Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

19άχρονος εφηύρε συσκευή καθαρισμού των ωκεανών!

Μία εφεύρεση που μπορεί να μαζέψει 7.250.000 τόνους πλαστικού από τα νερά των ωκεανών δημιούργησε και παρουσίασε ένας 19χρονος, δίνοντας μία σημαντική και εύκολη λύση σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Ο Μπόγιαν Σλατ κατασκεύασε ένα δίκτυο πλωτών φραγμάτων, που μπορούν να αποσπαστούν και να σταλούν σε όλο τον κόσμο. Αντί να κινείται μέσα στον ωκεανό, η κατασκευή θα ρουφάει τα σκουπίδια σαν ένα τεράστιο χωνί. Η κλίση των βραχιόνων που ενώνουν τις πλατφόρμες τραβάει το πλαστικό στην κατεύθυνση των πλατφορμών και όταν φτάσει εκεί, διαχωρίζεται από το πλαγκτόν και αποθηκεύεται για ανακύκλωση.


Ο νεαρός άρχισε να αναπτύσσει αυτό το πρωτότυπο σχέδιο όταν ήταν ακόμα στο σχολείο. Ανέλυσε το μέγεθος και την ποσότητα των πλαστικών σωματιδίων στα σκουπίδια του ωκεανού και το τελικό σχέδιο του ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων του καλύτερου Τεχνικού Σχεδίου του 2012 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες υδρόβιων ζώων ετησίως, να μειώσει τους ρύπους (συμπεριλαμβανομένων των PCB και το DDT) που ανακυκλώνονται στην τροφική αλυσίδα, αλλά και να εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις δαπάνες καθαρισμού, τις απώλειες στον τουρισμό και τις βλάβες στα θαλάσσια σκάφη.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία καθαρισμού με την κατασκευή του Μπόγιαν θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά τα πλαστικά σκουπίδια.

Ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα: «Ένα από τα προβλήματα που εμποδίζει την πρόληψη είναι ότι δεν υπάρχει καμία άμεση απεικόνιση αυτών των κηλίδων σκουπιδιών, επειδή τα συντρίμμια είναι διασκορπισμένα σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με τη συσσώρευσή τους κατά μήκος των βραχιόνων, θα μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο τον πραγματικό όγκο των σκουπιδιών στους ωκεανούς. Πρέπει να τονίσω ξανά τη σημασία της ανακύκλωσης και της μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών υλικών συσκευασίας».



ΠΗΓΗ 4news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου