Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι μεν σε ποσοστό 52%, οι δε κατά 60% Οι Γάλλοι μας θέλουν στο ευρώ, οι Γερμανοί στην έξοδο!

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απασχολεί δεόντως τους Γάλλους πολίτες, όπως και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για λογαριασμό της Atlantico.fr , η πλειοψηφία των Γάλλων τάσσεται κατά της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να μειώσει το κρατικό έλλειμμα, αλλά και το χρέος της.

Το 52% των Γάλλων, επισημαίνει η δημοσκόπηση, ανττιτίθεται σ' ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ το 46% τάσσεται υπέρ.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτά του 2011, όταν σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους αποδέχονταν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 
Η δημοσκόπηση της Ifop παραθέτει επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη θέση των γαλλικών κομμάτων απέναντι στο επίμαχο θέμα.

Για παράδειγμα, τα δύο τρίτα (67%)  των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, "Εθνικό Μέτωπο",  δηλώνουν  "ανοιχτοί" στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποστηρικτές του κεντροσεξιού κόμματος " Ενιαίο Λαικό Κίνημα" ανέρχεται στο 53% και μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων της Αριστεράς υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο (34%).

H δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά, στις 18 και 19 Μαΐου, σε δείγμα 956 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά των ευρωομολόγων και κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer για το δίκτυο ZDF της δημόσιας τηλεόρασης.

Το 79% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ευρωομολόγων, ακολουθώντας τη γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επανέλαβε τη θέση της κατά τη διάρκεια της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Μόνο το 14% τάσσεται υπέρ του μέτρου αυτού αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έναντι 49% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Μόνο το 31% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρώ έχει μάλλον αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία και το 45% θεωρεί, αντίθετα, ότι το κοινό νόμισμα έχει θετικές συνέπειες για τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου