Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Οι παρακολουθήσεις "έφαγαν" ακόμη και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

- Μετα απο 18 χρόνια στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου.- Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις από την υπηρεσία πληροφοριών του Μεγάλου Δουκάτου- Προς διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 20 Οκτωβρίου

Την πολιτική αποκαθήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου εδώ και 18 χρόνια και μακροβιότερου δημοκρατικά εκλεγμένου επικεφαλής της κυβέρνησης στον κόσμο, προεξοφλούν τα διεθνή ΜΜΕ.


Αφορμή είναι το σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (SREL), που είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας αναταράξεις στην κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας και στροβιλίζοντας τη χώρα στη δίνη πρόωρων εκλογών.
   
Αφότου απώλεσε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του, την περασμένη Παρασκευή, ο 58χρονος Γιούνκερ, ηγετική φιγούρα στην ευρωπαϊκή σκηνή,  έσπευσε να δώσει μία γεύση από το πολιτικό μέλλον του.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος Γιούνκερ στη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, ενώ πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι μπορεί και αύριο να ανακοινώσει την παραίτησή του από το πρωθυπουργιό αξίωμα.
   
Στην πατρίδα του αναμένουν με κομμένη την ανάσα τη δίωρη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής , όπου αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τα τεκταινόμενα αλλά και να αποσαφηνίσει το ρόλο του στο σκάνδαλο μυστικών παρακολουθησεων, αν και  πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι ο Γιούνκερ δεν θα πέσει χωρίς μάχη .


   
Η κυβέρνηση του Γιούνκερ έχασε ουσιαστικά την υποστήριξη του LSAP, δεύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, την περασμένη Παρασκευή όταν το κόμμα ενέκρινε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της SREL.
     
Το πόρισμα "δείχνει" ευθύνη του Γιούνκερ στην υπόθεση, λόγω διοικητικής «αμέλειας». Σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία, ο αρχηγός του κοινοβουλευτικής ομάδας του LSAP ανέφερε πως «η πολιτική ευθύνη επισύρει επιπτώσεις και επιβάλλει μία νέα αρχή, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε ούτε και θέλουμε να αποκλείσουμε πρόωρες εκλογές».
   
Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα συζητηθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου προγραμματίζεται να μιλήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
  
Ο Γιούνκερ στριμώχτηκε στη γωνία, μετά τις αποκαλύψεις ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Λουξεμβούργου (SREL) παρακολούθησαν παράνομα έξι ή επτά τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την περίοδο 2007-2009.

Για τη λειτουργία της SREL ήταν υπεύθυνος ο Γιούνκερ. Ακόμα και ο ίδιος παρακολουθείτο από τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών (γνωστές ως SREL), Μάρκο Μιλ, από το 2008 όταν είχε καταγράψει μια συνομιλία μεταξύ τους στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το Κοινοβούλιο δημιούργησε μια Εξεταστική Επιτροπή για τις δραστηριότητες της SREL με 13 βουλευτές που έχουν ανακαλύψει μέσα σε 4 μήνες πλήθος παράνομων παρακολουθήσεων, άγνωστα αρχεία, διαφθορά και πολλές παρανομίες...

"Ο Μέγας Δούκας Ανρί διατηρεί μόνιμες επαφές με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», φέρεται να είπε ο Μιλ στον Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η οποία ηχογραφήθηκε από ένα ρολόι που του είχε δώσει ο πράκτορας Αντρέ Κεμέρ.



Ο Κεμέρ, που ήταν επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος της SREL από το 2004 έως το 2008, εξήγησε στους βουλευτές: «Ο διευθυντής Μιλ μού ζήτησε ένα ρολόι που να καταγράφει συνομιλίες εκείνο το πρωί. Οταν επέστρεψε από τη συνάντηση μου το έδωσε και ζήτησε να γράψουμε τη συνομιλία σε ένα CD και να του το δώσουμε».

Ο Κεμέρ ήταν εκείνος που αποκάλυψε αργότερα στον Γιούνκερ τι είχε συμβεί και ότι κυκλοφορούσαν πολλά αντίγραφα αυτής της συνομιλίας στην έδρα της SREL.

Η παρακολούθηση ενός πρωθυπουργού είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά στην περίπτωση του Γιούνκερ είναι ακόμα χειρότερη διότι εκείνος είναι υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου. Οταν έμαθε τι είχε συμβεί διατήρησε τον Μιλ στο  αξίωμά του, «προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της SREL σε άλλες μυστικές υπηρεσίες», όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τον Τύπο του Λουξεμβούργου, 160 πολίτες παρακολουθούντο από τις μυστικές υπηρεσίες και έχουν καταθέσει αγωγές.
   
Εάν τελικά πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, τότε ο αρχηγός του κράτους, Δούκας Ανρί, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο, καλώντας σε εκλογές, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Οι αποκαλύψεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα "νέο ξεκίνημα" στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί έσπευσαν να ζητήσουν την παραίτηση Γιούνκερ. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου