Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

«Αυταπάτη» η θριαμβευτική φάση της Ελλάδας, λέει ο Μόντι

«Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πιστεύω ότι πιθανότερο είναι η εξέλιξη να είναι θετική για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για όλους μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι μιλώντας στην πολιτική εκπομπή «Piazza Pulita» του ιταλικού τηλεοπτικού σταθμού La7.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «υπόκειται στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το να χάνεις την κυριαρχία σου διότι άλλοι σου λένε ότι σου δίνουν τα λεφτά αλλά αποφασίζουν αυτοί και όχι εσύ είναι μια φοβερή ταπείνωση».


Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε: «Τo να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ, είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από την Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε να αναφερθώ σε αυτού του είδους τα σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ- με υποτίμηση της λιρέτας- αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της ελληνικής κρίσης, ο κ. Μόντι υπογράμμισε ότι «μέχρι πριν λίγο καιρό, η Ελλάδα περνούσε μια θριαμβευτική φάση, έμοιαζε να είναι έτοιμη να ξεπεράσει την Ιταλία. Πίσω από όλα αυτά, όμως, υπήρχε ένα πολιτικό σύστημα που πουλούσε αυταπάτες στους πολίτες, μια κοινωνία των πολιτών που βασιζόταν στην φοροδιαφυγή, έλλειψη ανταγωνισμού, νεποτισμός, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας».

Ο Μόντι κάλεσε ακόμα τους «πιο Τεύτονες από τους Ευρωπαίους» να «σταματήσουν να εκδίδουν διαταγές (diktats)» και την Ελλάδα να επιμείνει στα μέτρα λιτότητας.

Γιατί η Ιταλία απέφυγε την περίοδο της πολιτικής αβεβαιότητας που ταλανίζει την Ελλάδα;

Κατά τον κ. Μόντι, «η Ελλάδα δεν είχε τον Ιταλό Πρόεδρο [Τζιόρτζιο] Ναπολιτάνο, ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε νέες εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση νέας κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων».

Όπως υποστήριξε, «η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μπορέσει να αποφύγει η Ιταλία τη μοίρα της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «πρόκειται να υιοθετηθούν, έστω και αν αυτό δεν συμβεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες», καθώς, όπως είπε, «οι χώρες που εκφράσθηκαν υπέρ, στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ήταν περισσότερες από εκείνες που τάχθηκαν εναντίον της προοπτικής αυτής».

Από την πλευρά του, εσφαλμένες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τις εκτιμήσεις ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες σε ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, νέες αναλύσεις και σενάρια σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν και σήμερα τον γύρο του κόσμου με τον τραπεζοπιστωτικό όμιλο που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, να προβλέπει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα!

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου