Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΥΠΕΡ
20/02/2012 Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, κ. Robert Kuper, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι στην ημερήσια διάταξη του αυριανού γύρου των διαπραγματεύσεων πρόκειται να βρεθεί το θέμα της εκπροσώπησης της Πρίστινας στις περιφερειακές συναντήσεις και η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί ως τώρα, όπως και ότι το ζήτημα της περιφερειακής συνεργασίας έχει καθοριστική σημασία, επειδή, όπως ανέφερε, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σ’αυτό. Επιπλέον, ο κ. Kuper είπε πως αύριο, Τρίτη, πρόκειται να γίνει λόγος και για την εφαρμογή της συμφωνίας για την κοινή διαχείριση των συνόρων. «Τώρα πρέπει να στραφούμε προς την εφαρμογή των πολιτικών συμφωνιών, ώστε να μετατραπούν αυτές οι συνομιλίες σε έμπρακτη συνεργασία»,- δήλωσε στο τέλος ο κ. Kuper.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΒΑΜΕΝ
20/02/2012 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, είχε σήμερα συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Δανό υπουργό υπεύθυνο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κύριο Nikolaj Vamen, για τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες και για τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία με σκοπό την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση,- ανακοινώθηκε από την έδρα του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Σερβίας. Σημειώνεται, στο τέλος, ότι η Δανία τώρα έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
20/02/2012 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε σήμερα στη Βέρνη ότι στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με την υπουργό Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ελβετίας, κυρία  Simoneta Somaruga, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και την Ελβετία με σκοπό τη μείωση των υποθέσεων των λαθρομεταναστών και των αιτούντων άσυλο. «Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να αποτρέψουμε κάποια τυχόν αναστολή της απόφασης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χορήγησης των θεωρήσεων, και για αυτό συμφωνήσαμε ότι πρέπει να να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δρααστηριότητές μας, με σκοπό να δείξουμε στους πολίτες, για άλλη μία φορά, ότι οι ευκαιρίες τους να λάβουν άσυλο σ’αυτήν τη χώρα είναι ελάχιστες»,- δήλωσε ο κ. Dačić. O ίδιος ανέφερε ότι, σε αντιδιαστολή προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες μειώθηκε ο αριθμός των λαθρομεταναστών και των αιτούντων άσυλο κατά το περασμένο έτος του 2011, μόνο στην Ελβετία έχει αυξηθεί ο αριθμός τους κατά 15 τοις εκατό σε σχέση με το προπερασμένο έτος του 2010. Τέλος, ο κ. Dačić επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε αστυνομικά όργανα της Σερβίας και της Ελβετίας είναι εξαιρετικά καλή, και ότι αυτή βασίζεται πάνω σε κείμενα μερικών διμερών συμφωνιών, που είχαν υπογραφεί κατά τα περασμένα μερικά χρόνια.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ
20/02/2012 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε ότι η επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα η Πρίστινα προς τους επίσημους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους να μη χορηγήσουν στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αστόχησε απόλυτα, και, επίσης, ότι η εν λόγω επιστολή μπορεί να αποβεί βλαβερή για την ίδια την Πρίστινα. «Για το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας απόφαση λαμβάνουν οι Βρυξέλλες και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι η Πρίστινα»,- δήλωσε ο κ. Stefanović μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Δανό υπουργό υπεύθυνο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κύριο Nikolaj Vamen. Επιπλέον, ο κ. Stefanović υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε λαμβάνει αποφάσεις έχοντας σαν βάση την επιστολή του κανενός. Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη της αποστολής του Βελιγραδίου πρόκειται να μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν αύριο, Τρίτη, συνομιλίες με τα μέλη της αποστολής της Πρίστινας, με πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου βάσει ενός ασύμμετρου μοντέλου. «Η επίκληση στο κείμενο του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη γνώμη του Διεθνούς δικαστηρίου δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για επίτευξη συμφωνίας, όμως, χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου»,- εκτίμησε, στο τέλος, ο κ. Stefanović.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
20/02/2012 Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Goran Bogdanović, δήλωσε πως η Κυβέρνηση της Σερβίας δε διαθέτει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά ότι διαθέτει πληροφορίες ότι οι Αρχές της Πρίστινας έστειλαν επιστολή σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προτείνουν να μην εγκριθεί στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όμως, αναμένουμε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίαστινα θα συνεχιστούν αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, καθώς και ότι θα βρεθεί λύση, επειδή η τωρινή κατάσταση δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν»,- είπε ο κ. Bogdanović. O ίδιος ανέφερε πως για αυτόν προσωπικά δεν αποτελεί έκπληξη αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, δηλ. όταν η Πρίστινα έστειλε αυτές τις επιστολές, καθώς και ότι η ίδια η Πρίστινα προβαίνει σ’αυτές τις κινήσεις έχοντας την υποστήριξη ενός αριθμού χωρών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
 
Ο ΒΑΜΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
20/02/2012 Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Vuk Jeremić, και ο Δανός υπουργός υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Nikolaj Vamen, εκτίμησαν σήμερα στο Βελιγράδι ότι η Σερβία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο κατά τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης, όμως, και ότι δεν πρέπει κανένας να προδικάζει τη σύντομη απόφαση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την υποψηφιότητα της Σερβίας. «Κατά την παρούσα στιγμή βρισκόμαστε πιο κοντά στη θετική απόφαση, απ’ότι ήταν η κατάσταση το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όμως, το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα, επειδή η απόφαση επί του προκειμένου δεν έχει ληφθεί»,- δήλωσε ο κ. Jeremić στη Συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, ο κ. Vamen εξέφρασε ελπίδα ότι η Σερβία θα αποκτήσει, την 1η Μαρτίου, το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι ενώπιον της χώρας μας βρίσκονυαι, κατά τις μερικές επόμενες μέρες, συνομιλίες αποφασιστικής σημασίας για αυτήν τη διαδικασία. Στη συνέχεια, ο κ. Jeremić τόνισε ότι κάθε πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας στοιχείο στη λήψη απόφασης για το αν θα χορηγηθεί στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε πως η στάση  της Σερβίας στις εν λόγω διαπραγματεύσεις δεν έχει αλλάξει.
 
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ
20/02/2012 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ότι οι Αρχές της Πρίστινας έστειλαν πρόσφατα προς τους επίσημους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους να μη χορηγήσουν στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή, όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής, στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος. Επιπλέον, ο κ. Stefanović ανέφερε ότι κατά τον τρόπο αυτό η επίσημη Πρίστινα προέβη σε μια εξαιρετικά άσχημη ενέργεια. «Πρόκειται για εξαιρετικά άσχημη ενέργεια, και μού φαίνεται πως αυτή η κίνηση αστόχησε και δεν πέτυχε γκολ»,- δήλωσε ο κ. Stefanović για την Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Σερβίας, και πρόσθεσε πως η ίδια επιστολή αποτελεί την απόδειξη ότι οι Αρχές του Κοσόβου δεν καταλαβαίνουν ούτε τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε πάλι τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μιας χώρας. «Δεν είναι η Πρίστινα αυτή που θα λάβει απόφαση για την υποψηφιότητα της Σερβίας, αλλά οι Βρυξέλλες. Εδώ πρόκειται για άστοχη προσπάθεια της Πρίστινας να ματαιώσει την υποψηφιότητά μας»,- υπέδειξε ο κ. Stefanović. Τέλος, ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, τόνισε πως η Κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει οπσωδήποτε να καταδικάσει αυτήν την ενέργεια της Πρίαστινας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΡΕΜΙΤΣ
19/02/2012 «Ουγκάντα δεν έχει αναγνωρίσει τη μονόπλευρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, ούτε προτίθεται να το πράξει στο μέλλον», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών κ. Βουκ Γέρεμιτς και πρόσθεσε ότι αυτό του επιβεβαίωσε άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής, κ. Οριέμ Χένρι Οκέλο. «Πρόκειται για μια άλλη, όπως υπέδειξε ο υπουργός, προσπάθεια παραπλάνησης από εκπροσώπους των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα, όπως έκαναν στην περίπτωση της Νιγηρίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Τέλος, ο κ. Γέρεμιτς δήλωσε ότι σε πολιτικούς στην Πρίστινα ασκείται αυξανόμενα πίεση από τους διεθνείς παράγοντες να παραιτηθούν από τις άκαμπτες θέσεις τους στο πλαίσιο του διαλόγου με το Βελιγράδι, και «με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της εγχώριας δημοσιότητας, από τα, για τους ίδιους, πολύ δυσάρεστα γεγονότα».
 
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΒΕΒΑΙΗ
19/02/2012 «Νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, με ημερήσια διάταξη την επίτευξη λύσης του προβλήματος εκπροσώπησης του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις και την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί νωρίτερα, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 21η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες», επιβεβαίωσε η κα. Maja Kocijancic, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, κυρίας Κάθριν Άστον. Ωστόσο, είναι αβέβαιο κατά πόσο η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, διότι, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα «Blic» του Βελιγραδίου, παράγοντες της Πρίστινα δεν ικανοποιούνται με το μοντέλο για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου που προτείνουν από το Βελιγράδι, παρόλο που ο διαμεσολαβητής στο διάλογο κ. Ρόμπερτ Κούπερ τους συμβούλευσε να αποδεχτούν την εν λόγω πρόταση. Μέλη της σερβικής Κυβέρνησης προτείνουν στην υποσημείωση, δίπλα στο όνομα Κοσόβο, να γράφει Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η γνωματοδότηση των παραγόντων του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης πως η εν λόγω πράξη της ανακήρυξης δεν ήταν αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. «Παράγοντες της Πρίστινα δεν είναι ικανοποιημένοι διότι το Ψήφισμα υπονοεί μια ενδιάμεση και μεταβατική λύση, πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει «de jure» επιλυθεί» - είπε για την εφημερίδα «Blic» πηγή από τη σερβική Κυβέρνηση. Λύση του προβλήματος της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσόβου, όπως είναι γνωστό, είναι μία από τις κύριες προϋποθέσεις για τη Σερβία να αποκτήσει η ίδια το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, πράγμα για το οπίο συνηγόρησαν χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κα. Χίλαρι Κλίντον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κα. Κάθριν Άστον. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με κορυφαίους επίσημους παράγοντες της Κυβερνησης, δήλωσε επίσης ότι παράγοντες των ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ και εξέφρασε τη πεποιήθηση ότι αυτός ο στόχος κατά τη διάρκεια μερικών επόμενων εβδομάδων μπορεί να επιτευχθεί.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
19/02/2012 Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι παράγοντες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα πρέπει να έχουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στις συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία αποδεκτή από τις δύο πλευρές. «Οι συνομιλίες με το Βελιγράδι πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο Μπερνς για τη Ραδιο-Τηλεόραση του Κοσόβου στο τέλος της επίσκεψης στην Πρίστινα, επισημαίνοντας ότι ο πλυθησμός του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αξιολογήσει το ποιο είναι εθνικό συμφέρον τους. Εκτιμώντας ότι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν σημειωθεί σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά τη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι παράγοντες των ΗΠΑ είναι «σε μια ισχυρή φιλία με τους παράγοντες του Κοσόβου» και ότι παραμένουν «προσηλωμένη στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς του». Επιπλέον, ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε και το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, όπου συναντήθηκε με τον ηγούμενο του μοναστηρίου Βίσοκι Ντέτσανι, Σάβα Γιάνιτς, και είχε συνάντηση με τους δημάρχους των δήμων με σερβική πλειοψηφία που εξελέγη στις εκλογές που διοργανώθηκαν από παράγοντες της Πρίστινα. Τέλος, ο κ. Ουίλιαμ Μπερνς, στη συνέχεια της επίσκεψή του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα έρχεται στην Κροατία.
ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου