Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κι άλλες απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο ζητά η Λαγκάρντ


Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΠροσοχή στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην εισαγωγή του ενιαίου φόρου ακινήτων συστήνει στην Ελλάδα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ , όπου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έκανε αναφορά στην πρόοδο των ελληνικών αρχών στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, ωστόσο υπογράμμισε πως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και πέρα από αυτόν, δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.


«Οι μεγαλύτερες προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και τη διαρκή ανάπτυξη», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα να προχωρήσει με την ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης.

Η ίδια τόνισε πως η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης εξακολουθεί να υπολείπεται από τα απαιτούμενα και πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ενισχυθεί η αυτονομίας της και η επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα.

Η Κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να εφαρμοσθεί με επιτυχία ο φόρος ακίνητης περιουσίας. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που θα υπονομεύσουν τα έσοδα», τόνισε για το θέμα αυτό.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως με δεδομένη την «αργή πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου του μη καταρτισμένου προσωπικού από το Δημόσιο και στην πρόσληψη νέου προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Επείγοντα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Για το τραπεζικό σύστημα τόνισε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ωστόσο τόνισε πως οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τον «καθαρισμό» των ισολογισμών, τη διασφάλιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης, και την γρήγορη εκ νέου ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία. «Οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας, αν χρειαστεί, για να μειώσουν το χρέος σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα, είναι ευπρόσδεκτη. Η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτό έως ότου η χώρα ανακτήσει την έξοδο στις αγορές, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, παραμένει ουσιαστικής σημασίας», είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ protothema

1 σχόλιο:

  1. Κυρία Λαγκάρντ, ό,τι και να λέτε και όσα και αν λέτε είναι "γραμμένα". Και οι ΗΠΑ δεν θα έχουν δολλάριο σε λίγα χρόνια και ο κόσμος θα στενάζει από τα "επιτεύγματά σας". Ειχα πεί κάποτε σε 300 χρόνια χρόνια ίσως πάρουμε τα πάνω μας εμείς εδώ. Και εσείς και ιδιαίτερα τα αφεντικά σας θα φτάσετε πολύ ψηλά...σας το εύχομαι. Γιατί? Γιατί το στραπάτσο που θα πάθετε πέφτοντας θα είναι μα την αλήθεια το πιο φρικιαστικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και το θα δούμε ποιός είναι ο κλέφτης και ποιός ο νοικοκύρης. Απλά δεν θα ζω για να το δω. Δεν έχει σημασία, αστρόσκονη είμαστε όλοι. Με μία διαφορά. Τα δικά μας σωματίδια της αστρόσκονης αυτής...λαμπυρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή