολης) και Καλίνινγκραντ, καθώς και στο νότο του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας, στο Αρμαβίρ. Άρχισαν δοκιμές αντίστοιχης μονάδας στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Αναπτύχθηκε πλήρως η διαστημική ομάδα δορυφόρων του συστήματος GLONASS.

Γράφει ο Πούτιν και για την απάντηση της Μόσχας στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για ανάπτυξη του συστήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας. Η ιδανικότερη επιλογή, κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού, είναι «η ικανότητα να διαπεράσουμε οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και να υπερασπιστούμε το ρωσικό απαντητικό οπλοστάσιο». Την ίδια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνωρίζει ότι την εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι απαραίτητες αλλαγές στην στρατηγική της εθνικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία, κατά τη γνώμη του, αποκτούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των χωρών στο διαστημικό πεδίο και τον τομέα της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης, πρώρα απ’ όλα στον κυβερνοχώρο. Και σε πιο απομακρυσμένη προοπτική η δημιουργία όπλων βασισμένων σε νέες φυσικές αρχές (όπλα ακτίνων, κυμάτων, γεωφυσικό, γενετικό). Για την κάλυψη αυτών των αναγκών το κράτος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα το επιστημονικό δυναμικό της αμυντικής και κοινής βιομηχανίας.

Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μούχιν θεωρεί ότι στο άρθρο του αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνεται τόσο στο ρωσικό, όσο και στο δυτικό ακροατήριο.

Α.Μούχιν:
«Η κοινότητα των δυτικών χωρών παρακολουθούσε πολύ προσεκτικά τη στρατιωτική μεταρρύθμιση στη Ρωσία και εντέλει σε ιδιωτικές συζητήσεις ήταν αναγκασμένη να ομολογήσει ότι αυτή η μεταρρύθμιση πέτυχε. Η Ρωσία κατόρθωσε να ξεφύγει από την παρατεταμένη κρίση, στην οποία μας παρέσυρε η δεκαετία του 1990. Ιδιαίτερη προσοχή προκαλεί εκείνο το τμήμα του άρθρου, όπου περιγράφονται τα αποτελέσματα, που επιτεύχθηκαν και απαριθμώνται τα εξοπλιστικά συστήματα, τα οποία ήδη διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. Το άρθρο δεν έχει σκοπό να τρομάξει τη δυτική κοινότητα. Στόχος του να δείξει ότι πίσω από τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική υφίσταται μια ισχύς, την οποία είναι απαραίτητο να υπολογίζουν, όταν διαμορφώνουν τις σχέσεις τους με τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου