Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Αυστραλία: Δεν αναγνωρίσαμε «Μακεδονία»

Μέσω ομογενειακής εφημερίδας η αυστραλιανή κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει τέλος στη φημολογία ότι έχει αλλάξει η στάση της χώρας απέναντι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να πείσει ότι η χώρα θα ακολουθήσει την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι Αυστραλοί δέχθηκαν να εγκαταλείψουν το «Σλαβομακεδόνες» στην περιγραφή των Σκοπιανών που ζουν στη χώρα και να υιοθετήσουν το «Μακεδόνες»…
Μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, μια διευκρίνιση που κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι Σκοπιανοί πανηγύριζαν και προσπάθησαν να εμφανίσουν την υπόθεση ως αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Αυστραλία.


Η δήλωση στην ομογενειακή εφημερίδα έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση γνωρίζει τη μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής κοινότητας για το θέμα της ονομασίας (σ.σ. της ΠΓΔΜ), αλλά δεν έχει αλλάξει η πολιτική (σ.σ. της Αυστραλίας) στο θέμα αυτό. Η χρήση του ονόματος Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία από την Αυστραλία συνάδει με την πρακτική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είναι προσωρινό μέτρο εν αναμονή εξεύρεσης αποδεκτής ονομασίας από τις κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας. Η Αυστραλία ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση των διαφορών τους και να στηρίζουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία υπό την αιγίδα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς».
Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα «Το ΕΘΝΟΣ», οι θριαμβολογίες των Αυστραλών πολιτών με καταγωγή από τα Σκόπια άρχισαν με αφορμή την απόσυρση – πριν τέσσερα χρόνια περίπου, όπως αποκαλύφθηκε από τον «Νέο Κόσμο» – της «Οδηγίας του 1994» για κατάργηση του περιγραφικού «Σλαβομακεδόνες» στις επίσημες αναφορές της αυστραλιανής κυβέρνησης για πολίτες του νεοσύστατου κράτους με το «Μακεδόνες»:
«Η διοικητική οδηγία ‘Slav Macedonian Administrative circular’ κατέστη ανενεργή από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου πριν μερικά χρόνια. Σύμφωνα με την κατεστημένη πρακτική για ανενεργές διοικητικές οδηγίες, η οδηγία αυτή κατέστη ανενεργή και αρχειοθετήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε σχετική ερώτηση.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της εφημερίδας, αν η απόσυρση της «Οδηγίας 1994» σημαίνει αλλαγή της πολιτικής της Αυστραλίας στο θέμα της ονομασίας που υιοθέτησε η Αυστραλία το 1994, μετά της σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον περιγραφικό FYROM, μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο επίμαχο θέμα της ονομασίας.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου