Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο καιρός των αλλαγών ήρθε

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολήθηκα με το να αλλάζω μεμονωμένα μέρη του πολιτικού συστήματος, τώρα ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με αυτό πιο δραστήρια». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος Μεντβέντεφ απευθύνθηκε στους ηγέτες των μη καταγεγραμμένων επισήμως πολιτικών κομμάτων. Η συνάντηση έγινε σήμερα 20 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.
Ο αρχηγός του κράτους ήδη κατέθεσε στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο που τροποποιεί τους κανόνες εκλογής της Κάτω Βουλής, καθώς και νομοσχέδια, τα οποία απλοποιούν τη νόμιμη καταγραφή των κομμάτων και προβλέπει απευθείας εκλογές των κυβερνητών. Όλα αυτά είναι η βάση μιας συνολικής πολιτικής μεταρρύθμισης στη χώρα.


Ωστόσο μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή σε αυτές της λεγόμενης μη συστημικής αντιπολίτευσης θα ήσαν ατελείς. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τη δική του οπτική για τη διαδικασία αυτή και άκουσε τις γνώμες των ηγετών των μη καταγεγραμμένων κομμάτων για τις προεδρικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο ηγέτης του «Αριστερού Μετώπου» και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του κινήματος «Για τίμιες εκλογές» Σεργκέι Ουνταλτσόφ δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει στον πρόεδρο να παραταθούν οι εξουσίες του για δύο χρόνια. Κατά τη γνώμη του Ουνταλτσόφ αυτό χρειάζεται έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πολιτική μεταρρύθμιση.

Ήδη μετά τη συναναστροφή με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Ουνταλτσόφ είπε ότι η συνάντηση ήταν ωφέλιμη:
«Ο καθυστερημένος διάλογος είναι προτιμότερος από την πλήρη απουσία του. Άλματα και εντυπωσιακές ειδήσεις δεν υπήρξαν. Στις ριζοσπαστικές προτάσεις να ανασταλούν οι προεδρικές εκλογές (στο βαθμό, που η ένταση στην κοινωνία αυξάνεται) ο Μεντβέντεφ απάντησε ότι δεν έχει τέτοιες εξουσίες και αυτό θα αποτιμηθεί ως αρπαγή της εξουσίας. Ωστόσο αναλυτικά συζητήθηκαν οι τροπολογίες στα νομοσχέδια, που κατατέθηκαν στην Κρατική Δούμα. Με το πέρας της συνάντησης σχηματίστηκε ομάδα εργασίας».

Ο πρόεδρος του «Κόμματος της Πράξης» Κονσταντίν Μπάμπκιν σημείωσε τον αναλυτικό χαρακτήρα της συνομιλίας με τον πρόεδρο:
«Διήρκεσε τρεις ώρες και έθιξε τα πιο διαφορετικά θέματα. Συζητήθηκαν προβλήματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής: οι εκλογές, η νόμιμη καταχώριση των κομμάτων, η απονομή χάρης. Ο πρόεδρος άκουσε όλες τις γνώμες, με πολλά συμφώνησε, με κάποια όχι. Είπε ότι σκοπεύει να επιτύχει την υλοποίηση των νομοθετικών του πρωτοβουλιών όσο διάστημα διαρκεί ακόμη η προεδρική του θητεία».

Ο ίδιος ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, την ονόμασε απαραίτητη για την κατανόηση του σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθεί το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας. Πρωτίστως διότι οι ηγέτες των πολιτικών φορέων, που ήρθαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο, μετά την ψήφιση των νέων νόμων σχεδιάζουν να νομιμοποιήσουν τα κόμματά τους και πιο ενεργά να επηρεάζουν την πολιτική ζωή.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου